Semlor

På tisdag är det då dags för den stora fettisdagen, på bagerier bakas de i tusentals och mängder av varianter. Gör man sina egna semlor har man fördelen att bestämma helt själv hur de skall se ut och vad de skall innehålla. Som jag sa tidigare gillar jag den mer traditionella varianten med mandelmassa och grädde. Men gör jag helt egna, ja då brukar de bli av modell mindre. Dels för att det är ganska lagom med en mini-semla men också för att de blir så förbaskat söta! Och är man jättesugen, ja då går det utmärkt att äta två!

Linnéas minisemlor:

50 g jäst
75 g smör
2 tsk stött kardemumma
4 dl mjölk
1 ägg
1 dl strösocker
1 tsk hjorthornsalt
cirka 12 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en degbunke, smält smöret och ha i den stötta kardemumman. Häll på mjölken så smöret svalnar.
Slå detta över jästen och blanda tills all jäst är upplöst.

Tillsätt ägg, socker, hjorthornsalt och mjölet, lite i taget. Arbeta degen väl i maskin i cirka 10 minuter. Låt jäsa under bakduk till dubbelstorlek, det burkar ta drygt två timmar för mig.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta snabbt igenom degen, forma till cirka 40 små bullar och låt dom jäsa under duk i 30 minuter.

Pensla med uppvispat ägg och grädda  mitt i ugnen på 175 °C i cirka 8 minuter.

fyllning:

2oo g mandelmassa
1/2 dl grädde

Riv mandelmassan fint och blanda den med grädden, skär loss ett trekantigt lock på varje bulle och klicka i mandelmassan. Spritsa vispad grädde, sätt på locket och pudra över florsocker.

Tips: Har du ingen liten sil fungerar tesilen perfekt att pudra florsocker med!


Bakar du egna eller köper du semlor?

Bild: Katja Kristoferson

Share Button