Bärtarte


Igår provade jag att göra en bärtarte, lite av ett experiment blev det som vanligt. Men ett väldigt lyckat sådant!
Vi firade att syster min äntligen kommit hem från Tyskland där hon haft praktik. Hon förvarnade att hon inte alls ville ha "tung och sliskig" mat. Kan hända att hon ätit sig mätt på choklad nere i Tyskland?

Söker man efter en efterrätt som man inte faller in i paltkoma* efter att ha tagit den där lilla biten extra, ja då är detta helt rätt. Denna paj är löjligt enkel att göra och har man ont om tid kan pajskalet göras i förväg och sedan stoppas i frysen. Bara att ta upp en stund innan man skall njuta av denna läckra dessert.
Som med de flesta recept finns det många varianter, men här kommer min:

Bärtarte:

Mördeg:

150 g smör
3 1/2 dl mjöl
1 dl socker
1 ägg
1 msk vatten

Dela smöret i mindre bitar och nyp snabbt ihop det tillsamans med mjölet och sockret. Arbeta sist in ägg och vatten. Knåda inte degen, den skall precis gå ihop. Låt vila i kylen minst 30 minuter innan den trycks ut i en form med löstagbar kant.
Grädda i 175 grader i ca 20 minuter. Pajskalet skall svalna helt innan det fylls!

Fyllning:

2 dl grädde
150 g mascarpone
2 msk florsocker
saft från 1/2 citron
vanilj efter smak

Vispa grädden riktigt tjock. Rör samman florsockret med mascarponen, rör ner detta i grädden. Pressa i citronsaften och smaksätt med vanilj. Du kan behöva justera mängden citronsaft, prova dig fram!
Bred ut krämen i pajskalet och dekorera med valfria bär. Jag använde hallon, björnbär och blåbär. Servera direkt efter du lagt på bären då de lätt färgar av sig på krämen.

*Paltkoma- för er som inte känner till detta uttryck så är detta något som infaller när du ätit förmycket. När du är sådär mätt att du inte vet vart du skall ta vägen. På engelska är uttrycket för detta tillstånd post-lunch-dip.

Bild: Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Rostbiff


Som jag skrev igår serverades det rostbiff till middag. Egentligen är det inte alls krångligt, det tar sin lilla stund i ugnen men det är verkligen värt det! Den här gången strödde jag lite hackade, färska kryddor över biffen, vilket gav en fin fin smak.
 För att hålla koll på när köttet är klart, använd en köttermometer. Hur rosa du vill ha det är upp till, här är några riktlinjer:
 55 grader är köttet rött
 60 grader rosa
 65 grader genomstekt.

Rostbiff ca 4 personer:

drygt 1 kg rostbiff
färska kryddor (tex basilika, oregano, timjan, persilja)
svartpeppar
salt

Hacka  kryddorna och "klappa" in dom i köttet. Krydda ordentligt med svartpeppar och en nypa salt. Stick en termometer i köttet och ställ in i ugnen på 125 grader tills köttet är lagom rosa för dig. Ta ut köttet och linda in det i folie, detta får nu vila i ca 20 minuter innan du skär upp det.

Bild: Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Inspiration


Åter igen är det fredag och helgfriden börjar sakta infinna sig.
Det är nystädat, rostbiffen står i ugnen, grönsakerna skall strax hackas och jag ska precis slå upp ett glas vin. Det är då rakt inte synd om mig!

Jag tänkte passa på att dela med mig lite med några av mina favoritsidor i matväg.
Ett av mina senaste "fynd" är Tastespotting, en sida som öppnar en hel värld full av underbara matbloggar från diverse länder, främst från USA då det är en amerikans sida. Här laddas foton på olika delikata maträtter och bakverk upp. För att ta sig vidare till bloggen bakom bilden behöver man bara klicka på bilden och vips är du inne på en helt ny matblogg. Jag har upptäckt en hel drös nya, spännande bloggar via denna sida. Helt klart nya favoriten!

Söker du ett recept på ska vi säga småkakor, eller varför inte pajer eller cupcakes. Då är Joy of baking den rätta sidan. Här hittar finner du hundratals recept på allt du kan önska!

Sedan har vi den självklara favoriten Martha, en aldrig sinande källa till inspiration!

Better Homes and Gardens är i likhet med Martha´s en sida där du finner allt ifrån recept på läckra tårtor till hur du snyggast inreder sovrummet. Väl värt ett besök!

Det var några av mina favoriter, nu har ni något att kika på och inspireras av under helgen.
Självklart undrar jag nu, vilka är era favoritsidor när det kommer till matlagning och bakning?

bild: www.marthastewart.com

0
Kommentera

Korvstroganoff


Ikväll tog vi och åt Sverigefavoriten, korv alltså. Kvällen till ära blev det melkers choritzofalu som skivades ned i stroganoffen. Självklart går det lika bra med en korv som inte har lika mycket smak, krydda bara såsen lite extra!
Vi serverade heldinkel till, istället för det vanliga riset.
Såsen innehåller inget mjöl och passar därför bra att göra om man vill dra ner lite på kolhydraterna!

Korvstroganoff 4 pers:

1/3 falukorvsring
1 gul lök
3 dl mjölk
200 g philadelphiaost
paprikapulver
oregano
salt & peppar

Finhacka löken och stek den mjuk i en het panna. Skiva ner korven och låt den fräsa med ett par minuter. Krydda med paprikapulver, oregano, salt och peppar. Slå över mjölken och ha i osten. Låt detta koka på medelhög värme till såsen tjocknat. Smaka ev av med lite chili om du vill ha lite extra sting på såsen!

Bild: Linnéas Skafferi

1
Kommentera

Topp 10


Här kan man idag läsa om vad vi svenskar 85 % av dagarna måndag-fredag ställer fram på middagsbordet. Den svenska falukorven knep förstaplats medan köttfärssåsen hamnade på andra.
Hemma hos oss äter vi nog väldigt varierat, det är inte många rätter vi äter flera gånger. Även om jag har en förkärlek till mat som kan göras i form av gryta eller gratäng så blir inte ena den andra lik! Något jag alltid har hemma i frysen är kyckling, hel, fileér, klubbor eller lår. Det går alltid åt.

Nu undrar jag självklart vad ni ofta serverar hemma? Är det falukorven och köttfärssåsen? Eller äter ni någon annan, spännande mat?

0
Kommentera