Gratäng med aubergine och ajvar

pastagratäng, lasagne, middag

Enkelt och vardagsgott är det att göra olika sorters gratänger. Min tanke här var först att göra en lasagne, men vi kan nog mer kalla det för en pastagratäng tror jag. I kylen fanns färska lasagneplattor men också en hel del aubergine som behövdes ätas upp. Så det blev en gratäng med aubergine och ajvar.pastagratäng, lasagne, middag

Jag varvade köttfärssås, lasagneplattor och tunt skivad aubergine. Hela gratängen toppade jag sedan med fetaost och lite riven ost. Gott och väldigt smidigt att göra.

Extra mumsigt blir det såklart om man gör köttfärssåsen i god tid så den får stå och gotta till sig. Så ett tips är att göra iordning köttfärssåsen redan kvällen innan, eller kanske på lunchen om man jobbar hemma. Då är det bara att lägga ihop gratängen och du har middagen klar på 30 minuter när den väl ska ätas. Fiffigt va?
pastagratäng, lasagne, middag

Idag är en sån där dag då jag inte riktigt verkar komma igång. Jag brukar ju alltid gå en morgonpromenad när barnen hoppat på bussen. Men med en liten valp (som dessutom inte alls gillar att gå promenader, än) så blir det att ta kvällspromenader när familjen är hemma och underhåller valpen. Jag vet inte om det påverkar, men känner mig så seg och trött om förmiddagarna nuförtiden! Så nu längtar jag tills även lilla valpen orkar följa med på lite längre promenader. Saknar att gå på morgnarna!

Men ser fram emot lunchen, för i kylen väntar en stor matlåda från gårdagens middag som var denna gratäng. Gissar att det är ännu godare idag!pastagratäng, lasagne, middag

Jag ville inte ha för mycket pastakänsla i gratängen. Men det går såklart jättebra att öka på mängden pasta om man vill det.  Och har man ingen aubergine hemma kan du hoppa över den. Men jag gillar att ha det i olika gratänger. Skiva den riktigt tunt på mandolin, så smälter den nästan i ugnen.

Gratäng med aubergine och ajvar 6 port:

1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 kg nötfärs (lamm eller vegofärs går också bra!)
2 msk tomatpuré
ca 800 g krossade tomater
1 msk oxfond
2 tsk örtsalt
svartpeppar
3 tsk torkad oregano
2 dl finhackad persilja
1 dl balsamvinäger
350 g mild ajvar
2 st auberginer
200 g färska lasagneplattor
150 g fetaost
1 dl finriven ost

Skala och finhacka lök och vitlök, stek mjuk i en gryta. Tillsätt färsen och genomstek den.
Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, fond, salt, peppar och oregano.
Låt allt koka upp och koka ihop på medelvärme under cirka 20 minuter.
Ha sedan i  finhackad persilja, balsamvinäger och ajvar. Smaka av med eventuellt lite mer salt.

Skiva auberginerna tunt med hjälp av en mandolin.

Ha ut ett lager köttfärssås i en ugnsfast form, varva sedan färska lasagneplattor och skivad aubergine. Upprepa tills du fyllt formen.
Jag tog två varv pasta. Det blev lagom tyckte jag.

Avsluta med att smula fetaost och strö över gratängen. Ha sist på lite finriven ost.

Gratinera i 225°C i cirka 20-30 minuter.

Servera en stor sallad till.

 

23
Kommentera
ANNONS

Entrecote med salviasmör grillad panzanella

I annonssamarbete med Villa Puccini

Entrecote, panzanella, salviasmör, valborg, jordgubbsswish

Valborgsmässoafton väntar runt hörnet och visst är det väl läge att ta fram grillen och laga något gott?

Jag har grillat skivor av entrecote som jag toppat med ett gott salviasmör. När grillen ändå var igång passade jag på att grilla färsk gul lök, skivor av bröd och zucchini till en härlig panzanella som jag serverade lite burrata till. En middag utan massa krångligheter, men massor av god smak!

Entrecote, panzanella, salviasmör, valborg, jordgubbsswish

Resan jag gör med Villa Puccini fortsätter. Och nu har äntligen turen kommit till Villa Puccini Governo 2017.

I Toscana betyder ordet ”governo” att en viss mängd av druvorna är torkade. Detta ger bland annat vinet en djupare färg.

Precis som de tidigare vinerna från Villa Puccini jag tipsat om tidigare här, består även detta vin till större delen av Italiens signaturdruva, sangiovese. Men här har man även tillsatt 10% ciliegiolo och 10% cabernet sauvignon.

Entrecote, panzanella, salviasmör, valborg, jordgubbsswish. villa puccini

Den största lärdomen jag tog med mig hem från vår resa till Toscana som vi gjorde tillsammans med Villa Puccini var helt klart det här med att skala av maten. Inte krångla till det. Få råvaror med hög kvalité. Det är allt som behövs.

Och det är precis det jag försökt anamma här. Dessutom blev jag allt lite kär i salvia under resan. En ört jag inte riktigt vetat var och hur jag ska använda tidigare. I Toscana har den en väldigt självklar plats i matlagningen.

Så jag lovar dig, en skiva av mitt salviasmör, en bit kött och ett glas rött vin av toscansk karaktär är allt du behöver för en fulländad kväll.

Ofta är just en skiva kött i all sin enkelhet ett väldigt bra val att servera till ett rött lite fylligare vin. Av de tre viner från Villa Puccini jag kommer att skriva om under året har detta vin minst strävhet i sig. Det gör att vinet står sig fint precis som det är. Men också är gott till exempelvis en bit kött.

Entrecote, panzanella, salviasmör, valborg, jordgubbsswish. villa puccini

Visst är det gott att avsluta middagen med något sött? Jo, jag tycker nog det. Så idag har jag gjort jordgubbsswiss i portionsburkar. Här kan du vara precis så avancerad eller lat som du känner för.

Maränger, sylt och glass går ypperligt att köpa färdiga i affären, eller så gör du egna. Jag valde det första alternativet.

Entrecote, panzanella, salviasmör, valborg, jordgubbsswish. villa puccini

Min valborgsmeny detta år ser alltså ut enligt följande:

Grillad entrecôte med salviasmör.
Panzanella med grillat bröd, grillad zucchini och krämig burrata. Jordgubbsswiss med maränger i portionsburkar.

Grillad entrecôte med salviasmör 4 port:

4 skivor entrecôte örtsalt och svartpeppar 150 g smör

1 vitlöksklyfta

1 kruka salvia

1 msk pressad citron

1 msk olivolja

flingsalt

Låt köttet bli helt rumstempererat. Krydda med örtsalt och svartpeppar.

Grilla köttet ca 2 minuter på varje sida på direkt värme (alltså över den varma glöden). Tag köttskivorna åt sidan och låt de gå klart på indirekt värme (på sidan om den varma glöden). Använd gärna en termometer för att se när köttet är klart.

För blodig entrecôte 54 oC, medium entrecôte 58 oC och välstekt entrecôte 65 o.

Låt smöret bli rumstempererat. Skala och pressa vitlöken. Finhacka salvian. Blanda samman smör, vitlök, salvia, citron, olja och salt till ett smidigt kryddsmör. Forma till en avlång rulle och plasta in. Låt vila i kylen tills det blivit helt stelt igen. Skär sedan i skivor och lägg på den varma köttbiten.

Panzanella:

1/2 limpa dagsgammalt vitt bröd 2 zucchini
3 färska gula lökar
olivolja

salt

ca 600 g tomater i olika färger

1 kruka basilika

burrata

Skär brödet i bitar och zuccinin i halvor som du sedan delar på mitten.

Dela löken i halvor. Pensla bröd, zucchini och lök med olja och strö över salt.

Grilla bröd och grönsaker tills de får en fin yta.

Dela tomaterna, skär löken i småbitar. Blanda grillat bröd, zucchini, tomater, lök och basilika till en stor härlig sallad. Lägg på krämig burrata och avsluta med att ringla över lite olja.

Jordgubbsswiss:

500 g jordgubbar 3 dl vispgrädde vaniljglass
1 dl jordgubbssylt maränger citronmeliss

Dela jordgubbarna i mindre bitar. Vispa grädden fast.

Lägg en kula vaniljglass i botten på varje burk. Varva sedan skivade jordgubbar, sylt, grädde och maränger. Avsluta med jordgubbar och lite citronmeliss.

Servera direkt!

 

 

 

8
Kommentera

Kycklingbiffar med riven pumpa

kycklingbiffar,

Idag vill jag tipsa er om ett supergott recept på kycklingbiffar med riven pumpa. Tack vare att jag rev i lite pumpa blev biffarna riktigt saftiga och goda. Det är också rätt smart då man drygar ut smeten så det blir flera biffar av det hela.

Att göra biffar av kyckling är väldigt tacksamt. Antingen kan du ta färdigmald kycklingfärs, eller göra som jag, ta lårfilé av kyckling och mixa i matberedaren. Det är en ypperligt bra detalj att använda till detta då den är lite fetare än tillexempel bröstfiléerna. Den har dessutom ett bättre kilopris. Bra va?kycklingbiffar

Biffarna kan du smaksätta med vad du har hemma. Vitlök, ingefära, lime, chili eller kanske en tesked röd pesto? Här finns liksom inga gränser.
Jag hade vitlök, örter och lime i mina den här gången vilket blev supergott.kycklingbiffar

Kycklingbiffarna kan du sen servera med ris och sallad. Eller som vi gjorde i pitabröd, med massa goda grönsaker och en tzatziki. Succé!

Här har våren tag sig en liten paus och bjuder på 0-gradigt väder och snö. Men vi fick ett par riktigt fina dagar nu innan med massor av sol och det kändes nästan, nästan som om sommaren lurade runt hörnet. Men det gjorde den ju såklart inte.

Till sommarlovet tänker jag mig att jag ska förbereda massor av middagar och luncher och ha klara i frysen. Då behöver man bara ta fram, fixa en sallad till och maten är klar. Dessa kycklingbiffar kommer garanterat hamna på den listan!

Kycklingbiffar med riven pumpa 4 port:

ca 600 g lårfilé av kyckling
2 vitlöksklyftor
1 röd lök
500 g pumpa (eller sötpotatis)
2 ägg
2 skivor vitt, torrt bröd (eller 1 dl ströbröd)
1 dl hackad persilja
2 tsk örtsalt
saft från 1 lime

Montera knivarna i en matberedare. Lägg i kyckling, skalad vitlök och lök. Mixa snabbt till en slät färs. Skala och riv i pumpa. Tillsätt ägg, bröd eller ströbröd, persilja, örtsalt och lime. Mixa ihop till en slät smet.
Provstek gärna en liten bit färs och smaka av. Tillsätt ev mer salt och lime.
Smaka inte på den råa färsen!

Forma färsen till biffar, skölj gärna händerna med kallt vatten med jämna mellanrum så blir det enklare att forma fina biffar. Stek på medelvärme till biffarna fått fin yta eller är helt genomstekta.

Ett alternativ är att låta biffarna få fin yta i stekpannan och sedan köra in dom i ugnen på 150°C i cirka 10 minuter eller tills de är helt genomstekta.
Ju större biffar du gör, ju längre tillagningstid.

Servera med sallad, ris eller pitabröd och en god tzatziki.

 

11
Kommentera

Hembakad hönökaka

hönökaka, hembakad hönökaka, hembakat bröd, mjukt bröd

Jag har länge funderat på att testa på att göra hembakad hönökaka. Barnen älskar de runa bröden man kan köpa i butik, och då är det fint att ibland kunna erbjuda samma, fast hembakat. Perfekt att ha i frysen!

hönökaka, hembakad hönökaka, hembakat bröd, mjukt bröd

På tisdagar har Axel nästan alltid med sig 1-2 kompisar hem efter skolan. För dom har tidig fotbollsträning. Då brukar jag passa på att utnyttja dessa gossar som testpanel, framförallt på nytt mjukt bröd jag bakar. 10 åriga grabbar är förvisso för det mesta väldigt hungriga, så det mesta slinker ner. Men, dom är också väldigt ärliga och svarar gärna på hur saker och ting smakar.

Igår var inget undantag och min hembakade hönökaka fick mer än godkännt!
hönökaka, hembakad hönökaka, hembakat bröd, mjukt bröd

Jag testade att baka två stora rundlar som jag delade i två, ni vet som den klassiska hönökakan ser ut. Men jag gjorde resten av degen till små bollar som jag kavlade ut. Och jag tycker dom blev allra bäst faktiskt. Även om barnen tyckte de stora smörgåsarna var bra, då man inte behövde hålla på och bre så många smörgåsar..

Receptet räcker till 4 stora kakor eller ca 16 små. Men du kan utan problem dubbla receptet om du vill baka mer när du ändå är i gång.

De bröd som inte äts upp samma dag fryser man med fördel in då de lätt blir torra dag två.

Kavla inte ut bröden allt för tunt, utan låt dom gärna vara 1/2 cm tjocka.

Hönökaka:

25 g jäst
3 dl kall mjölk
50 g mjukt smör
1/2 dl ljus sirap
3 dl rågsikt
1 tsk salt
ca 4 dl vetemjöl

Smula ned jästen i en bunke och tillsätt all mjölk. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt det mjuka smöret, sirap och rågsikt. Blanda i salt och 3-4 dl vetemjöl. Rör ihop till en smidig deg. Tillsätt ev mer mjöl om det behövs.
Arbeta degen i cirka 5 minuter i maskin. Täck bunken och låt jäsa i cirka 2 timmar.

Dela degen i 4 bitar. Kavla antingen ut dessa till runda kakor. Eller fortsätt att dela degen så du har 16 jämnstora degbitar. Kavla ut med vanlig kavel. Avsluta med att kavla degbitarna med kruskavel. Har du ingen sådan så nagga degen ordentligt.

Låt jäsa ytterligare 30 minuter på bakplåtspappersklädda plåtar.

Grädda i 250°C i  cirka 5-7 minuter för stora bröd och 3-5 för de mindre. De ska gräddas hastigt i varm ugn och alla ugnar är olika. Så håll koll så bröden inte blir brända!

 

 

För mer inspiration, glöm inte att följa mig både på instagram & facebook!

19
4 kommentarer
ANNONS

Hasselbackskyckling med fetaost och färska örter

Lönneberga kyckling, kycklingbröstfilé, hasselbackskyckling

Idag har jag lagat något jag gått och funderat på riktigt länge. Nämligen hasselbackskyckling fylld med fetaost och färska örter.
Jag menar, hör bara hur gott det låter! Som tur var levde verkligheten upp till mina förväntningar och det blev en riktig 10-poängare.

Jag fyllde mina bröstfiléer från Lönneberga med fetaost och färska örter. Nästa gång ska jag testa mozzarella och tomat, det blir nog också riktigt gott!

Lönneberga kyckling, kycklingbröstfilé, hasselbackskyckling

Lönneberga kyckling har tagit fram helt nya förpackningar. Helt plötsligt tar en förpackning med 700 g kyckling inte upp lika mycket plats som tidigare!  Förutom att den är gjord av minst 57% mindre plast än tidigare är den riktigt enkel att öppna- ingen sax behövs, du river bara av överdelen och vickar enkelt ur kycklingen på skärbrädan eller ner i stekpannan/ugnsformen. Smidigt va?Lönneberga kyckling, kycklingbröstfilé, hasselbackskyckling

Jag serverade min hasselbackskyckling tillsammans med världens busenklaste pastasallad. Färsk pasta (ta den du föredrar, jag tog en ravioli med basilikasmak), körsbärstomater, balsamvinäger och färsk spenat är allt som behövs. Äts med fördel halvljummen sådär.

Hasselbackskyckling med fetaost och färska örter         4 port:

700 g Lönneberga Kyckling Bröstfilé
2 dl finhackade örter (jag tog basilika och persilja)
olja att steka i
150 g fetaost
svartpeppar
ca 1 dl finriven ost

Ha upp kycklingfiléerna på en skärbräda och torka dom helt torra. Gör små snitt i varje bröstfilé, kycklingen ska fortfarande sitta ihop, så skär inte hela vägen igenom.
Finhacka örterna och stek mjuka i lite olja.
Mosa i fetaosten i de varma örterna och blanda väl.

Lägg filéerna i en ugnsfast form. Klicka i lite fyllning i varje snitt på kycklingfiléerna. Krydda med svartpeppar. Strö över finriven ost. Gratinera på 180°C i cirka 20 minuter eller tills de är genomstekta.

Färsk pastasallad:

4 port färsk pasta
500 g tomater
olja att steka i
ca 3 msk balsamvinäger
salt
60 g babyspenat

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
Dela tomaterna på mitten och stek dom hastigt i lite olja. Tomaterna ska precis mjukna men inte bli för mosiga. Slå på balsamvinäger och smaka av med salt.

Rör i den nykokta pastan och blanda i babyspenat. Servera till hasselbackskycklingen.

 

12
Kommentera