ANNONS
Integritet på Tailsweep

Treveckorssallad

/

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Alltså, nu har det varit mycket med onyttigheter här på bloggen i veckan. Så idag lämnar vi allt vad socker och sötsaker och kastar oss istället in i nyttigheternas värld.
I flera av mina flöden har det den senaste tiden dykt upp olika varianter av treveckorssallad. Tillslut kapitulerade jag och var tvungen att göra en burk själv. Som för övrigt inte höll sig i tre veckor. Nope, jag hade ätit upp den efter två dagar. Vi kanske helt enkelt ska döpa om den till så länge den nu räcker-sallad istället. För i ärlighetens namn. Vem kan ha så god sallad i kylen i tre veckor? Antagligen en person som inte gillar sallad.
Om du nu inte riktigt vet vad en treveckorssallad är, så är det helt enkelt en råkostsallad som du häller över en varm lag och sedan förvarar i kylen upp till tre veckor. Salladen behöver stå en liten stund i kylen för att liksom blir sådär smakrik och god.
Men tyvärr är det socker med i många av de här recepten. Att ha i socker i salladen känns för mig helt otänkbart. Därför gjorde jag min variant helt utan socker. Och det gick ju precis hur bra som helst!


Photographer: Sebastian Niemi Ca


Jag gillar det här enkla med treveckorssallad. Att man bara har en burk i kylen som man kan ställa fram på bordet när maten är klar. Man behöver inte tänka, planera eller stå och hacka och picka sallad i evigheter. Det är liksom redan klart. Det jobbet har man gjort en dag när man hade mer tid. Eller helt enkelt en dag då man prioriterade att finriva kål och morötter. Vilket jag i vanliga fall gör nästan varje dag. Men med en sådan här burk i kylen slipper jag ju det!
Jag tyckte min treveckorssallad utan socker blev så bra att jag gjorde en burk och gav till mormor i födelsedagspresent. Hon blev verkligen superglad och sa att det var den bästa presenten hon fått i år! (jag sa då inte att vi uppvaktade henne ett par dagar innan hon fyllde och att hon inte fått några fler presenter än…)
Det fina med den här salladen är att du kan nog ha i lite av vad för grönsaker du har hemma. Kål, morötter, paprika. Ja, tomater kanske inte passar sig. Men lite hårdare grönsaker om ni förstår hur jag tänker?


Jag hade rödkål i min och det gav allt en härlig lila ton efter ett par dagar.  Nu är det här ju ingen exakt vetenskap, så ta i av det du gillar bäst. Gör hälften så mycket eller dubbel sats. Här är liksom allt tillåtet 🙂

Treveckorssallad:
4 stora morötter
ca 600 g vitkål
ca 200 g rödkål
1 röd paprika
1 purjolök
ev färsk persilja
1 dl olja
1 dl vatten
1 dl äppelcidervinäger
2 tsk örtsalt
1 svartpeppar

Riv morötterna grovt på ett rivjärn. Strimla kålen fint på en mandolin eller i matberedaren.
Skär paprikan i tunna skivor. Finhacka purjolök och eventuell persilja. Lägg allt i en stor skål och blanda om ordentligt.. Ha upp i väl rengjorda burkar.
Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och låt koka upp. Slå den varma lagen över salladen. Sätt på lock och låt stå i kylen. Salladen är som allra godast när den fått stå till sig minst ett dygn.

Så ta er tid i helgen och fixa sallad till veckans middagar nu!
bild:Linnéa Seidel

12

Följ mig på Instagram!

@linneasskafferi
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00