Pytt i panna med smak av taco

taco, plåtmat, middag,

Ibland, då måste maten vara sådär ruskigt lättlagad. Och gärna göras på sådant som råkar finnas hemma. Ja, och så ska den ju såklart vara god också. En ekvation som inte alltid går ihop. Hur man än försöker.
Men idag. Då blev det något åt det håller här hemma. Jag gjorde nämligen en pytt i panna med smak av tacos.taco, plåtmat, middag,

Jag gjorde min pytt i panna på quorn. Alltså hur smidigt är inte detta livsmedel? Har man inte quorn hemma går det såklart fint att använda bitar av kyckling istället. Men var då noga med att kycklingen blir helt genomstekt.
taco, plåtmat, middag,

Jag hade en stor sötpotatis hemma. Men du kan självklart använda vanlig potatis eller varför inte en butternutpumpa?  Jag gillar det lite söta man hittar i både pumpa och sötpotatis i kombinationen till tacokryddan.

taco, plåtmat, middag,

Jag lagade min pytt i panna i ugnen. Det är himla smidigt och ett enkelt sätt att laga mat till många på.  Ät med lite nachochips, mjukt tortillabröd och såklart salsa och gräddfil.

Pytt i panna med smak av taco 4 port:

1 rejäl sötpotatis (eller butternutpumpa eller vanlig potatis)
600 g quorn i bitar
2 påsar tacokrydda (eller gör egen och använd det)
olja
2 paprikor
ca 300 g majs
240 g tomater
örtsalt

tillbehör:
nachochips, salsa, gräddfil, färsk persilja, salladslök

Värm ugnen till 225°C.

Skala och skär potatisen i kuber (ju mindre bitar, ju fortare går det i ugnen).
Lägg ut på en plåt. Häll upp quornbitarna i en skål. Ha över tacokryddan och blanda väl så alla bitar är täckta av krydda. Fördela quornbitarna över sötpotatisen. Häll över den krydda som blir kvar i skålen. Ringla över olja och blanda runt.

Sätt in i ugnen i cirka 20 minuter. Rör om efter halva tiden.
Kärna ur och skär paprikan i bitar. Blanda paprika, majs och tomater i en skål. Häll detta över plåten med potatis och quorn. Rör om. Fortsätt ugnsbaka i cirka 10 minuter eller tills potatisen är mjuk.

Servera med nachochips, salsa, gräddfil, färsk persilja och salladslök.

En perfekt vardagsmiddag som du kan variera i det oändliga beroende på vad ni gillar och vad som råkar finnas hemma.

39
Kommentera

Så här enkelt gör du hemgjord mandelmassa

mandelmassa, hemgjord mandelmassa, hemmagjord mandelmassa, rostad mandelmassa

Att göra hemgjord mandelmassa är inte bara superenkelt. Det är makalöst gott också! Jag gör min på rostade mandlar som jag inte skållar innan. Dels för att jag i ärlighetens namn är lite för slö för det. Men också för att jag älskar färgen mandelmassan får.

Kolla bara in den djupa, nötiga färgen på min mandelmassa. Obeskrivbart gott!
mandelmassa, hemgjord mandelmassa, hemmagjord mandelmassa, rostad mandelmassa

Genom att låta mandlarna rostas i ugnen i cirka 10-15 minuter får du fram en väldigt god smak i mandlarna.

Jag tillsätter ingen vätska i min hemgjorda mandelmassa om jag inte direkt ska ha den i tillexempel semlor. Då vill man ha en lite rinnigare mandelmassa. Då spär jag med grädde till önskad konsistens bara.mandelmassa, hemgjord mandelmassa, hemmagjord mandelmassa, rostad mandelmassa

Hemgjord mandelmassa är perfekt att använda till semlor, kakor, bakelser- ja allt där du använder mandelmassa annars.

Idag skiner solen från en klarblå himmel här hemma och termometern visade härliga -13,5 i morse. Äntligen lite riktig vinter här!

Hemgjord mandelmassa:

200 g mandlar
ca 2 dl florsocker
2 äggvitor
ev osvispad grädde

Lägg ut mandlarna på en plåt. Rosta i 200°C i 10-15 minuter. Rör om efter halva tiden. Håll koll så att mandlarna inte bränns vid.
Mixa mandlarna i en matberedare. Tillsätt florsocker och äggvitor. Pulsera ihop till en fast massa. Späd eventuellt med grädde för lösare konsistens.

Förvara i tätslutande burk i kylen.

48
Kommentera

Klassiska brysselkex i miniformat

brysselkex, småkakor, kakor, fika, baka

Här hemma gapade kakburken tom efter decembers alla pepparkakor, biscotti och andra sorters julkakor. Och så kan vi ju inte ha det. Eller hur? Jag slängde ut en fråga på instagram om vilka småkakor ni gillade bäst. Det blev ett jämnt lopp mellan brysselkex, kolakakor och drömmar. Eftersom jag var sugen på något riktigt färgglatt denna januaridag fick det bli brysselkex. Men jag gjorde dom i miniformat.

För ni vet väl vad dom säger? Är dom små, då tar man två <3

brysselkex, småkakor, kakor, fika, baka

Det är ju exakt samma recept som om du skulle göra dom normalstora. Men jag tycker dom blir rätt söta så här. Vad säger ni?brysselkex, småkakor, kakor, fika, baka

Idag har jag sällskap av Sebastian på hemmakontoret. Om en liten stund kommer Svensk Fastighetsförmedling ut och ska värdera om huset. Har vi tur kommer det hända massor av spännande saker här hemma under året!
brysselkex, småkakor, kakor, fika, baka

Brysselkex är en en av alla de här klassiska småkakorna som iallfall jag är uppväxt med. I en gammal glassbytta kunde det komma ett gäng från mormor. Märkta med mormors spretiga handstil på en bit frystejp.

Mitt bästa tips är att INTE skriva vad burken innehåller. Utan hellre skriva på spenat eller något liknande. Då håller man kanske några klåfingriga händer borta från kakburken!

Brysselkex:
200 gram smör
1 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1/2 tsk äkta vaniljpulver
strösocker
valfri färg (jag tycker vanlig karamellfärg fungerar bäst)

Blanda snabbt samman alla ingredienser till en smidig deg. Dela kakdegen i två eller 4 (beroende på hur stora kakor du vill göra) och rulla ut till jämna rullar.
Ha upp strösocker och karamellfärg i en plastpåse och blanda tills allt socker är färgat. Ha upp det färgade sockret på en skärbräda i plast. Rulla rullarna i socker. Plasta in och låt stå i kylen minst 30 minuter, gärna en timme.
Skär i skivor och lägg kakorna på en bakplåtspappersklädd plåt.  Grädda i 180 °C i cirka 5-10 minuter (beroende på storlek) eller tills kakorna börjar få lite färg under.

Låt svalna och förvara sedan i burk med tätslutande lock. Kakorna går fint att frysa.

125
Kommentera

5 recept på goda grytor

Tikka masala

Här blev det vinter. På riktigt liksom. Med minusgrader så länge väderrapporten visar, isgata på vägen och allt annat som hör vintern till.
Så här på vintern passar det fint med grytor av olika slag. Därför har jag listat 5 recept på goda grytor denna måndag.

Mat som är god att äta nylagad, men som även funkar finfint dagen efter i matlåda. Som Tikka Masala. Så gott och riktigt enkelt att göra!

Currygryta med quorn

En kär favorit här hemma, det är currygrytor av olika slag. Den här gjort på Quornbitar blir klar på ett litet, litet kick. Så gott!

Linsgryta

Linsgryta, det är enkelt att göra till många och gott i matlådan sen. Dessutom är det relativt billig mat. Här hemma gillar både Axel och Isac den, vilket ju är ett stort plus!

Kyckling i tomatsås

Kyckling i tomatsås är sån där perfekt vardagsmat. Ruskigt enkelt och så himla gott. Toppa grytan med den ost du råkar ha hemma, mozzarella, prästost, fetaost. Ja all slags ost blir gott!

Chili sin carne

Ibland låter jag min slökokare göra jobbet. Och då blir det gärna cili sin carne i någon form. En maträtt som det är nästan helt omöjligt att misslyckas med. Har man ingen slökokare hemma går det såklart bra att göra den i en helt vanlig gryta på spisen också!

Tänk så mycket god mat det finns. Man ska bara komma på vad man ska laga. Oftast är det där problemet är känner jag.

Nu önskar jag er en himla fin måndag.

Ni vet väl att ni hittar mig både på Instagram och på Facebook? Där jag uppdaterar dagligen!

 

196
Kommentera

Kyckling i Crock Pot

Kyckling i Crock Pot, kycklinggryta,

I veckan fick min Crock Pot arbeta lite igen. Länge sedan sist kände jag. Det är som med träning, man måste bara komma in i rutinen, så inser man hur underbart det är. Just kyckling kan vara knepigt att köra i Crock Pot. Mest för att den inte behöver så speciellt lång tillagningstid för att bli klar. Överkokar man den, ja då blir kycklingen torr.

Men idag gjorde jag hela kycklingfiléer som fick gå i min Crock Pot på låg i cirka 5 timmar. Du kan också sätta din Crock Pot på hög och köra ca 2 timmar.
Kyckling i Crock Pot, kycklinggryta,

Fördelen med att tillaga mat i en slökokare som en Crock Pot är. Det är att du aldrig behöver vara orolig för att den ska brännas vid. Eller för den delen koka torrt.

Jag har testat en del olika modeller av Crock Potts genom åren. Men den jag har nu är jag absolut allra mest nöjd med! Då du kan använda själva grytan direkt på spisen. Perfekt när man vill bryna något innan, kanske både kyckling och lök som i det här fallet. Eller om man vill reda av såsen efteråt. Då ställer man enkelt grytan på spisen, precis som vilken gryta som helst!

Jag kryddade mina filéer med oregano, örtsalt, peppar, soja och oxfond. Det fick sedan gå i grytan tills filéerna var genomkokta och möra. I Crock Potten fanns då en härlig sky från kycklingen. I Den blandade jag bara i en ask med smaksatt färskost. Och på ett litet vips var middagen klar!

Kyckling i Crock Pot 4 port:

ca 700 g kycklingfiléer
örtsalt
2 tsk oregano
svartpeppar
1 msk soja
1 msk oxfond (eller annan fond du har hemma)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
200 g smaksatt färskost (vitlök och örter är en favorit här hemma)
ev 1 msk maizena

Tina kycklingen om den är fryst. Torka torr. Lägg i din Crock Pot och krydda med örtsalt, oregano, peppar, soja och fond. Blanda om.
Skala och skär löken i strimlor. Skala och finhacka löken. Strö den över kycklingen.
Sätt på locket och sätt din Crock Pot på låg i cirka 5 timmar. Eller hög i 2 timmar.

När kycklingen är genomkokt om mör, tag ur den ur Crock Potten och blanda i färskosten i skyn som bildats i grytan. Rör väl. Red såsen eventuellt med 1 msk maizena utblandat i vatten. Lägg i kycklingen och låt grytan gå på hög någon minut tills såsen tjocknat.

Servera med ris/havreris/råris, grönsaker och en sallad.

176
4 kommentarer