Fisk i ugn

Hej måndag och en ny vecka!

Idag tänkte jag bjuda er på ett av mina favoritrecept när det kommer till torsk. Ett perfekt recept att ta fram mitt i veckan. Faktiskt är detta det mest sökta receptet här på Linnéas Skafferi! Och det brukar gå hem hos stora som små!

Torsk i ugn:

800 g torsk
4 dl creme fraiche
2 msk hackad dill (fryst går bra)
2 msk kaviar
citronpeppar
salt

Lägg torsken i botten på en ugnsfast form. Blanda samman creme fraiche, dill, kaviar, citronpeppar och salt. Häll detta över fisken. Ställ in i ugnen på 220 °C i cirka 25 minuter eller tills fisken är genomkokt.

Snåla inte med kaviar och citronpeppar, det är den som ger fisken den goda smaken!

Blomkålsmos och ärtor tycker jag blur supersmarrigt till!

bild: Sebastian Niemi-Carlsson

21
4

Pulled beef i Crock PotGod morgon!
Pulled beef var precis som pulled pork en riktig fluga för ett tag sedan. Vart man än vände sig fanns det recept på dessa rätter. Och inte är det ju så konstigt att de blev populära! I med massa ingredienser i en gryta eller form, och ett gäng timmar senare har du en utsökt måltid klar. Vem gillar inte sådan matlagning liksom!?
Jag brukar använda min Crock Pot till maträtter som dessa, det är den perfekt till. Inget passande, ingen risk för att man bränner sönder grytor eller att det blir torrt. I den senaste modellen av Crock Pot kan man bryna direkt i grytan, en väldigt fiffig sak tycker jag. Har man inte en sådan funktion på sin slow cooker så går det bra att bryna köttet och alla kryddor i en stekpanna först. Slå lite vatten i stekpannan efteråt och häll ned det i grytan, så du får med alla goda smaker!
Pulled beef:
1 kg nötkött- högrev, ytterlår ellr fransyska fungerar fint
2 msk olja
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
3 msk Jerk
2 msk rökig paprika
2 msk whiskey
1 dl tomatpuré
500 g passerade tomater
2 dl vatten
salt och peppar
Putsa köttet från hinnor.

Skiva löken tunt och finhacka vitlöken. Bryn kött, lök, vitlök, kryddor och tomatpuré i lite olja direkt i din slow cooker. Slå på whiskey, passerade tomater, vatten, salt och peppar. Rör om ordentligt. Byt till slow cooker-funktion och sätt timern på 8 timmar och på låg värme.
Rör om då och då. När köttet enkelt går att dela på med hjälp av en gaffel är det klart.
Dela allt kött och blanda med den goda såsen. Servera grönsaker, dippsåser och tortillabröd till.
Smaklig måltid!
bild:Linnéa Seidel

13
37

Släta saffransbullar fyllda med vit choklad

Runda, släta saffransbullar, fyllda med vit choklad och doppade i strösocker.  Riktigt enkla att göra och enligt mig, så mycket godare än vanliga lussekatter. Jag har tidigare gjort en variant där man kavlar ut degen, brer på smör, har på hackad vit choklad, rullar ihop och skär rullen i bitar. Lägger degbitarna i bullformar och gräddar. Men jag tänkte testa något annat i år. Vit choklad och saffran är ju en himla bra kombination för chokladen gör bullarna så saftiga. Så idag blev det denna variant istället.

I år hade jag russin i degen, jag tycker det gör bullarna lite extra saftiga. Jag lät russinen ligga och dra i glögg under natten och de fick en riktigt god, julig smak av glöggen!
Sedan testade jag ett råd jag fick för flera, flera år sedan av superduktiga Maria, nämligen att byta ut lite av vetemjölet mot rågsikt. Också det för att få saffransbrödet lite saftigare.


 När jag bakar med jäst gör jag antingen en kalljäst deg, ofta gör jag degen på kvällen och låter den stå kallt under natten och bakar ut den på morgonen. Eller som idag, gör degen precis som vanligt, fast jag använder kall degvätska och låter degen jäsa lite längre. Idag tog det ungefär två timmar innan degen jäst till dubbel storlek.
Nu bakade vi både vanliga lussekatter, saffranssnurror med vit choklad och de här fyllda släta bullarna av degen. Men jag skulle tro att du får ut cirka 40 bullar:

Släta saffransbullar fyllda med vit choklad:

1 1/2 dl russin
valfri glögg

5 dl mjölk
1 g saffran (två kuvert)
50 g jäst
175 g mjukt smör
1 1/2 dl strösocker
3 dl rågsikt
ca 12 dl vetemjöl
1/2 tsk salt

300 g vit choklad

Slå glöggen över russinen och låt stå över natten.

Blanda mjölk och saffran i en kastrull och låt det få ett snabbt uppkok. Tag från värmen och låt svalna helt.
Smula jästen i en bunke och slå över den kalla degvätskan. Blanda tills all jäst lösts upp. Klicka i smöret, lite i taget. Rör i sockret. Ha i rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Arbeta degen i drygt 5 minuter, ha i salt och fortsätt arbeta degen i ett par minuter till. Degen skall vara elastisk och fin. Strö lite mjöl över degen och täck med plastfolie. Låt stå och jäsa till dubbel storlek.

Skär den vita chokladen i cirka 1×1 cm stora bitar.

Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i två och dela varje bit i cirka 20 bitar. Forma till runda bollar, lägg varje boll i handflatan och platta ut ordentligt. Lägg i en bit vit choklad och nyp ihop degen ordentligt runt om, det får inte vara några hål, då kan chokladen pysa ut. Rulla till bollar igen och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Jäs bullarna i cirka 20 minuter. Grädda i cirka 13-15 minuter i 200 °C, de ska ha fått fin färg under och chokladen skall börjat smälta.
Skall inte bullarna ätas på direkten blir det godast att frysa dom som dom är. När de sedan skall serveras värmer man dom lite i ugnen, penslar på lite mjölk eller smält smör och doppar dom i strösocker.

bild: Linnéa Seidel

1
5