ANNONS
Integritet på Tailsweep

Grundrecept på enkel havregrynsgröt

/

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Så var det åter igen vardag efter en härlig långhelg. Och vilken helg det varit! Så underbart att få avsluta den med en ledig, oplanerad dag hemma i trädgården med familj och vänner. Helt fantastiskt.
Men idag är det åter till vardagen och jag tänkte jag skulle prata om ett av mina favoritämnen. Nämligen frukost
Närmare bestämt gröt. Havregrynsgröt som passar både stora och små magar.
Som småbarnsförälder har jag kokat en hel del portioner gröt. Och eftersom jag aldrig riktigt förstått mig på det här med att ge mina barn köpegröt- när det är så enkelt att koka egen. Ja då har jag ju också fått koka ett par portioner gröt sen jag fick barn.
Jag mins att vi fick hem ett prov på gröt när Axel var liten. Både han och jag spottade och fräste efter att ha testat sörjan man skulle blanda ut med varmt vatten. Efter den dagen har det helt enkelt blivit otaliga varianter av klassisk havregrynsgröt.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Många tycker att havregrynen är lite för grova och hårda att ge till små barn. Men jag har två tips för att få till en perfekt, slät havregrynsgröt som passar till bebisar.

 • Lägg havregrynen i en matberedare och mixa till ett fint pulver. Koka gröt på pulvret som vanligt.
 • Använd hela havregryn, koka gröten som vanligt men vispa den med en ballongvisp medan den kokar. Då finfördelar du havregrynen och du får en slät och fin havregrynsgröt.

  Photographer: Sebastian Niemi Ca

  När Isac var liten brukade jag även koka havregrynsgröten i havremjölk istället för vatten. Dels blir det en lite sötare smak på gröten (vilket småbarn brukar gilla då bröstmjölk eller ersättning är rätt söt) men också för att en del sorters havremjölk innehåller både D-vitamin och och kalcium. Jag brukar även servera havremjölk till gröten, det blir supergott tycker både jag och barnen.

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Havregrynsgröt är enkelt att variera. Några av mina och barnens favoriter är:

 • Tillsätta andra gryn och fröer. Det är jättegott att ersätta lite av havregrynen mot dinkelflingor och pumpakärnor
 • Blanda i hallon eller andra bär i gröten.
 • Skära ner äpplen i små bitar och låta koka tillsammans med gröten.
 • Tillsätta ett uppvispat ägg för att göra gröten mera mättande
 • Koka gröten med en riven morot, kanel, kardemumma och vanilj.

Grundrecept havregrynsgröt 2 portioner:
2 dl havregryn
4-5 dl vatten eller havremjölk
ev salt

Blanda havregryn, vatten och av salt i en kastrull. Låt koka upp. Rör om då och då. Koka ett par minuter tills havregrynen känns mjuka.
Servera med rivet äpple och kanel, banan eller mosade bär. God enkel, billig och nyttig frukost.

6

Följ mig på Instagram!

@linneasskafferi
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00