Även kanten är bröd..

 

 

Ja det fick jag höra när jag konfirmerade mig och vi var i väg på ett läger. ”Även kanten är bröd” sa någon av ledarna när man ratade änden på brödet och tog av den nya limpan. Vackert fick man då bre smör på ändbiten och hoppas på bättre lycka nästa gång.

 

Nu kanske ni undrar varför i allsin dar jag drar gamla konfirmationshistorier för er så här på onsdagseftermiddagen. Jo det är nämligen så att jag inte kommer bjuda på så mycket mer än kanter idag. Från arla morgon till för en liten, liten stund sendan har det varit full aktivitet här i köket och jag har bakat småkakor så det snart pyser smör ur öronen på mig. Alla kakor ska jag ha till ett jobb nästa vecka, men precis som på brödet blir det även kanter på kakorna.  Mormors kalasgoda sirapskakor till exempel, de kanterna bjuder jag mer än gärna på. Sen fick jag en liten bit ljus och en liten bit mörk kakdeg över. Av dem blev det misslyckade schackrutor, smakar precis som de skall men ser inte speciellt tjusiga ut.

Några kakor som däremot blev urtjusiga, ja det är bondkakorna. Det hände nämligen en stor, stor olycka i kylen så både bondkakorna och min kyl är fulla med rosa/rött socker. Bondkakorna kan gott behöva lite galamour i form  av rosa som glimmar, dock duger de inte till fotojobbet så de får bli bjudkakor istället!

Titta, fullt med rosa strimmor på alla mina små bondkakor! I morgon skall jag göra nya, förhoppningsvis utan rosa socker..

Nu skall jag sätta mig och knapra på en kaka innan det är dags att börja med middagen.

Vad har ni haft för er denna härliga onsdag?

Bild: Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Paj

paj

Jag har ju helt glömt bort att visa er resultatet av pajfebern jag fick. Det blev ett riktigt ihopkok, jag snodde lite inspiration från detta recept. Jag tog av vad som fanns hemma, men som vanligt är det dessa maträtter som blir de mest lyckade. Kanske är det för att man inte har så höga förväntningar som om det är en noga planerad maträtt?

Ett ihopkok en kväll i juni:

pajdeg

3 dl vetemjöl

150 g kallt smör

2 msk iskallt vatten

Skär smöret i kuber och blanda det snabbt med mjölet i en matberedare, tillsätt det kalla vattnet, lite i taget tills degen precis går ihop.

Arbeta snabbt ihop degen och plasta in den, låt den vila i kylen i minst 30 minuter.

Klä sedan en pajform med löstagbar kant med pajdegen. Förgrädda i ca 15 minuter i 225 grader. Sänk därefter värmen till 200 grader i ugnen.

fyllning

2 stora gula lökar

4 klyftor vitlök

1 knippe färsk persilja

1 burk kornärtskockshjärtan

tomater i olika färg och form

2 dl riven ost (gärna Västerbottenost)

3 ägg

1 1/2 dl grädde

salt & peppar

Skala och skär lök och vitlök i bitar, fräs dem mjuka i en klick smör. Tillsätt avrunna kronärtkockshjärtan som du skurit i fjärdedelar och grovt hackad persilja.

Blanda ägg, grädde, salt, peppar och ost väl. Ha sedan i de stekta grönsakerna. Fyll det förgräddade pajskalet. Skär tomaterna i skivor och toppa pajen med dessa. Grädda i ca 30 minuter i 200 grader.

 

paj1

Vad är paj utan sallad? Det vore som Victoria utan sin Daniel eller kanelbullar utan ett glas mjölk, ja ni förstår vad jag menar.

Ta av vad som finns hemma, mer tomater, blandad bladsallad, ärtor och fetaost. Ringla lite vit balsamvinäger över precis innan servering, eller pressa lite färsk citron för syra. Gott så det förslår och inte alls krångligt, precis som det skall vara när man gör vardagsmat!

Bilder: Sebastian Niemi-Carlsson

P.s Fick in många fina bidrag till ”månadens blogg” på matfeed.se, så gå genast in och kolla! D.s

foodista widget

0
Kommentera

Baby Blue..

 

Det verkar som om hela Sverige är lamslaget (i alla fall internet), tyvärr inte på grund av att vi firat nationaldag, den har gått tämligen obemärkt förbi här hemma. Nej det varkar som om alla är ute och njuter av det fina vädret. Fåtalet är de bloggar som uppdaterats under helgen, där i bland min. Sol, trädgårdsarbete och en kopp kaffe i skuggan har lockat mer!

 

För två veckor sedan fick en av mina kära vänner en liten pojke, i veckan var vi dit och hälsade på de lyckliga föräldrarna och det lilla knytet. Jag passade på att göra härligt blå cupcakes som vi tog med och bjöd på. Till fyllning hade jag den här jordgubbs- och rabarberkrämen och jag använde den här gudomligt goda frostingen med vit choklad, en mycket lyckad kombination!

 

Färdiga cupcakes står sig gott och väl ett par dagar i kylen, vilket var tur för de fick även vara med på Sebastians fototriss idag!

 

 

 

Vaniljcupcakes ca 12 st

100 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
ca 1 1/2 dl mjölk

2 dl rabarberkräm (eller annan sylt)

Vispa smör och socker mjukt, tillsätt äggen, ett i taget. Rör försiktigt i de torra ingredienserna, ha i mjölken och rör till en jämn och slät smet. Fördela smeten i muffinsformar. Grädda i 200 grader i ca 15 minuter. Låt svalna helt innan du fyller dem genom att skära ur lite av innanmätet i muffinsen med en vass kniv. Fyll med sylt och spritsa frostingen över dem. Dekorera med en jordgubbe.

 

Vad har ni haft för er i helgen?

Bilder: Linnéas Skafferi

 

0
Kommentera

Rabarber

Här hemma frodas rabarbern som aldrig förr, vilket passar mig ritkigt bra då det finns så mycket mumsigt att göra av den. Rabarberpaj är ju ett måste, vad vore våren utan den allra första rabarbersmulpajen? Sylt och saft hör sommaren till och den här rabarber och jordgubbsdrickan kan vara bland det godaste jag gjort! 


Men det finns ju fler goda saker man kan göra av dessa sura stjälkar, igår gjorde jag en rabarber och jordgubbskräm. Eller det är kanske snarare en kompott. Strunt samma vad det kallas, gott är det! Perfekt att äta till mellanmål, servera ljummen till vaniljglass eller till pannkakorna! Jag fyllde faktiskt vaniljcupcakes med kompotten och det blev jättegott, men mer om det i morgon!

Igår blev det min frukost, med färska jordgubbar ocj kall mjölk till. Eftersom man äter den på en gång behöver man inte tillsätta så mycket socker för konserveringens skull, mest för smaken. Har man härligt söta jordgubbar i behövs det inte alls mycket socker, om man själv inte vill förståss!

ca 3 dl rabarberkräm/kompott

2 dl rabarber
1 dl jordgubbar
1/2 vaniljstång
ca 3 msk socker eller efter behag

Skala rabarbern och skär den i bitar, dela sedan jordgubbarna i småbitar.
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg dem tillsammans med rabarber och bär i en kastrull, strö över sockret och låt koka upp under omrörning.
Koka på medelhög värme tills frukten är mjuk, mosa den lätt med en gaffel. Ta av från värmen och ät när den svalnat.

Bilder: Linnéas Skafferi

0
Kommentera