ANNONS

Höstpaj

/

Jag vet inte hur ni läsare ställer er till detta med ödet och det är inte heller något jag tänkt att vi skall fördjupa oss i speciellt mycket denna gråa torsdag i slutet av september. Men när det kommer till mat så kan jag faktiskt börja undra ibland. Åtskilliga är de gånger jag suttit och spejat runt efter inspiration och gång efter annan dyker samma slags recept upp. Ganska ofta är det hemgjord pizza som ploppar upp men nu senast har det varit artiklar om hur du kokar det perfekta ägget. Helt plötsligt kokas det ägg överallt, i tv (ja inte så att de använder tv:n som äggkokare, på själva tv-programmet kokar de ägg) på bloggar och på hemsidor. Det gick så långt att jag själv stod här med telefonen i högsta hugg och klockade äggkokningen, men mer om det en annan dag..
Precis som med äggen har recept på olika varianter av paj fullkomligt exploderat i min dator. Så jag kände att nu är det dags att botanisera runt bland pajformarna och slänga ihop en höstig variant.

Mitt största problem när det kommer till paj är vilken pajform jag skall använda, jag har en hel låda full i köket och en hel kökssoffa(!) som står i gästrummet som är full till bredden med pajformar i alla tänkbara former och färger. På något konstigt vis får jag ändå alltid nya anledningar till att införskaffa fler..


Som sig bör börjar vi med degen och i ärlighetens namn är jag inte så noga av mig. Jag har lärt mig att känna på degen när den är tillräckligt fast eller om den är för smulig. Har du en matberedare till hands är det bara att rocka och rulla, har du dessutom en diskmaskin som tar hand om tråkgörat, grattis! Jag är lyckligt lottad och har både matberedare och diskmaskin men valde av någon outgrundlig anledning att knåda ihop degen förhand denna gång.  Det finns dock några saker du bör tänka på för att få till en lyckad pajdeg som du sen enkelt kan kavla ut.
*Använd alltid riktigt smör. Ingen och då menar jag verkligen ingen, blir lycklig av margarin!


* Överarbeta inte degen, den skall precis gå ihop. Är det för mycket fett eller vatten i degen är risken stor att den lossar från kanterna på formen och blir en stor klump.
*Låt den vila svalt, detta är extra viktigt om du arbetar ihop degen för hand då du värmer upp den med dina händer. Platta ut degen tunt och plasta sedan in den. Lägg den i kylen, eller i frysen för snabb nedkylning i minst 20 minuter.
*Nagga alltid botten med en gaffel och förgrädda skalet i ca 15 minuter, då hinner pajskalet torka och blir inte geggigt.


Ser ni vad jag ser? Kolla riktigt noga på knivens blad, japp det är en av våra katter som leker assistent. Turligt nog är hon mer kinkig än den truligaste tonåring när det kommer till mat, så pajen fick jag ha helt för mig själv!


Paj på höstens läckerheter 4 pers:
Pajskal (på ett ungefär):
3 1/2 dl vetemjöl
125 g smör
ca 3 msk vatten
Finfördela det kalla smöret i vetemjölet och arbeta snabbt ihop till en smulig deg, tillsätt vattnet, en matsked i taget och arbeta degen precis så den går ihop. Plasta in och låt vila svalt i ca 20 minuter.
Kavla ut den kylda degen på mjölat bord, rulla upp degen på kaveln och lägg över den i pajskalet. Trimma kanterna och nagga botten. Grädda i ca 15 minuter i 200 grader.
Fyllning:
1 zucchini
5 stora champinjoner (eller den svamp du har tillgång till)
1 röd lök
2 medelstora tomater
salt & peppar
färsk bladpersilja
100 g philadelphiaost
2 ägg
3 dl mjölk
2 dl riven smakrik ost
Skär zucchinin och svampen i bitar och stek dem i en klick smör. Skiva löken och låt den steka med. Skär ner tomaterna i småbitar och ha i dem i stekpannan, krydda med salt och peppar. Låt detta småputtra till set mesta av vätskan kokat bort. Tillsätt grovt hackad persilja.
Vispa ihop philadelphiaost, ägg och mjölk. Fyll pajskalet med de stekta grönsakerna och häll äggstanningen över. Fördela sist den rivna osten jämnt över pajen. Grädda i ca 40 minuter i 200 grader.
Bon apetit!
Bilder: Linnéa Seidel

83

Följ mig på Instagram!

@linneasskafferi
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00