Hjälp!


För två år sedan fick vi en fritös i julklapp. Den har tryggt stått ouppackad i en garderob sedan dess. Inte för att vi är otacksamma och inte uppskattade gåvan, men att köra igång en fritös när man inte har en fungerande spisfläkt, det är ingen hitt.
Men så igår skulle vi grilla och då kom jag att tänka på den oanvända julklappen. Nu har vi ju en hel trädgård att vara i, så  oset skulle inte bli så störande.

Själv har jag aldrig använt en fritös förut, i ärlighetens namn är jag inte överförtjust i friterat men någon gång ibland kan det vara gott. Stripsen gick galant att fritera och de blev riktigt goda!
Glada i hågen gav vi oss in på att fritera mozzarellasticks. Totalt misslyckade! Jag hade tidigare googlat runt lite och kollat på diverse recept. Enligt de flesta så skulle de räcka med att panera mozzarellan i ägg, mjöl, ströbröd och lite kryddor.
Men jag vet inte om fritösen var för varm eller om det behövs mera runt om osten, för den höll inte alls ihop. Smaken var det inget fel på men de blev inte så tjusiga precis…

Så nu frågar jag er, alla kunniga läsare om ni har något bra recept eller tips på hur vi skall lyckas bättre nästa gång?

0
Kommentera

Silltårta


Nu är även denna storhelg snart till ända, men vilken helg det har varit! Vädret har varit underbart här! Massor av god mat, tid med familjen och lte mera god mat!
Förra året hade vi snöstorm här i Sala på påskafton. När vi kom hem på kvällen fick vi pulsa oss igenom snön, i år letade vi påskägg ute, solen sken och det knoppas för fullt i rabatterna.

I förra veckan gjorde jag en silltårta, detta är något mina föräldrar ofta gör till just påsk men den är även vanligt förekommande till midsommar. Är du en sillfantast lär du älska denna!
Jag valde att bara göra en halv, en hel tårta räcker gott och väl till 8 personer att äta som huvudrätt. Serverar man den som förrätt eller på en buffé får du ut betydligt fler bitar!

Orginalreceptet kommer från en tidning, vet tyvärr inte vilken. Men mammas recept är kopierat 1994, så jag antar att receptet publicerades i början på 90-talet.

Silltårta 8-10 bitar:

6 halvmånar Hönökaka
smör
5 dl västerbottenost
1 dl finhackad gul lök
6 hårdkokta skivade ägg
svartpeppar
2 dl majonäs
3 dl finstrimlad sallad
3 dl gräddfil
600 g inlagd sill
250 g senapssill
250 g tomatsill ( jag bytte ut denna mot skärgårdssill)
gräslök
rödlök
dill

Bred smör på alla brödskivor. Lägg två av skivorma på ett uppläggningspat och fördela den rivna osten och den finhackade löken över. Lägg över två nya brödskivor, försök att inte få skarven på samma ställe, då blir tårtan mer stabil.
Täck detta lager med de skivade äggen, bred över majonäs och krydda med peppar.
Lägg på de sista två brödskivorna, bred över majonäs och täck med hackad grönsallad. Lägg den inlagda sillen som en yttre ring på tårtan. Gör sedan en mellanring av senapssillen och lägg slutligen tomatsillen i mitten. Garnera med finhackad gräslök, ringar av rödlök och dillvippor.
Gör gärna i ordning tårtan en dag innan den skall ätas. Då blir den saftig och god!

Jag hoppas att alla har haft en härlig påskhelg!

Bild: Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Ka-kaa-ka-kaaa-ka-ka-ka-kaaaa


Idag har jag pysslat ihop ett par marsipankycklingar. Dessa kycklingar och kycklingbebisar ska få pryda varsin tårta/kaka nu i påsk. Ja jag vet att kycklingen redan är en bebis eller ett barn. Men i min värld, som vi nu är i kan kycklingar få små barn och de kallas kycklingbebisar. En del bebisar är yngre än de andra, därför har dom fortfarande napp.
Här finns fantasi så det räcker och blir över som ni förstår.

Det är verkligen inte svårt att göra dessa sötingar. Allt du behöver är:

marsipan
gul karamellfärg
tygbitar till shalett
näbbmaterial
ett sugrör

Till två lite större kycklingar och åtta modell mindre gick det åt ca 250 g marsipan.
Färga först marsipanen gul. Forma sedan bollar som blir kroppen, huvudet skall vara lite mindre. Vingarna fixar du lätt genom att göra en bit marsipan konformad, tryck till med tummen på det bredaste stället och vips har du en vinge!

Klipp ut trekanter från en tygbit och fäst runt kycklingens huvud. Näbbarna har jag skurit till av apelsinskal, men det går självklart bra att använda orenge marsipan istället.
Ögonen gör du genom att trycka ena änden av ett sugrör bakåt och nedåt där du vill att ögat skall vara.


Bild: Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Sill


Föredrar du vanlig löksill, dillsill, senapssill eller kanske är det tomatsillen som du allra helst ser står på bordet nu i påsk? Eller är du en av de som inte allls gillar denna fisk?  För jag tror att det är med sill som med surströmming. Antingen tycker man verkligen om det eller så står man inte ens ut med tanken på att äta det.

Jag själv tycker bäst om sillinläggningar i stil med skärgårdssillen. Min kära mor gör en helt otroligt god sillröra som är fantastiskt smaskig att ha på hårtbröd. En jul tror jag att vi hann äta upp all sillröra dagen innan julafton, så vi fick klara oss utan den på julbordet. Om ni har tur kanske hon har lust att dela med sig av receptet!

Senare kommer jag blogga om ett makalöst gott recept, innehållandes just sill.

Som sagt, vilken sill föredrar du?

produktbilder från abba.se

0
Kommentera

Mozzarella & bacon


Här har ni en riktig tidssparare som ändå smakar gudomligt! Knaperstekt bacon, örter, halvsmält trådig mozzarella.. Behöver jag fortsätta?
Med nybakt bröd och ett glas vin till duger detta gott att servera en fredag kväll. Mer tid åt att umgås och vara ute i solen men ändå en fantastisk god måltid. Kan det bli mycket bättre än så?

Jag råkade ha ett gäng små mozzarellabollar ligga i kylen, har du inte det går det bra med vanlig mozzarella eller riven ost. Det är bara det att de där små söta bollarna gör livet lite extra behagligt då du slipper ett hackningsmoment!

Pasta med mozzarella och bacon 4 port:

2 pkt bacon
örtkryddor tex oregano, basilika, timjan, mejram
peppar
1 fp mozzarellabollar
4 port pasta

grönsaker

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Hetta upp en stekpanna och klipp baconet i småbitar. Knaperstek dem i en het panna. Krydda med peppar och valfria örter. Sänk värmen och lägg i osten. Slå av vattnet från pastan och vänd sedan i den heta pastan i stekpannan (är din stekpanna inte stor nog, blanda samman allt i pastakastrullen i stället!).
Servera med valfria grönsaker. Middagen är serverad!

Bild: Linnéas Skafferi

0
Kommentera