Frukostgröt

frukostgröt på rågflingor
Frukostgröten, som jag gillar dig! Här en mättande gröt gjord på rågflingor, solroskärnor och linfrön. En perfekt frukost såhär när mornarna faktiskt börjar bli ganska kyliga.
Havregrynsgröt och gröt gjord på rågflingor, det är nog mina två favoriter när det kommer till frukostgröt. Jag brukar äta den med en liten klick lingonsylt och iskall havremjölk.
Men det går ju inte att komma ifrån hur mycket godare det är att servera den som på bilderna här. Med massor av färsk frukt. Men ändå, den där klicken lingonsylt måste nästan vara där för min del!
 
frukostgröt på rågflingor
I många storstäder värden över får du betala en rejäl peng för en mugg med rykande het gröt att äta när du är på språng. Jag gillar tänket då just gröt är fiffigt att äta i farten, det kan lätt göras nyttigt och mättande. Jag ogillar tanken på att behöva betala hutlösa pengar för det.
Därför tänkte jag under hösten testa mig fram till det ultimata gröt-take away-receptet. Hur får man till god och enkel gröt hemma som man lätt tar med sig och äter på språng? Kanske sitter du inne på tips? Dela gärna med dig i så fall!
frukostgröt på rågflingor
Men så till den här gröten. Du kan ju faktiskt koka den lite hur du vill. Antingen genom att bara koka gröt på rågflingor. Eller göra som jag, tillsätta både solroskärnor och linfrön. För en extra mättande gröt kan man vispa i en äggvita också. Det gör jag ibland när jag vet att jag måste hålla mig mätt länge på frukosten.
Just linfrön har sista tiden fått ett lite dåligt rykte då många tror att de är giftiga. Vilket de kan vara. Vid överdosering är linfrö giftigt- men endast i krossad form då de innehåller ämnet linmarin som bryts ner till det giftiga ämnet vätecyanid av kroppen. Men upp till två matskedar hela linfrön per dag är helt ofarligt att äta enligt Livsmedelsverket.
Så du kan utan risk tillsätta lite linfrön till din frukostgröt!
Gröt på rågflingor:
1 dl rågflingor
1/2 dl solroskärnor
1 msk hela linfrön
3 dl vatten
1 nypa salt
Blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka utan lock på medelvärme i cirka 5-7 minuter tills gröten tjocknat. Vispa ev i en äggvita för en ännu mer mättande gröt!
Ibland passar jag på att låta gröten stå och svälla medan jag fixar i ordning mig på morgonen, för att spara lite tid.
Då blandar jag alla ingredienser i kastrullen och sätter på locket. Sedan har jag bara lite värme på spisen, gröten ska inte koka. Sedan kan den stå på spisen i 20-30 minuter. Jag brukar röra om en gång ungefär. På det viset blir gröten klar utan att jag behöver passa att den ska brännas vid. Funkar utmärkt att göra med havregrynsgröt!
 
 
 

1
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Astrid - Bloggar om mat och att gå sin egen väg i livet
6 år sedan

Åh, ta med sig gröt är så himla svårt tycker jag, den ska ju helst ätas varm direkt från spisen.. Min bästa take-away-frukost är overnight oats, inte lika känsligt eftersom den ju är kall! Blandar ofta i en klick yoghurt också så det blir lite krämigare. Och så olika nötter & torkad frukt så man får lite crunch 🙂 Viktigt med olika konsistenser i en gröt tycker jag!

ugnsbakad lax med parmesan, vitlök och räkor

Nästa inlägg

Lax i ugn med parmesan, vitlök och räkor

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x