Quesadillas

Quesadillas, en kär räddare i nöden om kylskåpet gapar tomt och idéerna till middagen tryter. Jag har en liten förkärlek till den där trådiga, sega osten som blir när du steker dom (Säg inte detta till någon, detta är något jag i smyg är smått betuttad i och man låter som en riktig junk food lover när man säger det, men ni kan väl bevara en hemlighet?).

Osten ja, för en tid sedan var jag iväg på en mycket trevlig tur till Falköping och Falbygdens Ost. Som ni kan tänka er bjöds det på en hel del ost och massor av kunskap, men mer om detta senare. I min hand när jag lämnade Falbygdens Ost hade jag en hel frysväska med mumsiga ostar. Mitt mål efter detta besök är att använda mig mer av ost i matlagning, sagt och gjort. När dessa små gobitar skulle bli till gjorde jag en djupdykning bland alla ostsorter och resultatet blev, om jag får säga det själv, enstående!

Jag använde mig av två sorters ostar, först ut var Morfars Brännvinsost, en Prästost som lagrats och blivit smaksatt med brännvin. Sedan smulade jag över skivad Chevé smaksatt med basilika. Mer om Falbygdens alla ostar hittar ni här.

Quesadillas 2 personer:

4 tortillabröd

1 squash

1 röd paprika

5 stora färska champinjoner

en knippe färsk persilja

2 skivor Chèvre med basilika

många skivor av Morfars Brännvinsost

Skär squashen och paprikan i små tärningar, skiva svampen. Stek detta i en klick smör tills de är mjuka. Finhacka persiljan och blanda i den mot slutet. Skiva osten och lägg ett par skivor på ena sidan av tortillabrödet, lägg på en klick av grönsakerna och smula 1/2 skiva Chèvre över. Lägg på ytterliggare ett par skivor ost. Vik dubbel och stek på medelvärme tills osten är helt smält. Upprepa med resterande tortillabröd.

Självklart kan du steka lite kyckling eller skinka att ha i om du inte vill ha dom helt vegetariska.

Jag kan lova att de inte hade varit så goda utan den smarriga osten.

Vad har du helst i när du gör quesadillas?

Bilder:Sebastian Niemi-Carlsson

Följ min blogg med bloglovin

0
Kommentera

Blossa X

Då var hysterin kring årets glögg från Blossa här. I år kommer den förpackad i en tjusig guldflaska, som skimrar lite extra för att fira in den första julen på 2010-talet.

Själv faller jag för guldet då just guld och vinrött ofta är färger som dyker upp här hemma i juletid. Bordet ni ser här, har vi i vanliga fall som barbord i vardagsrummet och ett par flaskor av årets glögg skulle verkligen vara fina att ha stå där till jul!

I år kan man helt slippa att få det där stirriga i blicken då man smiter in på systembolaget dagarna efter att de släppt årets glögg i butik. Var finns den? Är den slut? Flytta på er gott folk, jag skall fram!

Allt detta behöver du inte gå igenom eftersom du enkelt kan förboka en flaska eller två här, då kan du lugnt och sansat glida förbi alla stressade glöggfantaster och snabbt hämta ut din förbeställda flaska! Allra bäst hade varit att få den hemskickat till dörren, men det kanske blir till nästa år?


Nog om det, vad har årets glögg för smak, hur skall den serveras och vad är gott till?

I år flirtar de verkligen med de för oss, klassiska julkryddorna då både saffran och pomerans är med i leken, lägg där till flera klassiska glöggkryddor, fyllig congac, torrt vitt vin och sött starkvin så har du årgångsglöggen från Blossa 2010. Precis som de flesta glöggsorter som är gjorda på vitt vin passar den både att dricka rykande het eller isande kall!

På blossas hemsida kan du ladda ner en liten folder med recept som går utmärkt att servera till denna glögg. Sötfantast som jag är föll jag för de chokladtäckta jordnötterna. Allt du gör är att smälta choklad av valfri kakaohalt och blanda i salta jordnötter. Klicka ut på bakplåtspapper och låt stelna. Strö lite flingsalt över.

Så, vad tror ni läsare om Blossa X och dess smak, hiss eller blir det en diss?

Pressbild från blossa.se

0
Kommentera

Tillfällig omarbetning

Under kvällen kan bloggen komma att se lite olustig ut, då vi håller på med lite flytt och omarbetning. Men håll ut, det är för en god sak. Snart kommer en bättre version (om än ganska lika) av bloggen. Mer om det när arbetet är klart.

Tack för tålamodet 🙂

0
Kommentera

Linnéas fredagsglass.. en lördag

Igår var det riktigt kalas här hemma, inte för att någon fyllde år eller så, vi åt bara riktigt gott och hade en suveränt härlig kväll. Min syster och hennes sambo kom över och vi gjorde hemgjord pizza, jag experimenterade lite och det blev riktigt lyckat, men det får ni se en annan gång 🙂

Vi åt tills våra magar stog i fyra hörn och sedan blev det soffmys och Idol, som jag har längtat efter detta program, när det är top fyra kvar sen önskar jag bara att de varje fredag skulle underhålla mig med sina fantastiska röster! Efter all mat och om sanningen skall fram, en del godis var ingen av oss speciellt sugna på desserten jag förberett. Men idag klagar jag inte alls över det, för om jag går ner och öppnar frysen finns där en halv form kvar av denna ljuva glass!

Igår fuskade jag lite och gjorde inte helt hemgjord glass, bara delvis. Grunden är 1 1/2 L  äkta vaniljglass av god kvalité. Minns ni kakorna jag bakade i veckan? Förutom att testa den coola stämpeln tänkte jag använda dom till den här glassen. Det är inte så ofta jag bakar just för bakandets skull, för det mesta finns det både en och två tankar bakom det.
Självklart blandade jag i mer ingredienser som fick de söta smaklökarna att slå små volter och mina nya jeans att sitta aningens för trångt!

Bästa fredagsglassen, 4 pers

1 1/2 L äkta vaniljglass
ca 5 jordnötskakor (självklart går det bra att använda de kakor man råkar ha till hands)
1 dl salta jordnötter

kolasås:

1 dl strösocker
1 dl vispgrädde
3 msk smör

Koka först kolasåsen genom att blanda socker och grädde i en kastrull, låt detta koka upp och koka i ca sju minuter eller tills den får en djup gyllene färg. Rör i smöret och låt den svalna helt. Är du riktigt stressad, (eller lat) går det precis lika bra att använda kolasås på tub, det är bara lite fusk.

Krossa jordnötskakorna och hacka jordnötterna ganska grovt. Tag fram vaniljglassen så den hinner mjukna något. Rör sedan i de krossade kakorna och jordnötterna. Blanda väl. Ringla sist den avsvalnade kolasåsen över och rör om en sista gång. Ha upp i en form och plasta in. Låt stå i frysen minst två timmar så den stelnar ordentligt. Servera gärna med lite krossade kakor och mera kolasås.

Den här glassen blir som typisk Ben & Jerry’s, fast mycket bílligare och om jag skall vara helt ärlig, precis lika god om inte godare!

Vilken är din favoritsmak på glass och vad skulle du absolut inte vilja testa?

Bild:Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Jordnötskakor

 

Idag var jag så sugen på att baka kakor, men jag kunde inte klura ut vad för slags. Hela frysen är full av kolakakor så de behöver jag inte baka och andra typiska svenska småkakor känns mer som om de hör sommaren till. Därför sneglade jag lite i en av mina amerikanska kokböcker och blev där inspirerad till att göra dessa jordnötskakor. När jag sen mätte upp jordnötssmöret så räckte precis det som fanns kvar i burken till en omgång, då blev jag ännu mer övertygat om att det har var helt rätt slags kakor att baka idag!

 

Om man är riktigt sötsugen kan man ringla lite smält choklad över de gräddade, avsvalnade kakorna.

 

Jordnötskakor:

2 1/2 dl jordnötssmör

2 1/2 dl ljust muscovadosocker

100 g mjukt smör

1 ägg

3 1/2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

 

Blanda jordnötssmör, socker och smör mjukt och krämigt med en elvisp. Tillsätt ägget och blanda väl. Rör ut bakpulvret i mjölet och ha i det, lite i taget. Arbeta ihop degen och plasta in den, låt den vila svalt i ca 30 minuter.

Forma sedan degen till bollar och lägg ut dem på en bakplåtspappersklädd plåt. Platta ut dem med handen och gör sedan fina mönster i kakorna med hjälp av en gaffel. Grädda i 180 °C i ca 15 minuter.

 

In English:

 

Peanut Butter Cookies:

1 cup peanut butter
1 cup light- brown sugar
100 g (1 stick) softened butter
1 egg
2 teaspoon baking powder
1 1/2 cups all-purpose flour

Beat the peanut putter, sugar and butter until it’s smooth and creamy with an electric mixer, add  the egg. Wisk until it’s well blended.
Wisk together flour and baking powder and add it to the peanut butter mixture. Mix the batter well.

Work the dough and let it rest in a cold place for aboute 30 minutes.

Pinch off dough and roll into balls. Place on parchment-lined baking sheets.
Flatten them with your hand and make fine crisscross paterns in the cookies with a fork. Bake at 180° C for about 15 minutes.

But as you all can se, the cookies do not look like i described them. I tried a stamp from Cool Stuff on some of my cookies, and yes they are really ”home made”!

The principe is the same, make balls and flatten them slightly, then push the stamp in to the cake ball and losen it gently. Trim the excess cookie dough to get round perfect cookies. I think they would be perfect to wrap nicely and give as a gift to someone you love.

 

 

Men nu kan ni ju alla se att kakorna inte ser ut som jag beskrev att dom skulle göra. Jag provade nämligen en stämpel jag fick hem från CoolStuff här om veckan på vissa av kakorna.

Principen är den samma, gör bollar och platta ut dem något, sedan pressar du ner stämeln och lossar den försiktigt. Skär bort överflödig kakdeg för att få runda, fina kakor. Kanske är de i sig lite väl stora då de mäter 6 cm i diameter. Men jag tror de skulle passa utmärkt att slå in fint och ge bort till någon man tycker om. Att de är hemgjorda behöver man ju inte tvivla på!

Nu blev jag sugen på att baka fler sorters kakor och fylla frysen med, därför undrar jag vilken din favoritkaka är?

Bilder: Linnéas Skafferi

0
Kommentera