Frosting till cupcakes


Glad alla hjärtans dag kära läsare!
Den senaste tiden har jag både fått mail och kommentarer med frågor om en riktigt god frosting till cupcakes. Någon undrade även över receptet på frostingen jag använt till dom här blåa sötnosarna.
Därför tänkte jag idag passa på att dela med mig av mitt absoluta favoritrecept när det kommer till frosting. Jag hade tänkt att baka fina cupcakes till ikväll, men sambon har fixat barnvakt och vi ska äta på favoritrestaurangen här i stan. Så idag slipper jag både baka och laga mat!
Men till receptet då, det är en variant på vit choklad, creme cheese, smör och florsocker. Sedan är det bara att smaksätta med vad man gillar allra bäst! Vanilj, likör eller kanske kakao.

Frosting med cream cheese och vit choklad:
60 g mjukt smör
200 g cream cheese
ca 2-3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
200 g vit choklad
Vispa smör och cream cheese mjukt, rör i ca två dl av florsockret och allt vaniljsocker. Finhacka chokladen och smält den över vattenbad. Låt den svalna innan du sakta rör i den. Blanda till en jämn och tjock frosting, tillsätt mer florsocker om den käns för lös.


Färga i valfri färg och spritsa på dina cupcakes.

730
0

Frukostbröd

Sebastian Niemi-Carlsson

Idag tänkte jag slå ett slag för det helt vanliga vetebrödet. Mitt i all surdegshets kommer det helt klart i skymundan. För visst är det så, att det inte är mycket som slår ett perfekt bakat surdegsbröd! Riktigt hård skorpa, stora hål som mängder av smör fastnar i och den där karaktäristiska smaken som surdegsbröd har. Men jag kan i ärlighetens namn säga att jag inte är någon surdegsmänniska. Antagligen beror det på att det där glödande intresset för brödbak inte riktigt finns där. Jag vill höfta och chansa, tillsätta en skvätt hallonlikör och i smyg äta så mycket av smeten att jag nästan får ont i magen. Och så hatar jag att misslyckas, jag tar det ytterst personligt och skäms nästan. Och för att bli riktigt duktig när det kommer till brödbak gäller bara en sak. Att misslyckas, lära sig av sina misstag, diska ur degbunken och komma igen.

Men dom här hederliga frukostbullarna är det svårt att misslyckas med. Baka en stor omgång och frys in. Sen är det bara att tina dom i ugnen på morgonen och utan större ansträngning har du ett i princip nybakat bröd att bjuda på!

Frukostbröd, cirka 30 stycken:

50 g jäst
5 dl vatten
1 dl olja
2 tsk salt
1 msk strösocker
cirka 12 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke, slå över vatten och olja (vill du att brödet skall jäsa snabbare kan du värma vattnet till fingervarmt). Låt jästen lösas upp i degvätskan. Blanda socker och salt med hälften av mjölet och tillsätt det, lite i taget. Arbeta sedan in resten av mjölet tills du har en smidig deg.

Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk.

Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta snabbt igenom den, tillsätt mer mjöl om degen känns för kladdig. Dela degen i cirka 30 bitar och rulla till runda bollar. Låt jäsa under bakduk i cirka 60 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över dina favoritfrön. Grädda i 220 grader i cirka 20 minuter eller tills de fått fin färg. Låt svalna och packa sedan in dem i plastpåsar och frys in.

Tina sedan bröden på 75 grader i ugnen till de är helt genomvarma.

Burkar du baka matbröd? Och blir det med eller utan surdeg?

Bild: Sebastian Niemi-Carlsson

91
2

Kladdiga hjärtan till alla hjärtans dagOm inte ens en vecka är det dags för årets hjärtligaste högtid nämligen alla hjärtans dag. Och vad passar bättre denna dag än att bjuda på choklad? Det behöver ju absolut inte vara något avancerat och invecklat, här har jag gjort en kladdkaka som jag stansat ur hjärtan med hjälp av ett helt vanligt pepparkaksmått.

Ska man bara bjuda på fika är det fint att pudra över lite florsocker, men ska man äta kladdkakan som dessert, ja då skulle jag vispa ihop lite av den här Bailey´s smörkrämen och spritsa en klick på varje hjärta. Hur gott som helst!
När jag gör kladdkaka vill jag att bara den yttre delen av kakan är genomgräddad, resten får gärna vara härligt kladdig. För att lyckas stansa ut hjärtan måste kakan svalna helt först. Då brukar det gå finfint!
Kladdkaka till alla hjärtans dag:
2 ägg
3 dl strösocker
125 g smör
200 g choklad
2 1/2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 knivsudd äkta vanilj
1 nypa havssalt
Rör samman ägg och socker. Smält smöret och blanda i chokladen i det varma smöret. Låt chokladen smälta helt. Sikta mjöl, kakao och vanilj, rör i det växelvis med smör och chokladblandningen. Ha i en nypa salt och rör allt till en jämn smet.
Smörj och bröa en form och grädda i 180 °C i 20 minuter. Tänk på att ju större form du har, desto kortare tid i ugnen behöver kladdkakan.
Låt svalna helt och stansa sedan ut hjärtan med hjälp av ett pepparkaksmått.

Brukar du fira alla hjärtans dag?
Bild: Linnéas Seidel

57
4