Tzatziki

 

 

 

När vi grillar älskar jag att ha många olika röror till, ju fler röror ju lyckligare blir jag!

Tzatziki är en välkänd och älskad röra som passar ypperligt till kyckling, kryddstarka kovar och annat gott du kan tänkas vilja lägga på grillen. Sist gjorde jag en liten upphottad variant med chilli, perfekt till maten eller varför inte som dipp till morötterna?

 

Tzatziki med chilli:

 

1/2 gurka

2 vitlöksklyftor

2 msk olja

3 dl trukisk yoghurt

salt & peppar

chilli

 

Dela gurkan och srapa ur fröna med en sked. Riv gurkan på den grova sidan av rivgärnet. Lägg den rivna gurkan i en skål och strö salt över. Låt stå och vattna ur i ca en timme. Krama sedan ur allt vatten.

Finhacka vitlöken och blanda den med olja, yoghurt, salt, peppar och chilli. Jag använde torkad hel chilli, men ta den chilli du har hemma eller tycker om. Tänk på att tzatzikin gärna kan stå en stund och dra åt sig alla smaker och att chillismaken då blir mer intensiv.

Blanda sist i den rivna gurkan och låt röran stå i kylen en stund innan den serveras.

Vilka röror serverar du helst när du grillar?

Bild:Sebastian Niemi-Carlsson

0
Kommentera

Smulpaj med bär

Igår kunde man tro att vi var på väg in i mitten av oktober, istället för ljuva maj. Regn, rusk och några få ynka plusgrader. Imorse däremot när jag vaknade var sovrummet fullt av underbart solljus och jag var tvungen att väcka Sebastian, bara för att tala om hur härligt väder det var ute. Han blev föga imponerad och muttrade något innan han vände sig om och somnade igen. Men jag hoppas solen fortsätter att skina på oss dagen lång!

Idag är det dags att prata radio igen, jag har planerat att baka smulpaj dagen till ära. Det är dags att tömma frysen på de bär som finns för att under sommaren kunna fylla på med jordgubbar, hallon, blåbär och allt annat gott!
Sen är det alltid bra att ha mumsiga pajrecept på lager inför sommarens alla fikastunder! Jag hoppas att till helgen kunna bjuda på årets första rabarberpaj, om vi får lite soliga dagar kommer rabarbern växa så det knakar!

Receptet återkommer jag med under dagen, men kom ihåg att lyssna kl 10.00-11.00 på P4 Västmanland!

Bild: Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Cupcakes

Den här helgen har jag haft en datorfri helg, det var inte planerat men så blev fallet. Även om jag älskar det jag gör så blir det många timmar som spenderas framför datorn och att inte ens öppna datorn (ok, mailen har jag kollat via telefonen men det är allt!) har faktiskt varit ganska befriande, men jag har saknat att blogga så nu kunde jag inte hålla mig längre!

Söndagen till ära bjuder jag på lite cupcakes. Tanken var från början att dessa skulle bli chokladcupcakes med chokladfrosting. Som ni ser blev det inte riktig så, det blev vanilj- och halloncupcakes med cream cheesefrosting smaksatt med vit choklad. Massor med sommarkänsla och otroligt gott! Hallonen är lite syrliga och bryter perfekt av den söta frostingen.

Hallon och vaniljmuffins ca 14 st:

100 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 1/2 dl vaniljyoghurt
2 dl frysta hallon

Vispa smör och socker mjukt, tillsätt äggen, ett i taget. Rör försiktigt i de torra ingredienserna, vänd i yoghurten och blanda väl. Ha sist i hallonen och fördela smeten i muffinsformar. Grädda i 200 grader i ca 15 minuter. Låt svalna helt innan du spritsar frostingen över dem.

Cream Cheese med vit choklad:

60 g mjukt smör
200 g cream cheese
ca 2-3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
200 g vit choklad

Vispa smör och cream cheese mjukt, rör i ca två dl av florsockret och allt vaniljsocker. Finhacka chokladen och smält den över vattenbad. Låt den svalna innan du sakta rör i den. Blanda till en jämn och tjock frosting, tillsätt mer florsocker om den käns för lös.

Vad har ni haft för er i helgen?

Bild & styling: Sebastian Niemi-Carlsson & Linneas Skafferi

0
Kommentera

Gryta

Jag måste säga att det är ett konsigt väder just nu, på förmidagarna strålar solen och det är ett helt underbart vårväder ute. Medan eftermiddagarna bjuder på regn i massor för att sedan klarna upp igen till kvällen. Jag förstår verkligen ingenting, men så är jag heller inte meteorolog utan matbloggerska!

När regnet verkligen öser ner och rinner längs fönsterrutorna, då blir jag alltid sugen på att göra en mustig gryta. Det var ju rktigt passande att jag bakde bröd igår, för vad är godare till en gryta full med underbara smaker än ett rykande färsk bröd?

Den här gången har jag brutit mot en av de regler jag har, nämligen att frukt är frukt och skall inte blandas med mat.  Kanske utvecklas mina smaker och sinnen ju mer jag håller på med mat, inte vet jag men denna gång kände jag hur gott det skulle vara att toppa grytan med ett syrligt äpple. Tillsammans med skivad selleri blev det en perfekt brytning mot den tunga grytan.


Gryta med äpple och selleri:

ca 500 g bitar av nöt
1 gul lök
3 vitlökslyftor
7 dl vatten
1 ekologisk buljongtärning
3 hela färska rödbetor
1 dl rödvin
1 dl grädde
1 nypa socker
salt & peppar
1 syrligt äpple
1 stjälk selleri

Bryn köttet i omgångar i en klick smör, finhacka lök och vitlök och stek dem tills löken blir mjuk. Lägg i grytbitarna och slå över vattnet och smula i buljongtärningen. Dela rödbetorna i bitar och lägg i dem, låt koka upp och koka under lock i minst 40 minuter, gärna längre.
Mot slutet av koktiden, tillsätt vin, grädde, socker, salt och peppar.

Skär äpplet i små bitar och sellerin i tunna skivor. Toppa den färdiga grytan med detta. Servera kokt bulgur eller ris till.

Nå vad säger ni, kan man blanda frukt och mat?

Bild:Sebastian Niemi-Carlsson

1
Kommentera

Valnötsbröd

 

 

Idag har jag bakat bröd och vet ni, det blev jättegott! Att baka matbröd är en hel vetenskap och det är då inte alla gånger man lyckas! Den här gången blev det inget surdegsbröd, utan ett helt vanligt bröd gjord på gammal hederlig jäst. Jag hade redan innan jag skulle till att baka bestämt mig för att ha hasselnötter i brödet, för jag var helt säker på att jag sett en påse med hasselnötskärnor i skafferilådan. Så var inte fallet, det fanns en påse men det var bara ynka 50 g kvar i den. Men har man bestämt sig för att baka bröd med nötter så har man, så jag kompletterade med 50 g valnötter och det blev kanongott! Degen räckte till två halvstora bröd som fick jäsa i korgar och 12 stycken runda bullar, perfekt till frukosten!

 

Hasselnöts- och valnötsbröd:

 

50 g jäst

3 dl vatten

2 dl turkisk yoghurt

75 g mjukt smör

1 ägg

50 g hasselnötter

50 g valnötter

2 tsk salt

ca 13 dl vetemjöl special

ca 2 tsk honung

 

Smula ner jästen i degskålen, slå över ljummet (37°C) vatten. Rör tills all jäst har lösts upp. Tillsätt yoghurt, smör, ägg och grovhackade nötter. Blanda väl. Arbeta in mjöl och salt, lite i taget på låg hastighet under ca fem minuter. Arbeta sedan degen kraftigt i ca 10 minuter. Ringla honungen över degen mot slutet.

 

Låt jäsa under bakduk i ca 2 timmar. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela degen i tre delar. Mjöla jäskorgarna väl och lägg i degbitarna, alternativt forma dem till runda bollar. Täck över med bakduk och låt dem jäsa i 1 timme. Värm ugnen till 250°C, stjälp upp bröden på en varm plåt klädd med bakplåtspapper, sänk värmen til 200 °C och grädda dem i ca 30 minuter, ca 15 minuter för de små bullarna som du kan pensla med uppvispat ägg. Spraya in vatten i ugnen tre gånger under gräddningstiden för att få en hård och fin skorpa.

 

Ät som frukostbröd, till soppor eller som vi gjorde idag, till en mustig gryta!

 

Bild Linneas Skafferi & Sebastian Niemi-Carlsson

 

0
Kommentera