Bok nr 1

 

 

I morgon kommer som sagt småkakor ut som första bok, jag tänkte ge er läsare en glimt av vad boken innehåller. Som första recept ligger biscotti, de går att variera i det oändliga med smaksättning, men här kommer en variant med choklad.

 

Biscotti, ca 35 st:

100 g smör

2 dl strösocker

3 ägg

7 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

100 g choklad

 

Vispa smör och socker poröst, tillsätt äggen, ett i taget. Blanda samman de torra ingredienserna och rör ned dem. Finhacka sedan chokladen och blanda i den. Rör tills smeten är slät. Rulla till tre längder och lägg dem på en plåt, platta till dem något. Grädda längderna i 175 grader i ca 20 minuter. Tag ur plåten ur ugnen och skär längderna diagonalt, bitarna skall bli ca 2 cm breda.

Ställ tillbaka plåten och grädda ytterliggare 10 minuter. Stäng sedan av ugnen och låt dem stå i eftervärmen tills de är genomtorra.

Alternativ smaksättning:

Byt ut chokladen mot 1 dl kokos och saften från 1 lime.

foto: Katja Kristofersson

0
Kommentera

Hela Sverige bakar!!

 

 

Äntligen, äntligen, äntligen kan jag berätta för er läsare vad jag pysslat med den senaste tiden. Några av er har redan läst om det i Aftonbladets helgbilaga Härligt Hemma. För er andra ska jag nu tala om vad som gjort att jag varit något frånvarande här på bloggen under hösten.

Det är nämligen så, att på onsdag kommer min första bok ut. Den första av tjugo. Japp, ni läste rätt! Tjugo böcker har jag tillsammans med Tasteline och Aftonbladet lyckats få fram. De kommer att gå och köpa dem tillsammans med Aftonbladet varje onsdag med start 2/12, alltså nu på onsdag. Först ut är småkakor och boken ser ut som på bilden ovan.

 

Under hösten har jag och den underbara fotografen Katja Kristofferson slitit hårt med dessa böcker och de skall bli så kul att se dem ute i handeln.

 

Nu ska jag gå och koka lite knäck och njuta av att jag äntligen fått berätta min hemlighet för er!

Trevlig första advent, kära läsare!

Bild: Katja Kristofferson

0
Kommentera

Tomtemys


Ja som sagt, det påstås att det är första advent i helgen! Jag som älskar att julpynta har endast fått upp en liten stackars julstjärna i fönstret. Veckan har varit galet hektisk! Men ikväll ska vi packa övernattningsväskan för i morgon bär det av till dalarna för att få oss en rejäl dos julkänsla och förhoppningsvis lite avslappning. På väg upp stannar vi till i Leksand och går på deras julmarknad, bilden ni ser här ovan är tagen förra året. Jag och svägerskan myser med tomten, eller om det är tomten som myser med oss:)
På kvällen skall vi avnjuta årets första julbord, detta är något jag verkligen ser fram emot då jag är lite av en julmatsnörd!

Skall ni ha adventsmys i helgen och vill ha något gott till glöggen lyder mitt bästa tips:

Crostini med lingon och brie ca 20 stycken:

1 lång baguette
ca 2 dl lingonsylt
500 g brieost

Skär brödet på snedden och lägg ut brödbitarna på en plåt. Låt de rostas i ugnen i ca 15 minuter per sida i 100 graders värme (detta går bra att göra i förväg). Dela brieosten i lagom stsora bitar för brödet, lägg på en klick lingonsylt på varje brödbit och toppa med osten. Sätt åter in brödet i ugnen på 100 grader i ca 15 minuter. Osten skall bröja smälta lite lagom. Servera genast!

Vad har ni för planer inför helgen?

bild: SebbeSula

0
Kommentera

Lite mera jul

Tänk att det är första advent på söndag redan. Just nu är det full fart på allt men jag försöker verkligen stanna upp då och då för att försöka få till lite julstämning. Chokladen skickar mig direkt till tomteverkstaden och fyller mig med härliga julkänslor. Men det finns även andra nyheter denna jul som får mig att vilja ta på mig myskläder, krypa upp i soffan med en härlig kärleksroman, se snön falla över gärdena och bara njuta av en ledig förmiddag.
Årets nya julskiva som går varm här hemma om dagarna har EMD gjort. Stillsamt, svenskt och full av julstämning. Extra glad blev jag när jag upptäckte att en av mina favoritsånger/visor var med. Julkänslan infinner sig på en gång!

Sen har vi Dufvenkrooks härliga chili/chokladglögg. Första flaskan är redan urdrucken och jag måste nog se till att inhandla en ny till helgen. Här hemma dricker vi den ur mina härliga röda muggar och helst ska den vara riktigt, riktigt varm.

Vad gör du för att komma i julstämning i år?

bild: dufvenkrooks.se

0
Kommentera

Linneas mellanstora köttbullar

I helgen fick vi hem lite älgfärs som blev till köttbullar idag. I vanliga fall brukar jag använda matberedaren till att finhacka löken när jag gör köttbullar, men av någon outgrundlig anledning kände jag för att hacka för hand i idag. Så det blev ett hackande och ett pickande, men det var det väl värt! Jag blandade i lite av det som fanns hemma. Ett äpple från trädgården, torkad svamp, massor av vitlök, salt och peppar. En gräddsås till det och middagen var serverad!

Om det inte var för att mormor gör de absolut godaste köttbullarna till julbordet så skulle jag utan tvekan kunna servera dessa.

Älgfärsbullar ca 40 st

ca 600 g älgfärs
ca 15 cm purjolök
4 vitlöksklyftor
1 äpple
1/2 dl torkad svamp
2 ägg
1/2 dl grädde
salt
svartpeppar
vitpeppar

Finhacka purjolök, vitlök och äpple. Rör ihop ägg, grädde, de båda löksorterna,, salt och peppar. Smula ned svampen. Rör sist i älgfärsen.
Forma till små bollar och stek dem i en klick smör. När de är genomstekta, gör en snabb gräddsås genom att hälla ca 4 dl grädde över, ha i ett par stänk soya, en nypa socker och lite peppar. Servera kokt potatis och lingonsylt till.

Vilken slags köttbullar har du på ditt julbord?

bild: Linnéas Skafferi

0
Kommentera