Tomatsås

 

 

Ok, jag vet att det inte finns något som heter pastalicious. Men ordet ligger bra i munnen och så gjorde även denna pasta. En delicious pasta kan faktiskt inte bli så mycket annat än pastalicious!

Pasta med tomatsås kan vara bland de första maträtterna jag lärde mig att tillreda, men jag vill påstå att det är en ypperlig maträtt att starta sina matlagninskunskaper med! Den kostar dig inte många kronor att laga, det går fort, den smakar fantastiskt (förhoppningsvis i alla fall) och den går att variera i det oändliga. Eftersom den går att göra på så många olika sätt kan dock de fördelar jag nämnde tidigare ändras, vill du kan man få till en tomatsås som blir dyr och tar en ohygglig tid att tillreda. Men detta är inte ett sådant recept, jag tror vi hamnar någonstans i mitten, det är inte den billigaste jag gjort, men inte heller den dyraste.

Grunden består som vanilg av lök, vitlök och krossade tomater. Den här gången tillsatte jag bitar av härligt stark korv. Då vi tydligen lyckats hamstra ölkorv så det står härliga till i sommar fick även en sådan följa med i tomatsåsen. Det blev riktigt lyckat!

Tomatsås med korv:

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 fp krossade tomater (eller ännu hellre, hela tomater på burk som du mosar själv, mer jobb men även mer smak)
en rejäl skvätt balsamvinäger
salt & peppar
torkad chili
2 starka korvar
1 smakrik ölkorv
10 st körsbärstomater

Finhacka lök och vitlök, stek den mjuk i en kastrull. Slå över de krossade tomaterna, balsamvinäger, salt, peppar och finhackad torkad chili. Låt detta puttra ordentligt. Stek undertiden korv och ölkorv. Ha i den stekta korven och körsbärstomaterna. Koka tills tomaterna börjar spricka. Koka pasta och blanda samman allt i en stor skål.
Middagen är serverad på 15 minuter.

bild:Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Vaniljglass med björnbär

 

Hemgjord vaniljglass med varm björnbärssås, behöver jag egentligen tala om för er att det var gott? För er som inte känner er övertygade så talar jag nu om för er att det var det, gott alltså. Självklart kan man förenkla det hela genom att köpa en förpackning med vaniljglass, men jag lovar er att det blir snäppet godare med hemgjord!

Ser ni hur de varma björnbären har börjat smälta glassen på bilden? De var den godaste delen av alltihop, så jag hade på mer varma björnbär för att få mer smält glass. Tallriken blev väldigt överfull, så det gällde att agera snabbt! Nej nu får jag sluta att sitta här och dregla, receptet lyder enligt följande:

 

Vaniljglass:

3 äggulor
1/2 dl socker

4 dl grädde
3 tsk äkta vaniljsocker

Vispa ägg och socker riktigt fluffigt. Sjud grädden med vaniljen. Häll den varma grädden över äggfluffet och rör om ordentligt. Häll tillbaka allt i kastrullen och låt detta sjuda ett par minuter under konstant omrörning. Detta får nu stå och svalna.
Följ sedan instruktionerna till din glassmaskin.

Note: Jag bytte ut det vanliga sockret mot ljust muscovadosocker för att få en lite mer kolasmak över glassen.

Koka ihop en sås av 4 dl björnbär och 1 dl socker. Häll den varma såsen över glassen.

1
Kommentera

Sparkling


Nja kanske inte, men ni måste hålla med om att lite färgsprakande strössel lyser upp en annars ganska höstgrå måndag! Tydligen har de på Dr Oetker förstått den passion som finns inom mig när det kommer till bakning, för här i veckan fick jag hämta ut ett stort paket med massor av bakingredienser och dekoreringstillbehör. Det tackar jag verkligen för!
Jag har massor av spännande recept som ligger på lut och jag kan lova att många av de produkter som fanns med kommer att komma väl till pass!

Nu skall jag ta och göra någonting av de där björnbären jag tidigare skrev om, vad det blir, ja det får ni se i morgon!

bild:SebbeSula.se

1
Kommentera

books, books, books…


Note to myself: Unna dig lite härliga kokböcker i höst.
Jag är som bekant en riktig kokboksfantast, att bara ha alla fina böcker stå där på hyllan gör mig lycklig! När inspirationen tryter när det gäller matlagning som bakning är det bara att plocka ned en bok och försvinna iväg en stund. Vips så är man på topp igen!
Två böcker jag länge velat ha men inte riktigt kommit mig för att köpa är Martha Stewart´s Cookies och Martha Stewart´s Cupcakes. Jag menar, kan man få nog av cookies och cupcakes? Tror inte det!
En bok som jag planerade att köpa förra året men aldrig kom mig för är Nigellas Christmas. Men i år så kanske..

Vilka kokböcker har du spanat in den senaste tiden?

0
Kommentera

Ärtsoppa


Jag är ett stort fan av soppor och då menar jag inte soppa gjord på pulver, soppa från en burk, tetra eller likande. Jag pratar om hemgjord soppa, matig och med massor av smak. Jag mins skoltidens köttsoppa, det var nog bland det blaskigaste man kan stoppa i sig, om jag inte mins helt fel gjordes det en undersökning när jag gick på gymnasiet på hur mycket av den så kallade köttsoppan du måste äta för att orka en gymnastiktimme. Åtta (8) fulla tallrikar var du tvungen att sörpla i dig för att få den energi du behövde! Jag antar att gymnastikeltionen ändå skulle vara förstörd, tänk så många gånger man måste gå på toa efter det intaget av vattnig soppa!

Så med detta i åtanke bjuder jag här på det bästa recepet på hemgjord ärtsoppa som jag har. Detta är inte soppa gjord på gula ärtor så du behöver inte hålla på att blötlägga ärtorna timmar i förväg. Ta bara upp din påse med frysta gröna ärtor ur frysen så står den perfekta lunchen på bordet i ett kick!

Grön ärtsoppa 2 port:

 2 dl gröna ärtor
½ lök
1 msk smör 
1 msk mjöl
2 dl grönsaksbuljong
1 dl grädde
timjan
salt & peppar

Tina ärtorna. Finhacka löken och fräs den mjuk i lite smör. Blanda löken i ärtorna och mixa med en mixerstav. Smält smöret i kastrullen, ha i mjöl och rör om. Slå på buljongen och ha i ärtpuren. Låt allt kokaihop och slå i grädden. Smaksätt med timjan, salt och peppar.

bild lånad från nigella.com

1
Kommentera