
Äppeltider är äppelpajstider!
Jag fick en stor kasse med jättefina äpplen från svärmor för ett bra tag sedan. De har hållt sig riktigt bra i kylen men nu börjar det bli dags att göra slut på dem. Så vad passar bättre att avsluta veckan och framför allt helgen med än en underbar äppelpaj? Jag fick ju även chansen att använda finaste pajformen från Casual Living som jag fullkomligt älskar! Den fungerar lika bra till pajform som till uppläggsningsskål. Sen är färgen och formen så otroligt tjusig!
Den här äppelpajen räckte till ca 8 portioner:
6 svenska äpplen
3 msk smör
2 msk kanel
1 msk malen ingefära
1 dl muskovadosocker
150 g smör
2 dl socker
3 dl havregryn
1 1/2 dl vetejmöl
200 g sötmandlar
2 msk sirap
Dela, kärna ur och klyfta äpplena. Värm upp en stekpanna och stek äpplena i smöret, krydda med kanel och ingefära. När äppelbitarna mjuknat något, strö över sockret och låt det smälta. Häll upp de stekta äpplena i botten av en pajform.
Smält smöret och rör i sockret. Blanda sedan i havregryn och vetemjöl. Hacka mandlarna och rör i dem. Lägg pajsmulorna över äpplena och ringla lite sirap över.
Grädda i 175 grader i ca 30 minuter. Du kan behöva täcka över pajen med lite aluminiunfolie så den inte bränns vid där du har haft på sirap.
Servera med en rejäl klick vaniljvisp!
Vilken är din favoritpaj?
Bild:Linnéas Skafferi



¨