Quesadillas, en kär räddare i nöden om kylskåpet gapar tomt och idéerna till middagen tryter. Jag har en liten förkärlek till den där trådiga, sega osten som blir när du steker dom (Säg inte detta till någon, detta är något jag i smyg är smått betuttad i och man låter som en riktig junk food lover när man säger det, men ni kan väl bevara en hemlighet?).
Osten ja, för en tid sedan var jag iväg på en mycket trevlig tur till Falköping och Falbygdens Ost. Som ni kan tänka er bjöds det på en hel del ost och massor av kunskap, men mer om detta senare. I min hand när jag lämnade Falbygdens Ost hade jag en hel frysväska med mumsiga ostar. Mitt mål efter detta besök är att använda mig mer av ost i matlagning, sagt och gjort. När dessa små gobitar skulle bli till gjorde jag en djupdykning bland alla ostsorter och resultatet blev, om jag får säga det själv, enstående!
Jag använde mig av två sorters ostar, först ut var Morfars Brännvinsost, en Prästost som lagrats och blivit smaksatt med brännvin. Sedan smulade jag över skivad Chevé smaksatt med basilika. Mer om Falbygdens alla ostar hittar ni här.
Quesadillas 2 personer:
4 tortillabröd
1 squash
1 röd paprika
5 stora färska champinjoner
en knippe färsk persilja
2 skivor Chèvre med basilika
många skivor av Morfars Brännvinsost
Skär squashen och paprikan i små tärningar, skiva svampen. Stek detta i en klick smör tills de är mjuka. Finhacka persiljan och blanda i den mot slutet. Skiva osten och lägg ett par skivor på ena sidan av tortillabrödet, lägg på en klick av grönsakerna och smula 1/2 skiva Chèvre över. Lägg på ytterliggare ett par skivor ost. Vik dubbel och stek på medelvärme tills osten är helt smält. Upprepa med resterande tortillabröd.
Självklart kan du steka lite kyckling eller skinka att ha i om du inte vill ha dom helt vegetariska.
Jag kan lova att de inte hade varit så goda utan den smarriga osten.
Vad har du helst i när du gör quesadillas?
Bilder:Sebastian Niemi-Carlsson