Här kan man idag läsa om vad vi svenskar 85 % av dagarna måndag-fredag ställer fram på middagsbordet. Den svenska falukorven knep förstaplats medan köttfärssåsen hamnade på andra. Hemma hos oss äter vi nog väldigt varierat, det är inte många rätter vi äter flera gånger. Även om jag har en förkärlek till mat som kan göras i form av gryta eller gratäng så blir inte ena den andra lik! Något jag alltid har hemma i frysen är kyckling, hel, fileér, klubbor eller lår. Det går alltid åt.
Nu undrar jag självklart vad ni ofta serverar hemma? Är det falukorven och köttfärssåsen? Eller äter ni någon annan, spännande mat?
Idag påbörjade jag en konditorkurs på Medborgarskolan i Stockholm. Smörkräm har vispats, macroner har spritsats och créme carmel har gräddats. Hela dagen har vi haft fullt upp och i morgon väntar nya spännande utmaningar.
Biskvierna tog jag med mig hem, därav ser de lite tilltygade ut. De har faktsikt rest både tunnelbana och dryga timmen på tåg, så då får man se lite skadad ut anser jag! De är helt ljuvliga i miniformat och man kan utan problem äta dom som små praliner. Så nu skall jag lägga mig på soffan och smaska lite.. I morgon bitti går tåget strax efter sju till Stockholm igen och då gäller det att vara på alerten!
Receptet kommer en annan dag, då jag tagit hem receptpärmen.
Här kommer receptet!
30 stycken små biskvier:
150 g mandelmassa 20 g äggvita (en äggvita väger ca 30 g)
Riv mandelmassan och blanda tillsammans med äggvita. Detta skall bli en smidig smet. Fyll en spritspåse med smeten och spritsa ut små rundlar på en bakplåtspappersklädd plåt. Märk gärna ut på bakplåtspappret hur stora du skall göra (vänd sedan på pappret så du får blyertsen nedåt).
Grädda i ca 5 minuter i 175 grader, håll koll, dom blir lätt brända! Ta av bakplåtspappret från plåten och låt svalna innan du försiktigt lossar dom.
Gör en smörkräm, med eller utan choklad det väljer du själv. Bred på smörkrämen jämnt och doppa sedan i smält choklad.
Efter alla cupcakes, tårtor och andra bakverk den senaste tiden kan vi behöva lite snabblagad men nyttig mat. Jag måste erkänna att fisk inte riktigt är min grej. Missförstå mig inte, jag tycker väldigt mycket om fisk och äter det gärna ute på restaurang. Men när jag själv står där i köket så väljer jag ofta bort fisken. Helt enkelt för att jag inte riktigt vet vad jag skall göra med den!
Laxfiléer i ugnen gör jag då och då, det här receptet är perfekt att bjuda på en lördagskväll.
Så nu erfterlyser jag lite bra fiskrecept! Jag vet att många av er där ute sitter på härliga recept, vardags som till fest. Skicka mig ett mail, info@www.linneasskafferi.se med ditt bästa fiskrecept!
En sak som då och då återkommer på vårat middagsbord när vi pratar fisk är i alla fall dessa fiskbiffar. Otroligt lätta att göra, smakar gudomligt och de gör sig även fint mellan ett par skivor bröd som fiskburgare! Vi valde att inte servera någon potatis till, lite GI eller LCHF så där. Men det är ruskigt gott med potatismos till! Fiskbiffar ca 9 stycken:
1 laxfilée 1 block valfri vit fisk 3 msk smaksatt färskost 2 ägg 1 msk hackad dill salt & peppar
smör till stekning
Mixa samman laxen, den vita fisken, färskosten och äggen med en stavmixer. Smaksätt med dill, salt och peppar. Hetta upp en stekpanna och smält lite smör, vrid ner till medelvärme. Färsen är nu ganska lös, så klicka i den i stekpannan med hjälp av två skedar. Forma till runda biffar. Vänd biffarna när de fått fin färg, ca tre minuter efter du lagt i dom i pannan.
Servera vitlökssås ärtor och en mumsig sallad till.
Superduperenkel vitlökssås:
1 vitlöksklyfta citronpeppar salt 3 dl creme fraiche
Finhacka vitlöksklyftan, blanda i den tillsammans med citronpeppar och salt i fraichen. Klart! Bild: Linnéas Skafferi
Som jag tidigare skrev så fick jag hem ett smakprov på Green Giants nya majs som varken innehåller tillsatt socker eller salt. Överlag tycker jag att deras majs är godast och jag blev inte besviken på den nya varianten. Samma goda majs, nästan utan salt och mindre kolhydrader per 100 g. Perfekt!
Jag testade att göra denna soppa på min majsburk och det blev över förväntan! Vilken majssort är din favorit?
Som jag skrev tidigare så har jag bakat tårtor denna helg. Först två tårtor till ett 1-års kalas, tyvärr är de bilderna spårlöst försvunna. Sedan gjorde jag denna tårta till ett bröllop igår. En våningstårta gjorp på ljusa bottnar, fylld med citron/vaniljkräm och hallonmousse, täckt med vit sockerpasta. Blommor och fjärlilar har jag gjort av flowerpaste.
Nu hoppas jag bara att brudparet njöt ordentligt av deras stora dag!