Tisdagslyx!

Kvällens enda måsten, åka in til stan, köpa en påse av favoritgodiset, hämta ut biljetterna och försvinna in i biomörkret. Lite vardagslyx behövs!
Sommaren med göran-En midsommarnattskomedi. Jag har läst både ris och ros om denna film och ikväll är det dags att jag får bilda mig en egen uppfattning. På filmens hemsida fann jag ett helt underbart ljudklipp.  Det är bara att lyssna om och om igen. Tills de i närheten börjar tycka att du är aningens tjatig!

Har ni sett filmen? Vad tyckte ni?

0
Kommentera

Världens godaste äppelpaj

Nu kanske ni tycker det låter lite självsäkert att jag skriver världens godaste om en paj jag själv gjort. Men det får jag ta, för detta kära läsare är verkligen den godaste äppelpaj jag någonsin ätit. Mjuka äpplen täckta av ett lager smulpaj smaksatt med nötter och sirap. Kan det bli mycket bättre än så?

 Snart är äppeltiden här, trädgårdar och matbutiker fylls av underbara Svenska äpplen som fått mogna i solen och har en helt underbar smak. Använder man dessa äpplen i paj, ja då kan det bara inte bli dåligt!
Jag hade inte tillräckligt med äpplen för att fylla en stor pajform (tur var kanske det, för hur mycket hade jag inte ätit då?). Istället fick mina urtjusiga portionsformar göra en insatts och det blev verkligen perfekt.

Både grädde och vaniljvisp/vaniljsås är helt underbart till paj, men ibland kan det vara gott med något som inte är så mäktigt. Därför vispade jag snabbt ihop grädde och creme fraiche som jag serverade till och det blev verkligen toppen över i!

Jag tog lite mindre socker i smulpajen, men toppade istället det hela med lite härlig sirap.

Världens godaste äppelpaj, 6 potionsformar

125 g smör
3 dl mjöl
1 1/2 dl socker
50 g nötter

5 fina svenska äpplen
kanel
ingefära
sirap

Nyp snabbt ihop smör, mjöl och socker. Detta skall bli en smulpaj så det skall vara riktigt smuligt. Grovhacka nötterna och blanda i dom.

Skiva äpplena fint och lägg dom i botten på pajformarna. Tänk på att äpplena sjunker ihop i ugnen, så du kan fylla nästan hela formen. Pudra kanel och lite, lite ingefära över. Ringla eventuellt sirap över. Täck de skivade äpplena med smuldegen och ha sist över sirapen. Grädda ca 15-20 minuter i 200 grader.

Creme fraiche-grädde

2 dl grädde
1 1/2 dl creme fraiche
2 tsk vaniljsocker (använd äkta vaniljsocker, det smakar så mycket bättre)
saften från 1/2 lime
ev lite florsocker

Medan pajerna står i ugnen, vispa grädde och creme fraiche till en riktigt tjock kräm. Smaksätt med vanilj och lime. Tycker du att smaken blir aningens för sur, tillsätt bara lite florsocker.

Så, på ca 30 minuter har du världens godaste äppelpaj står på köksbänken. Helt underbart!

Bild:Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Kräfttest

Äntligen är det augusti och startskottet för alla underbara kräftskivor har gått. Själv är jag en kräftälskare av stora mått men då inte Sebastian delar denna passion med mig äter vi det inte lika ofta som jag skulle önska. Han tycker det mest är massa skalande och pillande för att till sist sitta där med ett par stackars kräftstjärtar. Men för egen del tycker jag att det är lite av tjusningen med att äta kräftor. Självklart måste man servera en riktigt god paj, gott bröd och en lite starkare ost till. För du får äta många kräftor innan mättnadskänslan infinner sig. Min moster gjorde en ljuvligt god paj som passade perfekt till skaldjur, jag skall försöka lura av henne receptet så ni också får ta del av det!

Men nu till det jag egentligen tänkte skriva om och det är alla dessa kräfttest som görs av diverse tidningar. Hur pålitliga är de egentligen? Kan man verkligen testa 30 olika kräftor och när du kommer till den 25:e fortfarande känna skillnad? Eller flyter inte alla dessa salta smaker ihop till ett enda stort töcken?
Både DN och Allt Om Mat  har grävt djupt i frysdiskarna efter de röda små rackarna. Men jag tror mer på er, kära läsare. Därför tycker jag att ni lämnar en kommentar och berättar om de godaste kräftor NI ätit i år. På så vis får vi ett alldeles eget kräfttest här på Linnéas Skafferi.

Själv har jag bara ätit hemfiskade (nåja, jag hade varken fiskat eller kokat dom men de var i alla fall inte köpta på mataffären) och ICAs egna jumbokräftor. Båda varianterna fick klart godkänt!


Bilder: SebbeSula, tagna på mamma och pappas kräftskiva tidigare i år.

0
Kommentera

Sirapsflaska

Nu kan det säkerligen vara så att jag är lite efter. Men har ni märkt att Dansukker bytt ut sina sirapsflaskor!? Tydligen har detta pågått sakteligen sedan mars månad men det var inte för ens ett par veckor sedan jag uppmärksammade de nya flaskorna.
Vilket lyft måste jag säga!

Äntligen har de gjort flaskan transparent så man verkligen ser hur mycket sirap det är kvar! Att korken är "droppfri" nu är ju verkligen en bonus då det varit ritkigt svårt att dosera tidigare. Först ingenting sedan allt på en och samma gång!
Att få en sirapsflaska helt kladdfri är nog nästan en omöjlighet, men nu är man bra nära!

Tummen upp Dansukker!

pressbild från dansukker.com

0
Kommentera

MoccaCupcakes

Till förra helgen hade jag en liten beställning på cupcakes som skulle serveras på en kräftskiva.
Kräftor är inget du äter dig övermätt på, därför tyckte jag att det passade bra med lite mastigare cupcakes denna gång. Därför blev det choklad för hela slanten! Chokladmuffin med massor av chokladbitar i och till det en härlig moccafrosting som jag dekorerade med guld/pärlemoströssel. För en choklagalning som jag är detta rena drömmen!

Till ca 18 härliga cupcakes behöver du detta:

2 ägg
3 dl socker
3 1/2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 dl matolja
200 g choklad

Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt. Blanda ihop mjöl, bakpulver och kakao i en separat skål. Sikta i de torra ingredienserna i äggsmeten. Ha i oljan och rör till en jämn smet. Hacka chokladen och rör sist i den. Fyll muffinsformar till 3/4 och grädda i  ca 15 minuter.

När muffinsen svalnat gör denna chokladfrosting, tillsätt bara ett par msk kallt kaffe beroende på hur stark kaffesmak du vill ha. Spritsa eller bred sedan frostingen över dina muffins och dekorera med strössel.

bild: SebbeSula

0
Kommentera