I säsong

 

Som jag tidigare skrev verkar jag ha fastnat lite i tomatträsket de senaste veckorna. Hur kan man låta bli? Tomatsäsongen är här på riktigt och matbutikerna bunkrar upp med härliga, svenska och i bästa fall närodlade tomater i alla dess färger och former. Vi har en lokal grönsaksodlare här i stan, där kan man köpa andrahands sortering på tomater till ett vettigt pris. Ofta är det inget fel alls på dem och de brukar kunna ha de mest roliga former. Får jag med mig en riktigt krokig gurka och ett par roliga tomater hem så är jag riktigt nöjd!

Som vanligt kan jag inte låta bli att hamstra, så kylen var full med tomater som börjat gjort sitt. På dessa lite halvmjuka tomater finns det inget bättre än att göra hemgjord tomatsås i all sin enkelhet. Vi hade två lite kryddstarka korvar kvar i kylen efter helgens grillning som gav lite extra matighet och smak till pastasåsen.

 

Enkel pastasås på färska tomater:

 

1 stor gul lök

2 stycken kryddstarka korvar

2 klyftor vitlök

blandade tomater i olika färg och form

salt & peppar

starkt paprikapulver eller chili

2 dl pastavatten

 

Skala löken och skär den i strimmlor, slanta korven och stek detta i en klick smör eller lite olivolja. Skala och finhacka vitlöken, låt den steka med mot slutet. Skär tomaterna grovt och ha i dem tillsammans med salt, peppar, paprikapulver och pastavatten. Låt detta puttra tills tomaterna kokat sönder. När pastan kokat klart, ha i den i tomatröran och rör om ordentligt. Strö hackade färska örter eller hackad vårlök över.

Så vad tycker du om tomater, hiss eller diss?

 

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera

Månadens blogg

Om än ett par dagar sent så är det stora ögonblicket inne då jag skall presentera denna månads vinnare av titeln ”månadens blogg” www.matfeed.se samt berätta vad denna månads tema är. Eftersom jag vet hur det är så här i sommartider har ni hela underbara juli på er att bidra med er tolkning av månadens tema.

Under juni var temat paj och vilka härliga bidrag vi fick in! Hurra för det!
Det bidrag ni har klickat allra mest på är bärpaj , så grattis Kaksmulan till att bli utnämnd till månadens blogg i juni!

Nu till juli månads tema som kort och gott är sommar. Sommarkaka, sommarsallad eller varför inte sommartårta. Möjligheterna är oändliga!

Baka eller laga något på temat sommar, ta en urtjusig bild, blogga om receptet, skriv att du är med och tävlar, lägg in vår lilla symbol och länka till www.matfeed.se. När juli månad är slut vinner den som fått flest klick.

Svårare än så är det faktiskt inte!

Jag hoppas på att få se många underbara bidrag!

0
Kommentera

I glaset

Hela förmidagen igår satt jag här vid min dator och väntade andaktsfullt på det utlovade regnet. Inte för att jag hellre önskar regn än sol, inte alls. Men ibland kan luften behöva rensas, bli frisk och klar i alla fall för en liten stund. Sen börjar vår gräsmatta se misstänkt törstig ut. Ett par droppar regn skulle inte alls skada. Men de först så tunga molnen skingrades och solen segrade återigen. Så jag åkte och plockade fläderblommor istället. Hela trädet var fullt i blomm och knopp så förhoppningsvis hinner jag plocka en omgång till som jag kan lägga i frysen och ta fram när suget på flädersaft blir stort!

När det är så här varmt ute är det viktigt att komma ihåg att dricka. Allra godast tycker jag det är om man kan få drycken riktigt kall, men jag tycker ofta att vanlig is hinner smälta och spä ut det du har i glaset.

 

 

Därför tänkte jag komma med ett litet tips så här i sommartider. Det är att styckefrysa skivor av frukt, bär eller citrusfrukter. De är perfekta att ta fram och ha i glaset med saft, i drinken eller varför inte i bålen om du skall ha kalas? Det är både praktiskt och dekorativt!

 

Dela jordgubbar, nektariner, skär en vattenmelon i kuber, skiva citron och lime. Ja ta av de frukter och bär du har hemma eller gillar allra bäst!

Lägg dem på en bricka och ställ in dem i frysen över natten. Använd direkt eller ha upp dem i en burk med tätslutande lock. Om du lägger dem i en burk eller påse på en gång är risken stor att de fryser ihop till en enda stor fruktisbit.

 

Vilka fruker/bär tror du skulle vara godast att frysa in och ha i drinken?

 

Bilder: Linnéas Skafferi

 

0
Kommentera

Iced Coffee

Puh, vilken värme! Men jag skall absolut inte klaga för det är så härligt att den underbara sommaren som vi längtat så efter verkligen är här nu! Även igår tog vi oss upp till sjön för ett dopp, det är så skönt att svalka av sig efter en lång och varm dag.

Dock har jag ett litet problem och det är det här med kaffe, det är på tok för varmt ute och inne för ett ens tänka på att dricka en rykande het kopp! Det smakar faktiskt inte ens gott tycker jag, bara varmt och ja mest varmt. En tidig morgon kan det gå an, men så fort värmen slår till är det kört. Så jag har börjat göra iskaffe här hemma istället. Det är mycket gott och fungerar finfint istället för vanligt kaffe.

Dock är det ingen jättehit att lägga vanlig is i kaffet, som ni kan ana så spär det ju ut kaffet och det vill vi inte vara med om. Jag har använt mig av Sebastians whiskeystenar vilket fungerar kanon! Annars kan man göra som darling Martha och göra is av överblivet kaffe, då behöver man inte oroa sig för att iskaffet skall bli blaskigt!

2 glas iskaffe:

2 dl mjölk
1 dl grädde
2 dl kallt starkt kaffe

massor av is

Börja med att fylla glasen med is, fördela sedan mjölken och grädden mellan de två glasen. Avsluta med att försiktigt hälla det kalla kaffet över. Drick direkt.

Vill du lyxa till det lite? Avsluta då med en skopa god vaniljglass!

Vad dricker du helst när det är riktigt varmt ute?


Bilder: Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Midsommar 2010


Så var 2010 års midsommarhelg till ända. Men vilken helg det har varit, jag kunde verkligen inte önskat mig mer! På midsommaraftons morgon tog vi bilen och for upp mot Rättvik, där firade vi en lugn och traditionell midsommar med dans runt stången, folkdräkter, sill och nubbe. Mot kvällen tändes grillen och vi åt och drack gott i flera timmar. Dagen avslutades med en svensk grädd- och jordgubbstårta i amerikansk storlek, som sig bör om man firar svensk midsommar med amerikaner!
Midsommardagen firades här hemma med goda vänner, mat, dryck och även där en tårta. Inspirerad av föregående dags höga skapelse slängde jag snabbt ihop en marängtårta som tack vare tre bottnar, massor av grädde, jordgubbar och choklad gott och väl räckte till 10 personer. Gott var namnet!
Gårdagen svepte förbi i en sakta lunk, men vi premiärbadade faktiskt och vattnet var riktigt skönt. Kanske blir det även ett dopp i sjön till eftermiddagen?

Idag är det måndag igen och jag har hela morgonen försökt vädra ur helgens otroliga värme. Med både balkongdörren och köksfönster öppna hoppas jag på att få ner värmen några grader så jag inte kommer drabbas av värmeslag här inne idag.

I morse åt jag min älsklingsfrukost så här i sommartid, vaniljyoghurt med färska jordgubbar. Finns det något godare? Detta kan jag äta såväl till frukost som mellanmål eller dessert. Fungerar lika bra till allt.

Nu börjar ju de svenska, blodröda och söta gubbarna dyka upp utanför matbutikerna och på torget, vilken skillnad det är mot vårens och försommarens importerade blask!

Jag hoppas du haft en riktigt härlig midsommarhelg och ätit massor av jordgubbar, förresten vad använder du helst dessa söta skapelser till?

Bild: Linnéas Skafferi

0
Kommentera