Janssons frestelse

janssons frestelse
Dag 20 av 24 dagar jul och idag är det Herr Janssons tur. Jag är inte superfötjust i potatis, men det blir liksom ingen julmiddag utan Jansons frestelse tycker jag. Det finns så många olika sätt att göra Janssons frestelse på. Vissa vill ha ströbröd på, en del vill ha potatis i stavar och vissa förkokar potatisen.
Själv föredrar jag den som mamma alltid har gjort den. Utan ströbröd och med grovriven potatis. Hon har en slags apparat som hon brukar kalla för månlandare. Med tanke på färg och stil så tror jag den hör hemma på 70-80-talet kanske. Som en slags manuell matberedare kan man säga. Men en av skivorna man sätter i gör helt perfekt stora potatisstrimlor för Janson. Till den här använde jag min matberedare som tyvärr gör lite för fina bitar potatis. Jansons frestelse är verkligen ingen dietmat. Mycket grädde, potatis och smör lär det vara i för att det ska bli riktigt gott. Men äter man det ett par gånger om året är det inte hela världen!
Den här gången testade jag att steka löken innan, och oj vilken skillnad. Det blev liksom en liten sötma som passade så bra till sältan från ansjovisen. Har ni inte testat det redan, så gör det!
Sen är mammas bästa tips att slå upp spadet från ansjovisen i ett stort glas och sedan ha i grädden där i och röra om. På det viset hamnar ansjovisspadet jämnt i hela gratängformen och du får en bättre smak! Just ja, se alltid till att använda dig av fast potatis, den gör sig bäst till Jansson!
 
Jansons Frestelse:
1 kg fast potatis
2 gula lökar
smör
100 g ansjovis med spad (1 burk)
5 dl grädde
ev salt
Skala potatisen men lägg den inte i vatten. All stärkelse som finns i potatisen vill du ha i gratängen. Den binder ihop allt och gör den extra krämig.
Strimla, skiva eller riv potatisen. Skala och finhacka löken. Fräs den gyllene och mjuk i en klick smör i en stekpanna.
Smörj en ugnsfast form. Öppna burken med ansjovis och häll upp spadet i ett glas. Varva potatis, lök och ansjovis i formen. Blanda grädden med ansjovisspadet och häll det över potatisen. Smaka av grädden och salta eventuellt.
In i ugnen på 225°C i cirka 35-45 minuter.
 

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lina
Lina
7 år sedan

Jag steker löken lääänge på svag värme. Ca 20 minuter. Det blir väldigt gott. Jag blandar också ansjovisspad och grädde.

Anna
Anna
7 år sedan

Haha, det du kallar månlandare kallar jag ”molle Jansson” Det finns att köpa även nu, tänk bara på att den ska kännas stabil då man trycker ganska hårt samridigt som man vevar!
Önskar dig en riktigt god jul!
Tack för en toppenblogg med massor av tips o inspiration!

Pepparkakschokladmousse1

Nästa inlägg

Juldessert

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x