Ahlgrens Bilar lanserar nu lagom till jul tomteslädar, julgranar och chokladsplashade bilar. Både granarna och slädarna har samma smak som den "traditionella" bilen men släden ska enligt Ahlgrens ta sig fram betydligt bättre i jultrafiken.. Och med dagens snöväder kan vem sosm helst behöva en släde!
De chokladsplashade bilarna är en total makeover av den vanliga bilen, kanske något att glänsa med i nyårsshelgen?
Det är inte ofta jag köper bilar, kanske ibland när man går på bio. Men julfanat som jag är lär jag ju självklart testa de små slädarna! De ser ju ursöta ut! Men skynda er att köpa hem, dessa kommer enbart att säljas nu under jul!
Igår bakades de första julgodiset, håll utkik efter bilder under den kommande helgen.
Förra året fick en av inredningsbutikerna här i stan hem helt otroliga pajformer och uppläggninsfat i keramik, fint glaserade i härliga färger. En stor olivgrön pajform fick följa med mig hem och den är asbsolut en kär ägodel.
Redan då använde sig Leila av Gerberas produkter i hennes program och jag har sett att hon fortfarande gör det. Inte helt förvånade då de är riktigt snygga. Det är härligt med lite färg och form i köket. Som sagt så har jag en pajform i min ägo men suktar varje vecka efter de snygga gratängformarna som Leila flitigt använder. Den ni ser på bilden ovan råkar vara veckans vara och kostar endast 370 kr. Kanske kan det bli årets julklapp till mig själv?
Formarma och mycket annat fint kan ni spana in på Casual Living
Det är inte så ofta som det skvallras här på min matblogg, men har fått nys om att Leila har en "riktig bulle i ugnen" och väntar alltså smått! Stort, stort grattis till henne!
Den här grytan blev ett sånt här ihopkok ni vet. Man har en grundidée som i det här fallet var grytbitar, lök och rödvin. Vart sefter åker saker ned i grytan och utan att man vet om det har man skapat något som blev helt otroligt gott. Som vanligt har jag ju mina principer. Mat är mat, frukt är frukt och dessa skall man inte blanda. På samma vis känner jag när man kommer till kanel. Det är en krydda som man använder vid bakning och till tomtegröten, inte i mat. Men iblan måste jag bryta mot mina principer och nog var det tur allt att jag gjorde det den här gången, för det här blev riktigt, riktigt gott!
Tack vara kanelen blev det en liten julig touch vilket passar utmärkt så här i juletider. Kan varmt rekomendera detta recept!
Köttgryta med kanel 4 port:
600 g grytbitar av nöt 1 stor gul lök 3 vitlöksklyftor 3 dl rött vin 3 dl köttbuljong (vatten+½ buljongtärning) 1 kanelstång 3 dl grädde 3 msk balsamvinäger salt & peppar ev ½ burk svarta oliver
Gör så här:
Skala och hacka lök och vitlök. Låt det tillsammans med köttet brynas lätt i en gryta. Slå över vin och buljongen, låt allt koka upp. Lägg i kanelståsngen. Småputtra i minst 40 minuter, gärna längre om du har tid. När köttet är riktigt mört och fint, tillsätt grädden och vrid upp värmen och låt allt koka tills såsen tjocknar något. Smaka av med balsamvinäger, salt och peppar. Låt ev ½ burk svarta oliver koka med de sista minuterna.
Första advent har nu passerat och den innehöll allt vad man kan önska. Julmusik, glögg, pepparkakor och trevligt sällskap. Det jag saknade var saffransbrödet, själv har jag inte hunnit baka något och på ICA var det tvärslut på alla hyllor som hade ordet "saffran" på etiketten.
I år tänkte jag försöka mig på att bygga ett litet hus, ja ett pepparkakshus då förstås. Jag har letat runt lite för att få inspiration men fångsten var dålig. Hos Martha hittar du självklart en variant, här kan du också ladda ner mallarna. Men det som tilltalade mig mest är de urtjusiga hus ni hittar hos Linda. Riktigt fina och idén med att ställa dem på knäckebröd är riktigt fiffig tycker jag!
Har du några goda råt och tips inför pepparkakshusbygget? Dela gärna med dig isåfall.
I morgon är det första advent. Tyvärr försvann all snö i veckan, men vi kan nog få till lite julkänsla ändå. Hela helgen spenderar vi nämligen uppe i Tällberg på hotell Gyllene Hornet. Dagen började vi med att gå upp och ta ett morgonbad i poolen. Härligt! Sedan blev det långfrukost och under eftermiddagen skall vi kika in Leksands Julmarknad. Så trotts att snön lyser med sin frånvaro så börjar julkänslan sakta smyga sig på.
Något som utan tvekan ger julfeeling så är det att göra julgodis. Jag skall förhoppningsvis hinna med lite nästa vecka. Detta recept fanns med i senaste numret av Elle Mat & Vin och hur gott låter det inte med kaffe och vit chokladtryffel?! Helt underbart skulle jag vilja påstå!
Så fram tills jag hunnit göra lite eget godis, håll till godo med detta ljuvliga recept!
ca 15 tryfflar Härligt med två smaker i en! vit fyllning: 25 g smör 3 msk grädde 1 tsk honung 100 g vit choklad
mörkt chokladtäcke:
25 g smör 1/4 dl vispgrädde 1 1/2 tsk starkt kaffe 200 g mörk choklad
Och 50 g vit choklad till dekoration
Börja med den vita fyllningen: Smält smör tillsammans med grädde och honung i en kastrull. Hacka choklad i mindre bitar och rör ner i det varma smöret. Låt smälta och blanda till en jämn smet. Ställ svalt att stelna. Gör sedan det mörka chokladtäcket: Smält smör tillsammans med grädde i en kastrull. Tillsätt kaffet. Hacka choklad i mindre bitar och rör ner i grädden. Låt smälta och blanda till en jämn smet. Ställ svalt att stelna. När de båda smetarna har stelnat något, ta cirka 1/2 tesked av den vita fyllningen och rulla en kula. Ta cirka 1 tesked av den mörka och lägg runt om den vita. Lägg upp på fat. Smält den vita chokladen och ringla över. (bild och recept: ellematochvin.se)