Världens godaste äppelpaj

Nu kanske ni tycker det låter lite självsäkert att jag skriver världens godaste om en paj jag själv gjort. Men det får jag ta, för detta kära läsare är verkligen den godaste äppelpaj jag någonsin ätit. Mjuka äpplen täckta av ett lager smulpaj smaksatt med nötter och sirap. Kan det bli mycket bättre än så?

 Snart är äppeltiden här, trädgårdar och matbutiker fylls av underbara Svenska äpplen som fått mogna i solen och har en helt underbar smak. Använder man dessa äpplen i paj, ja då kan det bara inte bli dåligt!
Jag hade inte tillräckligt med äpplen för att fylla en stor pajform (tur var kanske det, för hur mycket hade jag inte ätit då?). Istället fick mina urtjusiga portionsformar göra en insatts och det blev verkligen perfekt.

Både grädde och vaniljvisp/vaniljsås är helt underbart till paj, men ibland kan det vara gott med något som inte är så mäktigt. Därför vispade jag snabbt ihop grädde och creme fraiche som jag serverade till och det blev verkligen toppen över i!

Jag tog lite mindre socker i smulpajen, men toppade istället det hela med lite härlig sirap.

Världens godaste äppelpaj, 6 potionsformar

125 g smör
3 dl mjöl
1 1/2 dl socker
50 g nötter

5 fina svenska äpplen
kanel
ingefära
sirap

Nyp snabbt ihop smör, mjöl och socker. Detta skall bli en smulpaj så det skall vara riktigt smuligt. Grovhacka nötterna och blanda i dom.

Skiva äpplena fint och lägg dom i botten på pajformarna. Tänk på att äpplena sjunker ihop i ugnen, så du kan fylla nästan hela formen. Pudra kanel och lite, lite ingefära över. Ringla eventuellt sirap över. Täck de skivade äpplena med smuldegen och ha sist över sirapen. Grädda ca 15-20 minuter i 200 grader.

Creme fraiche-grädde

2 dl grädde
1 1/2 dl creme fraiche
2 tsk vaniljsocker (använd äkta vaniljsocker, det smakar så mycket bättre)
saften från 1/2 lime
ev lite florsocker

Medan pajerna står i ugnen, vispa grädde och creme fraiche till en riktigt tjock kräm. Smaksätt med vanilj och lime. Tycker du att smaken blir aningens för sur, tillsätt bara lite florsocker.

Så, på ca 30 minuter har du världens godaste äppelpaj står på köksbänken. Helt underbart!

Bild:Linnéas Skafferi

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Amanda Constance
14 år sedan

ser gott ut! snygg bild också och vilken söt blogg du har! (:

kim
kim
14 år sedan

det där låter helt galet gott , jag kommer testa det, helt klart 🙂

kim
kim
14 år sedan

det där låter helt galet gott , jag kommer testa det, helt klart 🙂

kim
kim
14 år sedan

det där låter helt galet gott , jag kommer testa det, helt klart 🙂

Helene
Helene
14 år sedan

Mums! Det låter jätte gott och ser så ut också 🙂

Anonym
Anonym
14 år sedan

Heej!!Tack för en bra blogg 🙂

Jag har en liten fundering. Jag har lite krusbär i frysen nu som jag har plockat. Jag skulle vilja göra något gott av dom men jag vet inte riktigt vad. Kanske en paj eller så. Har du några bra recept?
UPPSKATTAS MKT!!!
mvh isabella

Örebroskan.
Örebroskan.
14 år sedan

Åh! var var vaaar har du köpt formarna? Så himla fina!

Simone
14 år sedan

Låter rent himmelsk ska du veta! (:

Chezsofia
14 år sedan

Ser supegott ut! Äpplen och nötter är en bra kombination. Crème fraiche grädden måste bli som en lite syrligare och fastare vaniljsås. Låter som en toppenidé.

AnnaWK
14 år sedan

Åh vad gott det låter, det måste jag testa nu i veckan med äpplen från det egna äppelträdet.

Catty
14 år sedan

denna ska jag VERKLIGEN göra!

Marianne
Marianne
14 år sedan

Är det hasselnötter du använder i pajen?

Monika
14 år sedan

Smarrigt!

Fridas kök
14 år sedan

Mmm, verkar ju jättegott! 🙂 Måste testas!
Den där crème fraiche-grädden lät ju inte helt fel heller!

sandra
14 år sedan

Ohh, var har du köpt formarna? De vill jag ha!! KRAM

sandra
14 år sedan

Ohh, var har du köpt formarna? De vill jag ha!! KRAM

Pimp my food
14 år sedan

Kan tänka mig att de blir riktigt goda. Borde även funka i en stor form.

emeli
14 år sedan

låter otroligt gott, liksom alla andra inlägg, recept och bilder. nu vet jag vilken blogg jag ska kolla in när jag behöver bakinspiration!

Karin
14 år sedan

Det är ju så underbart gott med varm äppelpaj! Låter spännande med ingefära i också 🙂

Catrin
14 år sedan

Oj det måste testas sen!!

Emma
14 år sedan

Låter gott, kanske något man borde prova 🙂 Jättesöta portionsformar, vill också ha några stycken! (:

Anonym
Anonym
14 år sedan

åh herregud denna blogg måste jag följa, jiises va gott =)
följ gärna min också =)

Sanna
14 år sedan

Åh, gott!!

Catering
14 år sedan

Ser riktigt smarrigt ut!

Chickitickitita
14 år sedan

Åh, så gott det både ser ut och låter!

Lisa
Lisa
14 år sedan

Japp! Du har så rätt! Många pajer har jag gjort med olika innehåll men den här är faktiskt världens godaste :)) Missade visserligen ingefäran, men nötter och lite kanel tog den till himmelriket!

Emma
13 år sedan

Detta låter som en bra variant. Har varken testat att använda ingerfära eller creme fraiche.

Johanna
10 år sedan

Kan verkligen intyga att detta är bland det godaste jag ätit i pajväg i hela mitt liv! De små godbitarna var fantastiskt uppskattade av mina vänner när jag bjöd på dem som avslutning på en middag, var absolut pricken över i:et. Och sambon är helt salig, speciellt över nötterna, och han pratar ofta om den här pajen, haha. Tack för ett kanonrecept, det kommer användas frekvent här hemma! 🙂

no deposit bonus
8 år sedan

QoA7Gf Pretty! This was a really wonderful article. Thank you for providing these details.

trackback
8 år sedan
trackback
8 år sedan

… [Trackback]
[…] Informations on that Topic: http://www.linneasskafferi.se/2009/08/varldens-godaste-appelpaj/ […]

trackback
8 år sedan

ccn2785xdnwdc5bwedsj4wsndb
[…]the time to read or pay a visit to the content or internet sites we’ve linked to below the[…]

trackback
8 år sedan

xcn5bsn5bvtb7sdn5cnvbttecc
[…]Every the moment inside a while we select blogs that we read. Listed below would be the newest sites that we choose […]

trackback
8 år sedan

… [Trackback]
[…] Informations on that Topic: http://www.linneasskafferi.se/2009/08/varldens-godaste-appelpaj/ […]

trackback
8 år sedan

Nästa inlägg

Kräfttest

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x