Nu börjas det, tiden på året då du kan gå ut i trädgården och plocka allt du behöver till en perfekt sommarsallad, fruktsallad eller ingredienserna till favoritsylten.
Huset vi flyttat till har en tidtypisk trädgård; äppel och päronträd (i ett av köksskåpen sitter en liten ritning som tidigare husägare gjort, så vi vet vilka sorter de är), flera rabarberplantor och ett helt gäng vinbärsbuskar. I födelsedagspresent fick jag en fläder och jag har planterat massor av smultron. Vad jag saknar är några hallonplantor, det är något jag skall försöka plantera in till nästa år. Att kunna gå ut på morgonen och plocka tallriken full med solmogna hallon och äta med mjölk till frukost, är inte det lycka så säg!
Men i år får jag nöja med mig skörden från mina vinbärsbuskar, de röda vinbären växer så att buskarnas grenar nästan nuddar marken av tyngden från bären. Svartvinbärssylt eller saft är nog det jag tänker på när man pratar om vinbär, men det finns massor av gott att göra av de röda bären också!
För två år sedan gjorde jag och lillasyster rödvinbärssylt, dock fick den koka lite väl länge så det blev som marmelad av det hela. Men gott blev det i alla fall. I år har jag tänkt att koka svartvinbärssylt och rödvinbärsmarmelad, perfekt att fylla skåpen med och ta fram i vinter. Om det finns något kvar då vill säga..
Något man kanske inte tänker på är att det går finfint att göra snaps på röda vinbär, perfekt att ta med sig och ge bort om du ska på kräftskiva i augusti! Ansträngningen är minimal då det inte går åt så många bär, det enda du egentigen behöver göra är att ställa flaskan svalt och mörkt i några dygn och skaka lite på den då och då.
3 dl rödvinbärssnaps:
3 dl brännvin
50 g röda vinbär
Rensa och skölj de röda vinbären noga. Ha upp brännvinet i en flaska som rymmer minst fyra deciliter. Ha i vinbären och slå på brännvinet. Låt stå svalt och mörkt, skaka flaskan varje dag i ca en vecka. Efter denna tid har du drickfärdig snaps. För lite extra smak på snapsen, lägg även i en vaniljstång.
Vad gör du med dina vinbär och vilken sort gillar du bäst?
Bilder: Linnéas Skafferi