Moussetårta- recept


Många av er läsare har efterlyst receptet på denna moussetårta, självklart skall jag inte vara snål och självisk utan dela med mig. Det här är den första moussetårtan jag gjort som innehåller maräng, kanske är det den och hela 1 dl hallonlikör som gör detta till en helt underbar dessert?
Detta recept är aningens lite krångligt, kan jag tycka. Men tårtan blev helt otroligt god, så det är värt allt arbete!
Gör ett anslag (en tårtbotten) och dela den i två eller tre delar, beroende på hur hög du får den, spar en botten och frys in resten så har du på lager till nästa gång du skall göra denna underbara moussetårta!

Sockerlag:

1 1/2 dl vatten
2 dl socker
1 msk glykossirap eller honung

Blanda allt i en kastrull och låt det koka tills allt socker är löst,  den skall komma upp i ca 107 grader.

Hallonpuré:

350 g hallon
1/2 dl sockerlag

Mixa hallonen med 1/2 dl av sockerlagen, sila detta och ställ åt sidan. Tag undan ca 4 msk av hallonpurén, den skall användas till gelén ovanpå tårtan.

Maräng:

1/2 dl socker
5 tsk vatten
1 äggvita

Koka en sockerlag av sockret och vattnet. Vispa äggvitan hårt och tillsätt sedan sockerlagen lite i taget, vispa nu på låg hastighet tills marängen svalnat helt.  Du har nu gjort en italiensk maräng! Ställ åt sidan.

Mousse:

4 1/2 gelatinblad
hallonpué
3 äggulor
2 msk socker
italiensk maräng
1 dl hallonlikör
4 dl vispgrädde

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa ägg och socker poröst, vänd i hallonpurén, häll upp detta i en kastrull och låt detta sjuda under omrörning tills det blir en kräm. Krama ur gelantinbladen och rör i dom i den varma hallonkrämen. Låt detta svalna.
Vispa undertiden grädden, vänd ner marängen och sedan hallonlikören i krämen, rör ner den vispade grädden.

Lägg kakbotten i en form med löstagbar botten. Blanda 1/2 dl av sockerlagen du gjorde i början med 1 msk av hallonpurén. Pensla botten med detta. Fyll sedan formen med moussen. Släta till och ställ sedan in formen i frysen för att stelna.
Moussen kan nu stå i frysen upp till ett par veckor innan den skall dekoreras och ätas.

Det finns otaliga sätt att dekorera tårtan, en variant är att göra ett lager av gelé och den gör du så här:

Lägg 3 gelatinblad i blöt, värm 1/2 dl sockerlag med 3 msk hallonpuré. Krama ur gelatinbladen och rör ned dom i den varma hallonpurén. Låt detta svalna och häll det sedan över den kalla moussetårtan.

Bild: Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Nya Elle


Ute i butik finns ett rykande färskt nummer av Elle mat & vin. Tårtkalas, påskgott, "7 skäl till att älska skåne" och "den nya kinamaten från England" är bara några av rubrikerna i detta nummer.
Jag har inte mer än bläddrat igenom mitt exemplar, antagligen åker det ned i en av kartongerna och jag får mig en glad överaskning när jag hittar en oläst tidning i en av alla sjuttioelva flyttkartonger. 

Denna tidning är nog min favorit bland de mattidningar som finns ute på marknaden. Alla bilder är alltid otroligt tjusiga och recepten är inspirerande, precis som det skall vara i en mattidning tycker jag!

Vilken tidning bläddrar du helst i?

0
Kommentera

Cheesecake


Detta kan vara en av de enklaste och smarrigaste efterrätterna man kan göra! Det går riktigt snabbt att göra och smakar gudomligt. Jag hade i lite hackad vit choklad och toppade med hallon. Mumsigt värre!

Vit chokladcheesecake:

3 ägg
2 dl socker
200 g philadelphiaost
3 dl grädde
100 g vit choklad
2 dl hallon
silverkulor

Gör så här:

Separera äggvitan från gulan.Vispa vitan till ett hårt skum, vispa socker och äggulor pösigt, blanda sedan i philadelphiaosten.
Vispa grädden hårt och grovhacka chokladen. Blanda ihop allt och häll upp en form med löstagbara kanter. Frys i minst 4 timmar. Tag ur cheesecaken ur frysen ca 20 minuter innan den skall serveras så den hinner mjukna lite. Dekorera med hallon och silverkulor.

Bild: Linnéas Skafferi

0
Kommentera

drömtårta

En av IKEA´s nyheter är serien "drömmar". Här ingår bland annat tårdekoreringssettet ni ser ovan, kakmått, bakform med utbytbar botten för olika mönster och tårtunderlägg. Jag tycker serien verkar intressant och skall ta mig en närmare titt om jag hinner nästa vecka, då vi skall besöka det stora varuhuset för diverse inköp till det nya huset.
Tårtfatet har jag skrivit om tidigare, men fortfarande inte köpt. Kanske kan det äntligen bli av nu?

Jag måste erkänna att det inte blir allt för mycket mat lagad i vårat kök just nu. Flyttkartonger tornar upp sig lite här och var i lägenheten och inspirationen till att laga mat eller baka infinner sig inte riktigt. Ganska förståeligt, därför kan det bli lite halvdålig uppdatering här under veckan. Men för att hålla koll på nya inlägg, använd gärna Blogglovin!

Eget kollage med bilder från ikea.se

0
Kommentera

Reklam


Nu tycker säker många av er att jag verkar lite knasig, hur kan man tycka om all denna irriterande reklam? Jo är det en bra reklam tycker i alla fall jag att det kan vara riktigt underhållande. Den här låten har jag till och med på Ipoden tack vare reklamen den var med i!
Vi påverkas så otroligt av de vi ser, hör och läser och överallt finns denna reklam.

När jag spenderade lite tid i Stockholm fick jag syn på dessa affischer från Delicato och de tilltalade mig verkligen. Inte bara för att de är lite småroliga, utan jag gillar verkligen färgen i dom.

Sen har det väl hänt att man gått på reklam och köpt helt onödiga saker. Nog har även jag lite grejer som står där långt in i skåpet som aldrig använts.


Faller du lätt för reklam och vilken är din favoritreklamfilm? Vad har du står som du alldrig kommer att använda?

För att se fler av delicatos affischer, kolla in här!

0
Kommentera