Treveckorssallad

treveckorssallad
Alltså, nu har det varit mycket med onyttigheter här på bloggen i veckan. Så idag lämnar vi allt vad socker och sötsaker och kastar oss istället in i nyttigheternas värld.
I flera av mina flöden har det den senaste tiden dykt upp olika varianter av treveckorssallad. Tillslut kapitulerade jag och var tvungen att göra en burk själv. Som för övrigt inte höll sig i tre veckor. Nope, jag hade ätit upp den efter två dagar. Vi kanske helt enkelt ska döpa om den till så länge den nu räcker-sallad istället. För i ärlighetens namn. Vem kan ha så god sallad i kylen i tre veckor? Antagligen en person som inte gillar sallad.
Om du nu inte riktigt vet vad en treveckorssallad är, så är det helt enkelt en råkostsallad som du häller över en varm lag och sedan förvarar i kylen upp till tre veckor. Salladen behöver stå en liten stund i kylen för att liksom blir sådär smakrik och god.
Men tyvärr är det socker med i många av de här recepten. Att ha i socker i salladen känns för mig helt otänkbart. Därför gjorde jag min variant helt utan socker. Och det gick ju precis hur bra som helst!
treveckorssallad
Jag gillar det här enkla med treveckorssallad. Att man bara har en burk i kylen som man kan ställa fram på bordet när maten är klar. Man behöver inte tänka, planera eller stå och hacka och picka sallad i evigheter. Det är liksom redan klart. Det jobbet har man gjort en dag när man hade mer tid. Eller helt enkelt en dag då man prioriterade att finriva kål och morötter. Vilket jag i vanliga fall gör nästan varje dag. Men med en sådan här burk i kylen slipper jag ju det!
Jag tyckte min treveckorssallad utan socker blev så bra att jag gjorde en burk och gav till mormor i födelsedagspresent. Hon blev verkligen superglad och sa att det var den bästa presenten hon fått i år! (jag sa då inte att vi uppvaktade henne ett par dagar innan hon fyllde och att hon inte fått några fler presenter än…)
Det fina med den här salladen är att du kan nog ha i lite av vad för grönsaker du har hemma. Kål, morötter, paprika. Ja, tomater kanske inte passar sig. Men lite hårdare grönsaker om ni förstår hur jag tänker?
Jag hade rödkål i min och det gav allt en härlig lila ton efter ett par dagar.  Nu är det här ju ingen exakt vetenskap, så ta i av det du gillar bäst. Gör hälften så mycket eller dubbel sats. Här är liksom allt tillåtet 🙂
 
Treveckorssallad:
4 stora morötter
ca 600 g vitkål
ca 200 g rödkål
1 röd paprika
1 purjolök
ev färsk persilja
1 dl olja
1 dl vatten
1 dl äppelcidervinäger
2 tsk örtsalt
1 svartpeppar
 
Riv morötterna grovt på ett rivjärn. Strimla kålen fint på en mandolin eller i matberedaren.
Skär paprikan i tunna skivor. Finhacka purjolök och eventuell persilja. Lägg allt i en stor skål och blanda om ordentligt.. Ha upp i väl rengjorda burkar.
Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och låt koka upp. Slå den varma lagen över salladen. Sätt på lock och låt stå i kylen. Salladen är som allra godast när den fått stå till sig minst ett dygn.
 
Så ta er tid i helgen och fixa sallad till veckans middagar nu!
bild:Linnéa Seidel

44
Prenumerera
Notis om
guest

14 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
trackback
7 år sedan

[…] Vidare till bloggen […]

Ida
Ida
7 år sedan

Denna ska jag testa! Fast på måndag eftersom jag börjar jobba när andra tar ledigt i eftermiddag 😀 trevlig helg!

Erika
Erika
7 år sedan

Måste testa detta 🙂 Men en grej som jag tyckte va lite otydligt i receptet
– Är det tänkt att man ska sätta på lock på sallad samt ställa in den direkt? När lagen fortfarande är varm eller ska man vänta tills lagen har svalnat?

Eva
Eva
7 år sedan

Sockret behövs för hållbarhetens skull! Men om du äter upp den på 2 dagar spelar det ju ingen roll…
http://www.dansukker.se/se/om-socker/sockrets-funktionella-egenskaper/haallbarhet.aspx

jannice lindell
6 år sedan

Lät spännande!!!!

Jossan
Jossan
6 år sedan

Hej 🙂 Vad för olja använde du dig av?

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Jossan
6 år sedan

Jag använde vanlig olivolja 🙂

trackback
6 år sedan

[…] gjorde en annan variant innan som innehöll en gnutta socker men nu provade jag Linneas recept som bas istället och den blev ju lika god. Så skippa sockret, helt […]

Birgitta
Birgitta
6 år sedan

Jag har gjort denna sallad flera ggr, fast med lite socker. Jag brukar göra och frysa in blir hur bra som helst, då har man sallad till matlådan. 😊

trackback
6 år sedan

[…] Den här råkostsalladen föll mig direkt i smak. Både för dess innehåll men också för sina underbara färger. Ett härligt tillbehör och vansinnigt enkel att göra. Vill ni också ha receptet till denna så kika in här : Linneas Skafferi […]

Elisabeth
Elisabeth
3 år sedan

Jag glömde värma dressingen. Vad göra?

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Elisabeth
3 år sedan

Det går nog bra ändå 🙂

Sami
Sami
1 månad sedan

1 tsk svartpeppar?

mazarinkaka, mazarintårta

Nästa inlägg

Mazarinkaka

14
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x