ANNONS
Integritet på Tailsweep

Nötfria energibollar

/


Energibollar, eller raw food-bollar som de också kallas ibland, har ju verkligen varit på modet de senaste åren, och är så fortfarande. Vilket jag förstår, för dom är ju näst intill beroendeframkallande. Och det är väldigt svårt att bara ta en eller två. Men jag tycker dom är ett perfekt alternativ om man själv vill dra ner på det raffinerade sockerintaget eller som här hemma, vi har småbarn och helst undviker att de äter massa sötsaker. En liten energiboll eller två till fikat tycker jag känns mycket mer ok att ge.
Internett surrar av recept på dessa. Jag har gjort en variant på russin och solroskärnor istället för dadlar och nötter. Helt enkelt för att jag mycket mer ofta har just russin och solroskärnor hemma. Så dessa är helt nöt/mandel-fria. Vilket kan vara ett bra alternativ om man har nötallergiker omkring sig!
Smaksättningen går ju att variera i det oändliga. Här är ett bra grundrecept, tillsätt sedan de kryddor du gillar bäst. Eller gör en omgång pepparkaksbollar. Dom blev ruskigt goda!
Energibollar, ca 20 st:
2 dl solroskärnor
2 dl russin
2 tsk kokosolja
ev ett par droppar vatten
1 msk kakao
1/2 tsk vaniljpulver
Lägg russin och solroskärnor i en matberedare och mixa till en smulig massa.

Tillsätt kokosoljan och fortsätt mixa tills smeten går ihop och du kan forma bollar av den. Blir den lite för torr kan du tillsätta lite, lite vatten. Smaksätt med kakao och vaniljpulver. Forma till bollar och lägg på en bricka.
Jag rullade mina enegribollar i kokos, kakao eller lingonpulver. Ställ kallt. Efter ca 1 timme kan du förpacka bollarna i en burk med lock. Förvara i frysen.
Andra goda saker att smaksätta energibollarna med är:
lakritspulver
ingefära & kanel
blåbärspulver
lingonpulver
kaffe
Vilken är din favoritsmaksättning?
bild:Linnéa Seidel

5
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00