ANNONS

La pasta

image369

I Västerås ligger restaurangen La Pasta Resturante och jag måste säga att det är en utav mina favoritrestauranger i stan. Förutom den lite smånonchalanta killen som står bakom disken så är all personal mycket trevliga och tillmötesgående. Maten är alltid supergod, dock lite i överpris för en vanlig lunch, men är vi i stan en lördag går vi gärna upp dit och äter.
Ofta får jag många bra tips och idéer till maträtter jag kan laga hemma när jag är ute på restaurang och äter och härifrån har jag tagit mycket inspiration när det gäller pastarätter.
Eftersom vi var där och åt i lördags var det tvunget till att bli lite pasta här hemma igår.

Jag gjorde en lådvariant men det tråkiga med att göra pasta i ugnen är den hårda ytan som bildas, för att undvika detta tog jag ett ark ugnsfolie och lade över. Kanterna nöp jag åt ordentligt så pastan fick kokas klart där under. Det blev verkligen jättegott om jag får säga det själv!

Pastalåda, minst 4 port!
4 kycklingfiléer
2 stora klyftor vitlök
2 schalottenlökar
1 skvätt vitt vin
1 paprika
2  dl matlagningsgrädde
2 dl mjölk
curry
cayenne
salt & peppar
pasta

Skär ned kycklingen i mindre bitar och stek i en panna, krydda med salt, peppar och curry. Finhacka lök och vitlök. Sänk värmen något och låt löken fräsa med några minuter. Slå över lite vitt vin och en skvätt vatten. Låt detta koka en stund så kycklingen är helt genomvit. Slå över mjölk, grädde, finhackad paprikam cayenne och lite mera curry. Koka pastan ca hälften av kokningstiden. Lägg den i botten av en ugnsfast form och slå sedan över kycklingröran. Täck med ugnsfolie och ställ in i ugnen i ca 15 minuter eller tills pastan känns klar.

0
Kommentera
ANNONS

Hjortronglögg

image368

Igår var det som ni alla vet första advent och den officiella starten på glöggdrickandet. Gårdagens pysslande blev riktigt lyckat och vi hade så trevligt. Mamma hade köpt hem Dufenkrooks hjortronglögg och det smakade över mina förväntningar. TIll och med bästa vännen E som annars inte tycker om glögg gav den godkännt! Lite russin, skållade mandlar och en pepparkaka till så var lyckan gjord.
Trotts att både jag och E kände oss något tunga i huvudet efter lördagens partande så kom vi fram till att det skulle smaka riktigt gott att ha i en skvätt vitt vin i glöggen. Det måste vi testa nästa gång!

Visst är glöggmuggarna och underläggen riktigt söta! Jag skulle verkligen vilja ha ett gäng underlägg som passar att lägga under kaffe eller glöggkoppen. För inte är det fint när det blir ringar efter de varma kopparna!
 Båda hittar du hos Duka.

0
Kommentera
ANNONS

Fika till första advent

image367

Så är det alla redan första advent och idag ska vi ut till mamma för att julpyssla. Där ute ska det bjudas på köttfärssoppa som jag ser mycket fram emot! Jag passade på att ta tillfället i akt och göra en omgång cupcakes. Denna gång med jultema. Tyvärr fick jag inte riktigt till den röda färgen på frostingen, måste köpa ordentlig färg! Men de ser lite lagom juliga ut iallafall.
Jag gjorde det lite enkelt för mig och köpte en påse med pepparkakskryddor och hade i det som smaksättning i smeten, istället för att stå och måtta upp alla kryddor var för sig.

Julcupcakes:

3 ägg
3 dl socker
3-4 dl vetemjöl
1 påse pepparkakskryddor
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
75 g smör
1 dl mjölk

Vispa ägg och socker poröst. Blanda alla de torra ingredienserna i en skål och rör ned dem. Vispa tills smeten är klumpfri. Smlt margarinet och ha i det tillsammans med mjölken. Fyll upp muffinformar till en tredjedel. Grädda i 10-15 minuter på ca 180 grader.

Frosting:

100  g philadelphia

50 g margarin
1-2 pkt florsocker
2 dl cocos
röd färg
glögg

Gör så här:

Blanda först samman osten och margarinet. Tillsät sedan florsockret lite i taget. Ta av ca 1 dl av frostingen och lägg i en skål. Blanda i cocos och ev lite vaniljsocker.
Resten utav smeten färgar du röd och smaksätter med lite glögg.
Bred den röda frostingen över de svalnade muffinsarna och toppa med cocosblandingen.


(bild: privat)

0
Kommentera
ANNONS

Nu så kommer julen..

image366

När vi var i USA råkade vi slinka in i en butik som sålde Yankee Candle (det var inte alls planerat från min sida..) Så många dofter och så många fina burkar! Med oss hem fick vi ett ljus med doft av pepparkakor. Än har jag inte velat tända ljuset, spar det till första advent. Men när man stoppar ner snoken i burken och luktar känner man den alltid lika härliga doften av jul! Tänkte ha det stå i köket och få sprida den underbara doften av nybakta pepparkakor! Hur ljuvligt blir inte det! I vanliga fall är jag inte alls förtjust i doftljus, de doftar oftast alldelens för mycket. Men jag har sedan tidigare två ljus från Yankee Candle och de sprider en lagom doft i hela lägenheten när de är tända. Inte alls så där huvudvärksframkallande som vissa andra doftljus kan vara. I Sverige kan du beställa ljus från deras hemsida, tyvärr kan man ju inte provlukta på dem men jag kan varmt rekomendera christmas cookie och gingerbread! De är helt klart mina julfavoriter!

(eget collage med bild från yankeecandle.com)

0
Kommentera
ANNONS

Men en sak har vi gemensamt

image365

POLLY!

Ja, alla minns vi väl den reklamen. Hur som så såg jag att Polly gjort en julpåse med alla goda julsmaker. Vi köpte en påse på väg hem från Västerås och det tog oss hela två dagar(!) att göra slut på den. Inte för att den smakade dåligt (förutom marsipanen då, ingen riktig höjdare) utan för att man inte kunde att äta dem på vanligt polly-vis. Alltså, det gick inte att kasta in en hel näve pollysar samtidigt, utan man var tvungen att ta en i taget så man fick klura ut vilken sort man tuggade på. Enklast att gissa var ändå kanelen för på något vis blev man så där torr i munnen efteråt som man kan bli av kanel. Godast var helt klart den som smakade knäck. Skulle jag köpa påsen igen?
-Ja, varför inte..? Det var faktiskt lite småroligt att sitta och lista ut vilken smak man hade fått turen att smaska på.

Så ut och införskaffa er lite julkänsla nu till första advent!

0
Kommentera