Köttbullar i tomatsås


Vet ni, i morse när vi gick upp var det -29.9°C ute. Två timmar senare visar termometern fortfarande på samma, isande kalla gradtal. För min del så börjar det vara nog nu. Jag älskar vintern och den härliga snön, men kylan får gärna utebli!

Idag önskar jag att jag hade kvar lite av dessa underbart goda köttbullar till lunch, de hade med all säkerhet värmt upp mig så här i kylan. Stora smakrika köttbullar i tomatsås gjord på hela, konserverade körsbärstomater. Eftersom jag hade en halv ask med färska körsbärstomater hemma som snart hade sett bättre dagar fick även de åka ner i såsen. Tomaterna såg ut som små rubiner mot de mörka, smaskiga köttbullarna. De blir en perfekt måndagsmiddag så här i slutet på februari när kylan vägrar släppa taget om oss.

Köttbular i tomatsås 6 portioner:

600 g blandfärs
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
2 ägg
4 msk creme fraiche
salt & peppar
färsk bladpersilja

Finhacka lök och vitlök, blanda dem med ägg, creme fraiche, rikligt med salt och peppar i en bunke. Rör i färsen och ha sist i hackad persilja. Rör tills allt har blandats. Forma till runda, fina bollar. Jag fick ut ungefär 25 stycken av min färs. Täck med plastfolie och låt stå kallt en stund innan du steker dem, då håller de formen bättre. Hetta upp en stekpanna eller grytan du skall göra tomatsåsen i och stek köttbullarna tills de fått fin färg runt om. De behöver inte vara klara rakt igenom då se skall få koka klart i tomatsåsen.

2 vitlöksklyftor
2 burkar hela, konserverade tomater
1/2 ask körsbärstomater
1 dl rödvin
1 nypa socker
salt & peppar
färsk bladpersilja

Skala och finhacka vitlöken, stek den mjuk i lite smör eller olja. Ha i de konserverade tomaterna, de färska tomaterna och rödvinet. Låt koka upp och smaka av med socker, salt och peppar. Ha i köttbullarna och låt småkoka i ca 20 minuter, strö över bladpersilja och servera med nykokt pasta.

Bild: Sebastian Niemi -Carlsson

0
Kommentera

Våga fråga..

 

 

Jag har fått massor av frågor från er läsare den senaste tiden och tänkte att nu är det nog dags för frågelåda här i Linnéas Skafferi igen. Lämna en kommentar här i inlägget med din fråga så skall jag svara så gott jag kan under morgondagen!

0
Kommentera

Feeling hot, hot, hot..

 

 

När vi ändå har farten uppe så kör vi ett till ”Linnéa testar”. Det är inte bara Cloetta som kommer med nyheter så här i gråa februari, även Santa Maria laddar upp med nytt inför våren. I förra veckan fick jag hem ett helt paket med väldoftande nyheter.  Jag har inte hunnit testa allt, men denna burk med het salsa plockade jag fram och använde i veckan när jag lagade mat. Här hemma blev vi glatt överaskade av den faktiska hettan som fanns i såsen, för även om det utlovas på burken att det skall vara ”hot” tycker jag ofta smaken kan vara lite loj. Men denna sås var det drag i och jag kommer garanterat byta ut den traditionsenliga taco-såsen mot denna!

Sen är det ett enormt plus att den inte innehåller massa E-nummer eller annat strunt som man ogärna sätter i sig.

Nu inväntar jag bara att min oäkta make kommer hem så fredagsmyset kan börja!

 

 

Bild: santamaria.se

0
Kommentera

God smak för en god sak


I dag låg det ett paket med choklad i brevlådan, sån post vill jag se mer av istället för alla dessa räkningar som faktiskt kommer som ett brev på posten. Paketet innehöll fyra stycken av Cloettas nya rättvisemärkta chokladkakor. Eftersom både jag och min käreste är riktiga chocoholics har vi redan hunnit provsmaka både chokladen med hasselnötter och den med mintsmak. Vi har givit dem tummen upp båda två! Chokladen var god och jag gillar att chokladkakorna inte var så stora, endast 90 g styck.

Vill du läsa om hur Fairtrade arbetar för att förbättra arbetsvillkoren för odlarna, kika in här.

Bild: www.cloetta.se

0
Kommentera

Smörgåstårta

 

Den sista tiden har det varit ett fasligt bakande av smörgåstårtor här hemma och till helgen skall jag göra en till kära mormor som fyller år. Hon önskade sig en smörgåstårta fylld med leverpastej/paprika och dekorerad med räkor.

Men i helgen gjorde jag en med räkor/paprika och dekorerad med räkor, receptet är enligt följande:

 

Smörgåstårta med räkor 10 bitar

 

30 skivor formfranska

5 dl creme fraiche

4 dl grädde

1 dl majonnäs

2 tsk paprikapulver

salt & peppar

 

fyllning 1:

400 g räkor utan skal

1 rödlök

2 msk kaviar

1 msk dill

 

fyllning 2:

2 röda paprikor

Dag ett:
Blanda grädde, creme fraiche och majonnäs. Vispa detta med elvispen, det tar ett tag men så småningom tjocknar det. Krydda med paprika pulver, salt och peppar.

Dela upp röran i två bunkar, spar lite som du skall täcka tårtan med.
Blanda i räkor, kaviar och dill i den ena bunken. Finhacka löken och rör i den.

Hacka paprikan ritkigt fint och blanda den med med fraiche-röran.

Skär bort kanterna från formfranskan och lägg ut tio stycker på en bricka. Bred paprikaröran på det första lagret bröd, lägg på nästa lager med bröd där räkröran breds ut. Avsluta med de sista tio brödskivorna. Täck tårtan med blöta, urvridna handdukar och ställ kallt minst 12 timmar.

Dag två:

Bred fraiche-röran över tårtan och dekorera med salladsblad, räkor, ost, paprika, ägg, vindruvor och citron.

Bild: Linnéas Skafferi


0
Kommentera
Generic filters

Fler resultat...

Generic filters

Fler resultat...