Lax i ugn med parmesan, vitlök och räkor

ugnsbakad lax med parmesan, vitlök och räkor
 
Hej älskade vardagsmat. Som jag gillar dig! Utan krusiduller och massa konstigheter. Bara enkel, snabblagad och god vardagsmat. Det är min grej det 🙂
Som den här fisken. Typis Linnéamat om ni frågar mig. Lax i ugn med parmesan, vitlök och räkor.
Jag använde en creme fraîche som var smaksatt med just parmesan och vitlök. Den piffade jag bara upp med lite dill, salt, svartpeppar och räkor. Svårare än så behöver det faktiskt inte vara att få till en härlig, hemlagad middag! Barnen åt, båda två och gav tummen upp.
 
Jag får en del frågor om huruvida mina barn äter all mat jag serverar dom. Svaret är ja och nej. Axel som är 6 år äter allt jag ställer fram. Ibland kan han rynka på näsan men då säger jag alltid åt honom att man måste smaka. Då smakar han och sedan äter han allt som oftast upp all mat. För 9 gånger av 10 gillar han det.
Jag försöker också lära honom att man inte behöver älska all mat man äter. Ibland är det ok att tycka att maten smakade sådär. Men man äter upp, för att bli mätt. Man kan inte äta sin favoritmat varje dag. Det är det ingen som gör.
När jag frågar om vad han tyckte om maten kan han nu ibland svara att den var ok. Inte jättegod med ok. Det är ett betydligt mycket bättre svar än att säga att maten är äcklig.
Men en viktig sak som vi gör, det är att jag alltid bara ställer fram maten. Utan att göra en stor grej av att det är fisk, soppa eller vegetariskt. Varför skulle barn egentligen inte gilla fisk? Vilken dum idé det är!
Man behöver ju faktiskt inte göra en stor sak av att servera en vegetarisk pastasås. Utan ikväll äter vi pasta med pastasås. Vi äter mat. Och vi äter så vi blir mätta. Vi har ett väldigt avslappnat förhållande till mat hos oss. Jag personligen gillar inte fläsk eller nöt överdrivet mycket. Men jag äter om det är det enda alternativet.
Lagar jag själv maten blir det mycket växtbaserat, fisk eller kyckling för det är sådan mat jag gillar.
Jag tror att många gör en på tok för stor grej av det här med vad vi serverar till middag. Nu måste vi äta mer vegetariskt barn! Och mer grönsaker! Då är det klart barnen reagerar och tycker det kanske blir en förändring. Men väljer du helt enkelt bara att göra din klassiska pasta med skinksås, fast med grönsaker i och så på med en skvätt ketchup, ja då blir det kanske inga protester..?
 
Har ni några tankar och funderingar kring det här med mat och barn? Hur gör ni? Har ni kinkiga barn? Eller är dom allätare?
 
Men nu till receptet. Ett sådant där som är bra att ta till när man inte riktigt vet vad man ska laga.
Fisk i ugn med parmesan, vitlök och räkor:
4 bitar lax
2 dl creme fraiche smaksatt med parmesan och vitlök
2 msk färsk dill
ca 170 g färdigskalade räkor
salt & svartpeppar
Lägg fisken i en ugnssäker form. Blanda creme fraîche, dill,  nästan alla räkor, salt och peppar. Bred detta över fisken. Avsluta med att lägga de räkor du har kvar i en rad på mitten.
Kör in i ugnen på 175 ° C i cirka 20 minuter. Lägg rikligt med ruccola runt om i formen.
Servera valfritt mos till.
 
För fler lätta recept på fisk i ugn kan ni kolla in här:
Fisk i ugn med skagenröra
Fiskgratäng
Fisk i ugn
Torskrygg med pesto och fetaost
Lax i ugn med färskost

8
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Lina
6 år sedan

Mina barn börjar ju vara större nu men sonen har alltid ätit det mesta. Försöker precis som dig göra det avslappnat och för mig känns det viktigast att vi äter varierat hemma, att de får testa på olika sorters mat. Även om de inte gillar allt just nu har de med sig det i framtiden. Dottern är mer kinkig och har vissa favoriter. Hon har alltid haft svårt för grönsaker men tänker att det kommer ge med sig. Ibland ”gömmer” vi dem i smoothies och liknande men annars serverar vi bara maten som vanligt, hon smakar och konstaterar att hon inte gillar exempelvis broccoli. Jag skulle aldrig tvinga i henne då tror jag det ger motsatt effekt.

Beatrice
Beatrice
Svara på  Lina
6 år sedan

@Lina. Testa att servera broccolistammen rä eller lätt kokt till dottern. Jag äter själv mycket hellre stammen än buketterna. Mycket godare! 🙂

Lina
Svara på  Beatrice
6 år sedan

Tack för tipset, jag har faktiskt redan testat det, älskar också stammen:) Den gick tyvärr inte hem hos dottern heller men jag tänker att det ger med sig.

Jillsan
Jillsan
6 år sedan

Så gott! Gjorde på frysta fileer men funkade slldeles utmärkt 🙂

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Jillsan
6 år sedan

Kul att du gillar receptet 🙂

Nästa inlägg

Müslidagen

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x