På senaste tiden har bloggen fått två utmärkelser, både av I Nadja´s Kök och tintin67. Det tackar jag innerligt för. Enligt "reglerna" skall utmaningen ges vidare till sju andra bloggare men jag väljer att ge min till alla ni som läser Linnéas Skafferi istället!
Nu skall jag genast krypa ned i soffan igen, ty Sebastians förkylning har nu satt sina klor även i mig. Idag är soffläge det enda rätta!
Idag ser vi den 8 januari i almanackan och det mina vänner, är min lillasysters födelsedag och till lika min "halvårsdag". Det råkar nämligen vara exakt 2 år och 6 månader på dagen mellan mig och min syster. Så för att göra det lite rättvist brukade jag också få ett litet paket på denna dag (givetvis fick systeryster ett på min födelsedag också!). Av någon anledning har de slutat ge oss presenter på varandras dagar, ja det var nog många år sedan vi fick senast, vi borde nog införa det igen tycker jag!
Till födelsedagsbarnet har jag gjort en hallonpaj, detta blev lite utav ett experiment men jag hoppas att det kommer smaka. Jag har försiktigt försökt att smaka lite på den härliga hallonsåssen som bubblade upp ur skalet och det smakade lite som hallongrottor. Så för hoppningsvis är hela pajen som en enda stor hallongrotta och med lite grädde smaksatt med vanilj till hoppas jag att detta blir toppen!
Receptet får ni senare om detta blev en lyckad paj! Är ni flera som fyller idag, den 8 januari?
Jag läste för ett tag sedan om zucchinipasta, jag kommer inte ihåg var och när men jag blev lite nyfiken. Så igår när både ork och inspiration tröt så gjorde jag iordning en tomatsås som det serverades zucchinipasta till. Det blir inte mycket "pasta" av varje zucchini, men med lite rivna morötter till så blev man mätt och det smakade riktigt bra faktiskt, Ett gott alternativ till vanlig pasta med andra ord!
Tomatsåsen går ju att varieria i det oändliga och här är gårdagens variant:
1 burk krossade tomater 1 gul lök 2 vitlöksklyftor svarta oliver balsamvinäger färska örter (basislika, timjan mm) salt & peppar
Skala och finhacka lök och vitlök, fräs dem mjuka i en klick smör. Ha i de krossade tomaterna och smaksätt med vinäger, örter salt & peppar. Låt oliverna koka med de sista minuterna. Zucchinipasta 2 port:
Strimla zucchinin med en osthyvel. Koka upp saltat vatten och låt zucchinin koka några minuter, den får inte bli för överkokt och sladdrig. Slå av vattnet och sververa tomatsåsen och rivna morötter till.
Här sitter jag och drömmer om härliga sommardagar med nybakad paj och kaffe i skuggan. Låter inte det ganska härligt!? Man kan faktiskt inte låta bli att drömma sig bort när man tittar på alla de underbara produkter Lisbeth Dahl visar i sin katalog, jag skulle kunna sitta fera timmar och bara fundera och planera. Men nu är det ju så, att julen måste ut först innan man kan köpa sig den allra fösta buketten med spröda tulpaner och få in lite vårkänsla här hemma!
Under en längre tid har jag nu varit på jakt efter ett snyggt tårtfat. Det finns en hel uppsjö varianter och sorter att välja bland, men jag har fastnat lite extra för det ni ser ovan, är det inte riktigt snyggt! Tänk er att en tjusig tårta eller en mumsig paj får pryda det, ursnyggt skulle jag vilja säga.
Idag har lokaltidningen (Sala Allehanda) varit här och skrivit lite om mig och mitt bloggande. Självklart var jag tvungen att baka lite gott att bjuda på! Jag gjorde två sorters cupcakes och en ny sorts kaka. Här ovan ser ni några utav de cupcakes jag pysslade ihop i morse. De blev verkligen härligt solgula och känns riktigt våriga, vilket kan tyckas lite fel då termometern envist visar under -10. Men man kan behöva piggas upp lite i vintermörkret! Själva muffinsen fick smak av vanilj medan jag hade citron i frostingen.
Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda i en separat skål mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vänd ned det i äggsmeten och rör i youghurten. Blanda väl. Ställ ut muffinsformar på en muffinsplåt och fyll sedan formarna till 2/3. Grädda i 175 grader i ca 15 minuter.
Citronsmörkräm:
100 g mjukt smör ca 1 pkt florsocker 2 msk grädde/mjölk saften från ½ citron
Börja med att röra smöret mjukt, tillsätt sedan florsockret lite i taget. Ha i grädde/mjölk och citronsaft. Vispa detta i ca 5 minuter på medelhastighet, färga smörkrämen i önskad färg och spritsa sedan ut krämen på dina muffins. Bild: Linnéas Skafferi