Mazarinkaka

mazarinkaka
Torsdag idag och det är dags för den här veckans FREDAGSFIKA!
Och den här veckan tyckte jag det passade fint med en mazarinkaka. Som de klassiska mazarinerna men bakad i en stor form istället. Himla smidigt, det är enkelt och blir supergott!
Vi har precis haft provsmak av mazarinkakan här på jobbet och alla gillade den verkligen. Så den fick mer än godkänt som fredagsfika!
Nu är ju vanliga mazariner också väldigt gott, men ska man baka något och enkelt ta med till kollegor eller vänner är det här ett väldigt smidigt och fiffigt alternativ.
Kakan har en härlig mördegsbotten, len mazarinfyllning och sen ett sött litet glasyrtäcke. En oslagbar kombo! Vill man kan man smaksätta själva fyllningen med olika bär eller kryddor. Till jul hade lite saffran i fyllningen säkert varit väldigt gott. Och nu till vår och sommar kanske man kan rör i lite hallon eller blåbär. Vad tror ni om det?
mazarinkaka-2
Kakan blir ganska mastig och räcker därför till många. Du får utan problem ut 14 bitar från den.
Kom ihåg att göra mazarinkakan i en form med löstagbar kant så du enkelt får loss den. Jag la även lite bakplåtspapper i botten för att förhindra att den fastnade.
Jag gräddade min mazarinkaka i en låg och lite större pajform med löstagbar kant. Vill man ha en högre kaka skulle jag ta en lite mindre form. Men tänk på att du kan behöva grädda den lite längre i ugnen då bara.
 
Brukar ni ha fredagsfika på jobbet? Bakar ni själva eller blir det köpefika?
Mazarinkaka:
200 g kallt smör
1 dl strösocker
5 dl vetemjöl
ev 1 msk vatten
200 g mandelmassa
100 g mjukt smör
1/2 tsk vaniljpulver
2 ägg
2  dl florsocker
2 msk vatten vatten
Arbeta snabbt ihop söm, socker och mjöl till en deg. Tillsätt eventuellt lite kallt vatten om degen blir för smulig. Lägg bakplåtspapper i botten av en form med löstagbar kant och tryck ut degen. Ställ kallt i cirka 30 minuter.
Riv mandelmassan fint. Vispa samman riven mandelmassa, smör, vanilj och ägg till en slät smet. Fyll det kalla pajskalet med smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i 180°C  i cirka 30 minuter. Mazarinkakan ska få fin färg och inte vara kladdig i mitten.
Låt svalna helt.
Blanda samman florsocker och vatten till en smidig glasyr och bred över den kalla kakan. Dekorera med färska bär.
Mazarinkakan blir nästan godare efter en natt i kylen!
bild:Linnéa Seidel

12
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
trackback
7 år sedan

[…] Vidare till bloggen […]

Maria
Maria
7 år sedan

Grader?

Jennie
7 år sedan

Men så god den såg ut då =)

Caroline
Caroline
7 år sedan

Hur många grader ska ugnen va på?

Nutellasemlor 2

Nästa inlägg

Nutellasemlor

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x