Skördesallad på ugnsrostade grönsaker och ajvardipp

skördesallad på ugnsrostade grönsaker

Sensommaren, min absolut favorittid på året! Hela Sverige svämmar över av ett överflöd av grönsaker och frukt. Mycket odlat i vår direkta närhet. Hur underbart är inte det? Och vad kan man göra för att ta tillvara på allt det underbara? Jo man kan göra sig en skördesallad med ugnsrostade grönsaker. Smula över lite fetaost och knapriga solroskärnor. Och till det, en superenkel ajvardipp. Dra mig baklänges så gott och så enkelt!

Gillar man det inte vegetariskt så kan man servera lite ugnsbakad kyckling eller kanske ett par köttfärsbiffar till. Men vi åt det precis som det var. MUMS!

ajvardipp

Någon som verkligen inspirerat mig i min vegetariska matlagning men kanske framförallt fått mig att börja laga massor med mat i ugn är den fantastiska matbloggerskan Julia, med bloggen tuvessonskan.se. Vi delar lite samma matfilosofi. Att maten ska vara god, den ska vara vacker och den ska vara enkel att laga. Plåtmat är något som ofta förekommer i hennes sociala kanaler. Ett begrepp som jag verkligen gillar: ta de saker du tycker om, lägg på en plåt, krydda lite och in i ugnen. Jag menar. Vad kan egentligen gå fel?

Jag har lagat otroligt stora mängder plåtmat i sommar. Och alla har älskat det! Oavsett om det varit en helt vanlig tisdag eller till lördagsmiddagen. Det passar sig liksom alltid!

Jag har en sådan enorm tur, att en av mina bästa vänner fått för sig att skaffa växthus och börja odla grönsaker. Precis som hos de flesta som hobbyodlar sådär kan dom omöjligt äta upp allt. Och det är jag otroligt glad över. För det betyder leverans av grönsakskassar till mig 🙂 Fint va!

Att göra en stor plåt med grönsaker är inte bara kul och gott. Det är faktiskt riktigt bra, för du kan ta tillvara på alla små snuttar med grönsaker du har i kylen. Ungefär som man kan göra i en gryta. Bra för miljö och plånbok! Sånt gillar jag!

Ugnsrostade grönsaker, ja det kan ju innehålla lite av vad man har hemma. Och sist, då fanns detta i min kyl:

Skördesallad på ugnsrostade grönsaker och ajvardipp:

6 medelstora potatisar
2 morötter
1 gul lök
1 zucchini
3 paprikor
10 körsbärstomater
1 msk grönsaksbuljongspulver
svartpeppar
citronolja
färsk persilja

blandad sallad
2 dl solroskärnor
1 fp fetaost
sockerärtor
färsk persilja

Skär ner potatisen i mindre bitar. Slanta morötterna. Skala och hacka löken.
Skör zucchini och paprika i bitar. Lägg allt på en stor plåt. Lägg ut tomaterna. Krydda med grönsaxksbuljongspulver och peppar. Ringla över citronolja och finhackad färsk persilja. Blanda allt väl. Ugnsrosta i cirka 35 minuter i 225 °C

Lägg upp de varma grönsakerna på ett fat. Blanda i sallad, solroskärnor och smulad fetaost. Skär ner sockerärtorna i mindre bitar och lägg ut över salladen tillsammans med hackad färsk persilja. Servera direkt!

Ajvardipp:

2 dl turkisk yoghurt
1 dl ajvar
1 msk citron
salt

Blanda yoghurt, ajvar, citron och salt i en skål. Låt stå kallt en stund innan servering.

Har du några tips på bra och inspirerande matbloggar att följa? Tipsa gärna bland kommentarerna!!

0
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
frukostgröt på rågflingor

Nästa inlägg

Frukostgröt

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x