Halloweenkaka

mockarutor, kärleksmums,
Med 12 dagar kvar till halloween känns det passande att bjuda på ett recept på Halloweenkaka. Eller vad säger ni?
I vanliga fall brukar vi ha en stor halloweenfest för barnen här i bygdegården i den by vi bor i. Vilket brukar vara superuppskattat av både stora och små. Men pga anledning så blir den inte av i år. Istället får vi helt enkelt fira lite hemma. Spöka ut huset, bjuda på något läskigt.
Jag bakade den här enkla halloweenkakan till förra fredagen och barnen tyckte det var den coolaste kaka de sett. Så vi smygstartade firandet lite genom att mumsa på den till fredagsfika.
mockarutor, kärleksmums,
Det här är verkligen en busenkel kaka. För i grund och botten är det ett helt vanligt recept på kärleksmums. Som med hjälp av lite Oreos, ett skelett och lite läskigt smågodis blev något precis lagom läskigt och coolt för barnen.
Skelettet hittade jag på ICA och jag tror de övriga döskallarna också är därifrån. Men annars brukar man hitta massor av Halloweendekorationer för en billig peng på typ Dollarstore.
Halloweenkaka:
200 g smör
2 dl mjölk
4 ägg
4 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 1/4 dl kakao
2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
 
glasyr:
150 g smör
7 dl florsocker
4 msk kakao
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 dl kaffe
dekoration:
i fp Oreos
1 skelett
döskallar
diverse läskigt godis
Smält smöret, ha i mjölken och låt det svalna. Vispa undertiden ägg och socker riktigt vitt och fluffigt med elvisp. Blanda samman de torra ingredienserna och sikta ner dom i äggvispet. Ha i smöret och mjölken och vänd försiktigt ihop till en klumpfri smet. Klä en form (ca 30×40 cm) med bakplåtspapper. Häll i smeten och grädda i mitten av ugnen 175°C i cirka 20 minuter. Låt svalna helt.
Lossa kakan ifrån bakplåtspappret och vänd den upp och ner i samma form som du gräddat den i (jag tyckte det blev snyggare med den lite ruffare undersidan upp). Gör massor av hål i kakan med hjälp av en ätpinne eller liknande (så att glasyren kan rinna ner i kakan och göra den extra saftig).
Smält smöret. Blanda i florsocker, kakao, vanilj och kaffe vispa till en klumpfri och slät glasyr. Bred den över kakan.
Dela alla Oreos och skrapa bort den vita fyllningen. Lägg alla kex i en påse och mosa dom med hjälp av en kavel eller dylikt till ett pulver (detta ska föreställa jord). Strö det över all glasyr.
Diska av skelettet och döskallarna så de är helt rena. Tryck ner skelettet i glasyren så det ser ut som om skelettet är på väg upp ur jorden. Placera ut döskallar, godis och annat ätbart runt skelettet.
 
Klart!
 
Ett perfekt höstlovspyssel för barnen att vara med att baka och dekorera tänker jag! Låt fantasin flöda och dekorera med de läskigaste godiset ni hittar!
 
Firar ni Halloween?

7
Kommentera

5 värmande middagar att laga i veckan

 
 
 
vegetarisk kebabgryta, gryta
Hej ny vecka, hej måndag!
Idag vaknade vi upp till lite kallare väder här hos oss. Så jag fick pälsa på mig vinterjackan för första gången den här säsongen när jag gick med barnen till bussen i morse. BURRR så kallt det var! Sen har luften känts riktigt kylig hela dagen fast det faktist varit strålande fin dag. Så jag har känt mig mest fryssen. Men nu sitter jag nerbäddad i soffan och hoppas på att få upp värmen. Med dagens kyliga väder i minnet tänkte jag att det kan passa bra att tipsa om 5 värmande middagar att laga i veckan.
Vad sägs om min kebabgryta? Himla god och går på ca 30 minuter att laga! Bra va?
Villa Puccini, toscansk mat, rött vin , toscanskt vin
Det finns väl ingen mat som passar så bra att laga på hösten som en värmande god soppa? Och den här toskanska tomatsoppan är en riktig favorit. Rosta tomaterna i ugnen dagen innan, då går den här kvällsmaten att slänga ihop på ett litet kick! Hur gott som helst!
kycklingratäng med ajvar
En annan favorit här hemma, det är kycklingratäng med ajvar. Den här rätten går också på ca 30 minuter att laga och är så himla god. Det är något speciellt med kombinationen ajvar och fetaost.
fiskgratäng med blomkålsmos
Fiskgratäng med blomkålsmos. Det är väl riktig comfort food ändå? Mat som det liksom känns fint i magen att äta om ni förstår hur jag menar. Tröstande, varmt och bara härligt!
gulasch i crock pot
Jag undrar om det finns någon bättre höstmat än grytor som får sjuda länge, länge och sprida härliga dofter i köket? Varför inte göra en härlig gulash? Perfekt mat att värma frusna höst-kroppar med!
Nu blev jag riktigt sugen på härlig höstmat. Det finns ju så mycket gott att laga. Och framförallt att äta!
 
Vilken är din bästa höstmat?
 

1
Kommentera

6 recept på hemgjort fredagsgodis

vegansk snickers, snickers, veganska snickers
Fredag igen. Åh så välkommen du är just den här veckan! Det ska bli så skönt med helg känner jag. Och vad är bättre att fira in helgen med än med något gott? Som lite fredagsgodis kanske? Jag har letat upp 6 recept på hemgjort fredagsgodis som passar dig med en förkärlek för choklad!
Som mina snickersbars. Alltså det här är precis sånt godis jag personligen älskar!
chokladdoppade mandlar
Vill man göra något riktigt busenkelt, då är det chokladdoppade mandlar med flingsalt som gäller. Halleluja så gott!
veganska jordnötstryfflar
En annan favorit hos mig och många av er, det är mina jordnötstryfflar. Perfekta att ha i frysen och ta fram när sötsuget sätter in. Vilket det ju gör. Rätt ofta sådär…

Nötfria energibollar. Dom här gjorde jag väldigt ofta förut, Vi har nästan alltid både russin och solroskärnor hemma. Då svänger man ihop dom här på ett litet kick!
nyttig rocky road med mörk choklad nötter
Rocky road hör ju inte bara julen till. Man kan faktiskt göra det när som på året. Här har jag gjort en lite annorlunda variant än den vi kanske förknippar med julen. Med dinkelpuffar, jordnötssmör och russin. Och massor av mörk choklad. Så gott!

Nutellabollar. Ja ni hör ju bara hur gott det är av blotta namnet. MUMMMMS! Gör du egen, osötad nutella själv blir dom lite mindre söta. Men det går såklart bra att använda helt vanlig nutella också. Det väljer man själv ju 🙂
 
Själv ska jag nog göra en omgång jordnötstryfflar till ikväll. Eller mina energibollar. Vi får helt enkelt se!

3
Kommentera

Köttbullar med parmesan och basilika

köttbullar, italienska köttbullar, saftiga köttbullar

Alltså ska ni testa att göra en slags köttbullar denna höst. Då ska ni laga dessa. Köttbullar med parmesan och basilika. Saftigare och mer smakrika köttbullar får man faktiskt leta efter.
Jag vet inte om det är mängden ost i som gör det. Antagligen. Allt med extra ost, det blir alltid extra gott!

köttbullar, italienska köttbullar, saftiga köttbullar

Istället för att blanda rå lök i färsen valde jag att steka lök och vitlök innan. Och vilken skillnad det blev. Annars kan jag tycka att hemgjorda köttbullar liksom blir lite smuliga, antagligen för att man märker av de där bitarna av lök så väl. Men genom att steka löken innan smälte nästan löken ihop med färsen. SÅ GOTT!

köttbullar, italienska köttbullar, saftiga köttbullar

Jag valde också att göra extra stora köttbullar. Dels för att det är mer än tråkigt att stå och rulla köttbullar. Men också för att jag upplever att de inte lika lätt blir torra och tråkiga då. Risken när man gör små köttbullar är att de blir lite överstekta. Och då torra.

köttbullar, italienska köttbullar, saftiga köttbullar

Dock tittade Isac på mig som om jag vore dum på riktigt. Stora köttbullar. Det vet väl alla att han inte tycker om stora köttbullar! För mig var det här helt ny information. Men det är kanske så det är när man är 6 år. Är köttbullarna för stora (eller för små, eller nuddar pastan eller innehåller något grönt eller…ja ni vet hur det kan låta), då kan man bara inte äta!! Men tur för oss andra, som fick fler att mumsa på.

köttbullar, italienska köttbullar, saftiga köttbullar

När man ändå står där och gör köttbullar, då brukar jag göra en rejäl omgång. De som inte äts upp kan frysas in och ta fram en annan dag. När tiden är lite knapp. Därför gjorde jag på ca 1 kg färs idag. Men det går såklart bra att halvera mängden.
köttbullar, italienska köttbullar, saftiga köttbullar
Idag har Isac med sig en klasskompis hem. Och för tillfället bowlar dom uppe på hans rum. Hans rum ligger precis ovanför köket där jag jobbar. Och dom bowlar med trä-käglor. Alltså det låter som om hela taket ska rasa in snart! Men grabbarna verkar ha kul, och det är ju huvudsaken. köttbullar, italienska köttbullar, saftiga köttbullar
När jag gör hemgjorda köttbullar, då steker jag dom alltid i ugnen först. Sedan får de gå en stund i stekpannan för att få lite färg. Jag tycker alltid köttbullarna bli bäst då. Dessutom kan du enkelt göra många köttbullar i ett svep då!
 
 
Köttbullar med parmesan och basilika:

1 kg nöt eller vegofärs
2 dl mjölk
1 dl havregryn
1 stor gul lök
olja att steka i
3 vitlöksklyftor
2 msk färsk citronjuice
färsk basilika eller persilja
2 dl finriven parmesan
salt & svartpeppar

 

Blanda mjölk och havregryn i en skål. Låt stå och svälla.
Skala och finhacka lök och vitlök. Stek på medelvärme i lite olja tills löken är helt mjuk.
Blanda samman de svällda havregrynen med stekt lök och kalvfärs.
Smaksätt med citron, finhackad basilika, riven ost, salt och svartpeppar.

Skölj händerna i kallt vatten och forma sedan färsen till bollar. lägg ut på en plåt och stek i ugnen på 225°C i cirka 15 minuter om du gör lite störa köttbullar. ca 7-9 minuter räcker för normalstora.

Låt sedan köttbullarna får fin yta genom att steka dom i lite smör/olja i en stekpanna.
 
Vad äter du helst till dina köttbullar?

3
Kommentera

5 recept på goda biffar

veganska, middag, mat recept
Hej måndag,
Jag hoppas ni är lika pepp på en ny vecka som jag är! Idag tänkte jag tipsa om 5 recept på goda biffar. Det är ju ett sånt enkelt sätt att variera maten på. Efter förra veckans jobb fick jag massor av rödbetor över. Så det blir kanske en omgång av mina rödbetsbiffar i veckan. Jag river dom i matberedaren så slipper jag kladdet det innebär att råriva rödbetor. Biffarna blir lite matigare rack vare bönorna man mixar i!
biffar med kål
Höstens bästa mat ändå. Vegetariska biffar med stekt svartkål. Vill du inte göra dom på vegofärs går det såklart bra att använda nötfärs också.  Så gott!morotsbiffar med fetaost
Jag älskat att piffa upp grönsaksbiffar med fetaost. Det gör verkligen hela skillnaden och är såå gott! Här blev det mina morotsbiffar som fick sällskap av den lite salta osten. MUMS!
fiskbiffar, fisk, torsk, middag, mat
Fiskburgare. Ett lite roligare sätt att servera veckans fisk på kanske? Här var det riktigt länge sedan jag lagade detta. Men det får det bli ändring på. Så gott!Biffar gjorda på halloumi, morot och ajvar
Min mans favorit, halloumibiffar med morot. Frågar jag vad vi ska äta till vardagsmat så svarar han ofta att han vill ha just dessa. Perfekt då hela familjen älskar halloumi!
Nu inväntar jag att familjen ska ramla in genom dörren. Sen är det dags att börja på med dagens kvällsmat. Vad äter ni ikväll?

2
Kommentera