Alla hjärtans dag nr 1


Ingen har väl missat att på lördag kan vi läsa 14:e februari i kalendern, alltså alla hjärtans dag. Här på bloggen har det kommit in ett par önskningar om inspiration till denna afton. Först ut är dessa ursöta minipajer. Den halvsega pajdegen tillsammans med den söta men ändå lite syrliga fyllningen gör att det slår små volter i munnen, jag lovar! Är ni flera vid middgasbordet, gör en stor paj. Annars är det jättefint att göra portionsformar. Dessa brukar finnas att köpa för en dryg tjuga i de flesta inredningsbutiker.

Hollonpaj (fullstor from):

pajskal:

150 g smör
1 1/2 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver

fyllning:

2 dl creme faiche
1/2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
ca 2 dl hallon

Smält smöret i en kastrull, rör i sockret och låt det lösas upp. Blanda i mjöl och bakpulver.

Rör i en skål ihop creme fraiche, socker, vaniljsocker och ägg. Mosa hallonen lite lätt innan du vänder ner dom. Tryck ut pajdegen i en pajform och häll sedan i fyllningen, grädda i ca 20 minuter i 200 grader
(när jag gjorde småformarna gjorde jag på ca halva receptet till fyra portionsformar och det blev ganska så lagom).

När pajen kallnat något, gör en mall till ett hjärta i bakplåtspapper, läg den på pajen och pudra florsocker över.

Ett annat tips är att ringla lite smält vitchoklad över den färdiggräddade pajen!

Servera med vaniljglass.

Bild: Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Frågestunden är över

Oj vad många bra frågor! Jag skall försöka besvara dom så gott jag kan!


Många av er undrar om jag har någon utbildning inom detta ämne
, men svaret är nej. Matlagning och bakning är bara en hobby för mig.

Vad gör jag då när jag inte donar i köket? Jo jag arbetar som undersköterska.

Jag har alltid tyckt om att greja i köket, så intresset har nog alltid funnits där. Tack vare all bra respons på bloggen så tycker jag nu att det är ännu roligare!

Ni undrar säkert även om jag inte tycker om andra saker än matlagning och bakning. Självklart gör jag det! I perioder läser jag väldigt mycket, men även musiken är något som ligger mig varmt om hjärtat.

Sedan har jag fått många frågor kring vad jag gillar bäst i matväg och så här är det:

till frukost äter jag gärna yoghurt med bär i

lunchen består om jag får bestämma av en kycklingsallad

hemgjord pizza är verkligen gott en fredagskväll

fika är något jag gärna gör och då tar jag oftast en dammsugare (punchrulle)

när det kommer till glass så äter jag nästan uteslutande 88:an när vi pratar pinnglass

mina tre favoritsåser blir svåra att lista då jag allra helst äter kalla dressingar (typ tzatziki)

Någon frågade om jag räknar kalorier och svaret är nja. Jag noterar verkligen inte hur mycket jag fått i mig efter varje måltid, men ibland kan jag göra en ungefärlig uträkning på hur många kalorier jag fått i mig under en dag.

Många frågor har även handlat om var jag får all min inspiration ifrån och vilka sidor/bloggar jag helst läser.
När det gäller det här med inspiration så måste jag erkänna att den inte alltid infinner sig hos mig heller, men att bläddra i kokböcker, matlagningstidningar och kolla in matrelaterade sidor på nätet brukar allt som oftast hjälpa. Ett bra tips är att sätta sig och gå igenom sina kokböcker och sedan notera alla recept som verkar intressanta, sedan är det bara att ta fram den där listan när det är dags att laga mat!
De bloggar/sidor som ofta får ett besök ifrån mig är:

www.husmusen.blogg.se

www.marthastewart.com
www.alltommat.se
www.ellematochvin.se
www.bakerella.blogspot.com
www.sebbesula.se
www.kryddburken.wordpress.com

Sedan kommer vi till det här med alla bilder, vem tar dom, vilket program använder jag och vart får jag alla typsnitt ifrån?
Alla bilder som det står bild:Linnéas Skafferi under, är tagna av mig och du får låna bilden om du frågar först och sedan länkar tillbaka till mig. Bilderna gör jag i ordning i photoshop och typsnitten kommer ifrån www.dafont.com.

Jag fick även frågan om jag inte blir sugen att blogga om annat än matlagning/bakning och svaret är helt klart nej. Som det är i nuläget skulle jag inte kunna tänka mig att blogga om annat.

Ni har även undrat lite över det här med spritstekniker och lite tårttips, jag lovar att lägga upp lite bilder eller ev. en liten video senare under våren där jag visar er hur man enkelt spritsar fina cupcakes.
Tjusiga tårtor hittar ni inte bara här, utan även här!

På frågan om vad jag tycker bäst om matlagning eller bakning så blir nog mitt svar lite både och. Att laga mat är något jag "måste" göra, men det är på samma gång något jag gillar. Att baka är nästan alltid en frivillig syssla..

Någon undrade även hur jag lyckas hålla mig i form? För min del fungerar mottot man kan äta allt men inte alltid, väldigt bra. Det går inte att smaska bakverk varje dag, även om jag så gärna skulle vilja göra det!

Jag tror att jag fått med alla era frågor på ett eller annat vis, om inte så hör gärna av dig igen så skall jag försöka svara bättre!

0
Kommentera

Frågelåda


Nu tycker jag att det kan vara på sin plats med en liten frågestund här på Linnéas Skafferi. Under den senaste veckan har många nya besökare hittat hit och flera av er har ställt frågor. Några har jag hunnit svara på men jag vet att det är en del jag missat.

Så passa på att fråga allt ni undrar om idag, så sammanställer jag det under morgondagen så att alla får ta del av svaren!

Trevlig söndag önskar jag er!

0
Kommentera

Kyckling med timjan & vitlök


Av mildas nya smaksatta grädde, rostad vitlök och citrontimjan har jag nu gjort en variant på ett recept. Med stekt kyckling, oliver och körsbärstomater till blev det riktigt gott! För att få en lite mörkare ton i såsen tillsatte jag ett par droppar soya.
Det är ju väldigt enkelt att använda smaksatt grädde/creme fraiche i matlagning när man har lite ont om tid, men frågan är om det inte är värt de där extra minuterna och krydda själv? Vad tycker du?

Till detta serverade vi matvete och kokt broccoli.

Kyckling med timjan & vitlöksås 4 port:

3 kycklingfiléer
1 flaska Milda rostad vitlök & citrontimjan
2 msk grädde
1 skvätt soya
salt & peppar

svarta oliver
körsbärstmater

Börja med att dela kycklingfilén i mindre bitar. Stek sedan kycklingen i en het panna. Slå över den smaksatta grädden, vanlig grädde och lite soya. Salta och peppra. Låt detta koka ihop ett par minuter, lägg i oliver och tomater precis innan servering.

Bild:Linnéas Skafferi

0
Kommentera

Frukosttankar


I år infaller alla hjärtans dag mycket passande på en lördag. Det är som gjort för att duka upp en långfrukost på lördagsmorgonen. Baka scones, gör en smoothie eller var lite amerikansk och gör pannakor till frukost. Här kan du läsa om hur du gör de bästa amerikanska pannkakorna. När vi var i USA åt vi äkta, lite tjockare pannakor med lönnsirap till frukost en söndag. Kanske skall jag försöka mig på att göra en omgång någon helg!

Själv äter jag gärna ett riktigt gott bröd, massa goda pålägg, lite frukt och gärna en kopp te på min långfrukost.

Vad äter du helst till frukost?

bild:marthastewart.com

0
Kommentera