Namnsdagsfika

Även om nu dagen börjar lida mot sitt slut, så är det Linnéadagen än ett par timmar. Och vart passar det egentligen bättre att fira denna namnsdag än här, i Linnéas Skafferi.
Så om det hade varit möjligt, ja då hade ni alla fått komma på Linnéakaffe ikväll. Vi skulle ha setat ute i trädgården, druckit kaffe och ätit dessa underbara kakor i solen. Vid första anblick kan man tro att det är en småkaka fylld med choklad, men tittar man närmare eller rentav tar sig en smakbit, ja då märkar man att det är en hallongrotta som fått sällskap av härlig choklad.

Receptet på dessa hallongrottor har jag hittat i min mammas egna receptsamling. Ni vet en sån där svart anteckningsbok med röd rygg. I den hittar man många små guldgruvor, maträtter och fikabröd som smakat så gott att man bemödat sig att fråga om receptet och sedan skrivit ned det. Mamma har haft för vana att notera några rader om vad som händer i livet när hon skriver in sina recept.
När just detta recept kom i hennes ägo, ja då var vi mitt i förra lågkunjukturen och jag, jag stormtrivdes på dagis!

Hallongrottor med choklad, ca 20 stora eller 40 små:

250 g margarin
1 1/2 dl socker
1 1/2 tsk bakpulver
4 1/2 dl mjöl
1 dl vaniljsåspulver

200 g hallon
1 msk socker

ca 100 g choklad

Arbeta ihop margarin, socker, bakpulver och mjöl. Rör sist i vaniljsåspulvret. Rör ihop hallon och socker.
Gör runda bollar av kakdegen och lägg i fomar, de jäser ganska mycket så gör dom inte allför stora. Gör en fördjupning i varje boll med hjälp av pekfingret. Fyll hålrummet med de rårörda hallonen, det får gärna rinna över lite, det skall synas att de är hemgjorda!
Grädda i ca 15 minuter i 175 graders värme.

Medan grottorna gräddas, hacka chokladen och strö den sedan över de varma, nygräddade hallongrottorna.

Bild: Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Hel lax i ugn


För att uttrycka mig lite som Mr Fylking, ÄNTLIGEN! Som vi har väntat på att de skall installera internet här hemma, efter många, en del ganska irriterade samtal är det äntligen fixat!

Jag känner att det har bloggats fasligt mycket om onyttigheter här den sista tiden, självklart äter vi annat här hemma också! Därför passar det fint med ett laxrecept idag tycker jag. Styckefrysta laxfiléer må vara smidiga att tillaga, men när det kommer till smakupplevelsen så är det absolut godast att köpa en hel färsk eller ev fryst laxfilé och tillaga antingen i ugn eller på grillen. Det blir bra mycket godare och kilopriset är snällare mot plånboken.
  För ett par veckor sedan fick jag hem flera underbara kryddblandningar från aromboden.se. Däribland en härlig fiskkrydda som jag använde till denna lax.

Hel laxsida i ugn 4 pers:

ca 750 g lax (en hel laxfilé väger ca 1.5 kg och det räcker till ca 8 pers)
salt & peppar
fiskkrydda från aromboden.se

Krydda laxen med kryddblandningen, salt och peppar. Värm ugnen till 175 grader och baka laxen i 20 minuter.

Matvetesallad:

4 port kokt matvete (koka enligt instruktionerna på paketet)
1 fp fetaost
2 tomater
sockerärtor
1 paprika
blandad sallad

Hacka tomaterna och paprikan, dela ärtskidorna i två delar. Blanda ihop grönsaker, fetaost och salladen med den kokta matveten

Godaste skagenröran hittar du recept på här.

Bild: Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Kladdkaka


Min syster är inte allt för fötjust i att baka och laga mat, men är det något hon verkligen kan göra så är det kladdkaka. På kalaset sist serverade vi denna urgoda kladdkaka som Sara så snällt gjort, tillsammans med glass och hallongrädde. Ett perfekt alternativ till tårta. Skall man bjuda många är det enklast att göra i långpanna och sedan skära i rutor. I en långpanna får du i 4 x detta recept och det räcker till ca 30 ganska stora bitar.
Förbered och stoppa i frysen, så är det bara att ta fram ett par timmar innan den skall ätas, smidigare än så blir det inte!

2 ägg
3 dl socker
125 g smör
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
kakao efter behag (tips från syster Sara: var inte snål med kakaon, det kan nästan inte bli för mycket!!)

Rör (inte vispa!!) ägg och socker. Smält smöret och ha i det. Låt sockret smälta lite, det kan ta någon minut. Rör undertiden ihop de torra ingredienserna och häll sedan i dem i sockerröran. Smöra och bröa en springform, ha i smeten och grädda på 150 grader i ca 30 minuter.

Bild: Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Linneas Skafferi + Aftonbladet

I veckans upplaga av Aftonbladets Mat & Vinbilaga hade de ett matbloggsrepotage. Många av de svenska matbloggarna var listade och en del hade turen att få en liten artikel runt sin blogg. Där ibland jag!!
Artikeln var fint skriven, det vara bara lite synd att de fick med fel adress hit. När man besöker min blogg fungerar www.linneasskafferi.blogg.com inget vidare bra.
När jag blev intevjuad frågade reporten vad jag trodde var anledningen till att folk läste min blogg, svaret ser ni här ovan men nu undrar jag ju så klart varför ni läser bloggen? Är det som jag tror eller har ni andra anledningar?

Jag ber om ursäkt för att det fortfarande uyppdateras så sällan här. Hade våran bredbandsleverantör hållit vad de från början lovade oss hade det varit full fart på bloggen redan förra veckan. Men istället får vi vänta till nästa vecka innan allt kommer igång som vanligt igen. Men den som väntar på något gott ni vet..
Jag lovar att bjuda på massor va nya recept och en hel del roliga tävlingar de kommande veckorna!

0
Kommentera

Chokladbollar


I helgen hade vi som jag tidigare skrev kalas. Sebastian fyllde år och det var fullt håll-i-gång hela lördagen!
Något som Sebastian är lite utav en expert på är chokladbollar, så självklart skulle han göra ett gäng och bjuda alla gäster på. Men när han väl skulle sätta igång och baka, ja då var all kakao slut. Typiskt! Men jag är ju lite av en "man tager vad man haver"-människa. Så vi bytte helt enkelt ut kakaon mot smält choklad och det blev toppengott!

Goda chokladbollar:

100 g smör
1 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
4 dl havregryn
2 tsk kallt kaffe
150 g smält choklad

Blanda samman alla ingredienser utom chokladen, rör i den sist. Se till att den inte är allt för varm, då blir det så kletigt!
Rulla till bollar och rulla dom sedan i pärlsocker eller kokos.
Låt stå kallt i ca 20 minuter.

Bild: Linnéas Skafferi

0
Kommentera