Blåbärskaka

Blåbärskaka
Vi fortsätter väl lite på temat blåbär va? Jag läste någonstans att 95% av alla blåbär i skogen bara ruttnar bort! Att vi inte plockar mer än 5 % av dessa underbara bär är ju faktiskt lite ledsamt. Men det är ju lite tidskrävande och lite pillrigt. Men så mödan värt att ha ett lager med blåbär i frysen. Eller ännu bättre. att ha lyxen att få använda sig av färska blåbär! Hur underbart som helst.

Jag har de senaste mornarna gjort smoothie på just säsongen blåbär, grönkål, avocado, jordgubbar/hallon, vanilj och havremjölk. Hur gott som helst! Och verkligen en perfekt start på dagen!

Men om man nu inte vill göra smoothie av bären, ja då passar de helt perfekt att baka med! Som den här superenkla blåbärskakan. Det är den klassiska äppelkakan som Sebastians gammelmormor Ragnhild brukade göra. Det är mitt bästa grundrecept för frukt och bärkakor. Man kan göra dubbelsats och göra den i en springform. Eller varför inte fyrdubbla smeten och göra den i en långpanna. Eller så håller man det väldigt enkelt, som jag gjorde den här gången, bara en enkel liten sats som får plats i en avlång brödform och som precis lagom räcker till ett litet sällskap. Men en kula riktigt god vaniljglass blir det rena magin. Jag lovar.
Jag brukar undergrädda kakan något, då blir den lite sådär seg i mitten ni vet. Tack vare att man strör lite socker över kakan innan den gräddas blir kanterna sådär perfekt krispiga. En helt oemotståndlig kombination, enligt mig ::)

Blåbärskaka:
1 ägg
1 1/2 strösocker
1 1/2 vetemjöl
50 g smält smör
2 dl blåbär
strösocker
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Rör i mjölet tillsammans med det smälta smöret. Blanda till en jämn smet. Bred ut i en form (smöra och bröa eller klä med bakplåtspapper). Ha över blåbären som en sträng i mitten av kakan.. Strö över socker.
Grädda i 180 °C i ca 30 minuter. Den får gärna vara lite kladdig i mitten.
Servera med en rejäl skopa vaniljglass!
bild:Linnéa Seidel

2
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Josefine
7 år sedan

Funkar bra till vinbär också, kanske? Ska ut och plocka idag… Eller har du något annat bra recept?

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Josefine
7 år sedan

Jag skulle tro att vinbär fungerar precis lika bra!
Lycka till!

Katarina
7 år sedan

Så gott med blåbär, jag saknar riktiga blåbär. Här i Amsterdam får man bara buskblåbär.
Kram!

Anne Askensjö
Anne Askensjö
3 år sedan

Är det rätt att det inte ingår bakpulver bland ingredienserna

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Anne Askensjö
3 år sedan

Det stämmer bra det.

Guacamole

Nästa inlägg

Hemgjord guacamole

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x