Saftig banankaka

saftig banankaka med choklad

Hej där hemma!

Idag tänkte jag bjuda på ett supersmarrigt och väldigt miljöklokt recept. Nämligen en supersaftig banankaka.
Jag vet inte hur det  är hemma hos er, men här är familjen periodare när det kommer till frukt. Ibland går det 3 kilo bananer i veckan, ibland 1/2. Och då står man där med massa bananer som behöver ätas upp NU, annars är det bara att kasta dom. Och att kasta mat är ju bara inte kul. Antingen kan man ta och skiva ner bananerna och lägga in i frysen. På ett litet kick kan du sen göra världsgod och nyttig glass.

Eller, så använder du dom till att göra en sjukt god banankaka.

saftig banankaka med choklad

Man kan säga att den här banankakan liksom har allt. Förutom det uppenbara har den en sjukt god kakaosmak och sen ringlade jag lite smält mörk choklad med smak av kaffe över hela kakan som pricken över i! Det där sisa är helt och totalt frivilligt. Men kan verkligen rekommenderas. I min värld så är banan, choklad och kaffe en helt magisk kombination. Men kanske vore det gott med mintchoklad också. Eller, så länge du ringlar smält choklad över banankakan blir det nog bra.

saftig banankaka med choklad

Bra att komma ihåg när du bakar den här kakan är att väldigt mogna bananer är att föredra. Har du någon gång försökt mosa halvorna bananer? Rakt omöjligt.
Om du känner för att baka banankaka på stört och affären bara har väldigt gröna, fråga om dom eventuellt har ett gäng bananer som är lite för mogna för att sälja. Då kanske du till och med får dom gratis! Eller i alla fall för en mycket mindre peng. Sånt gillar jag 🙂

Banankaka med choklad:

3 ägg
1 dl rårörsocker (eller 1 1/2 dl strösocker)
100 g smör
1 tsk kardemumma
1/2 tsk ingefära
1/2 tsk vaniljpulver
3 msk kakao
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
3 väl mogna bananer

att toppa med:

bananer
mörk choklad

Vispa ägg och socker riktigt fluffigt.
Smält smöret och ha i kardemumma, ingefära, vanilj och kakao. Rör om väl. Tillsätt mjölken. Blanda de övriga torra ingredienserna. Varva mjöl och smör och mjölkblandingen i de uppvispade äggen. Mosa bananerna och vänd sist i dom.
Klä en avlång brödform med bakplåtspapper och bred ut smeten däri. Skala och dela ett par bananer. Tryck försiktigt i bananerna i smeten.
Grädda i 200°C i ca 30 minuter. Håll koll mot slutet, kakan får inte bli torr!
Låt kakan svalna helt innan du ringlar smält choklad över den. Ät banankakan till en rykande kopp kaffe eller varför inte tillett glas iskall mjölk?

Har du några bra tips för att ta tillvara på mat du annars kanske skulle ha slängt?

PS. Ni vet väl att ni även kan följa mig på INSTAGRAM och FACEBOOK?

12
Prenumerera
Notis om
guest

4 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Maria
Maria
6 år sedan

Hej, hur stor form ska jag använda?

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Maria
6 år sedan

Hej, Min form är 1 1/2 L

trackback
4 år sedan

[…] att man bloggat så jättelänge så kan man missa batteristatusen. Men jag och Moje använde detta recept och kakan blev faktiskt MAGISKT god (Jag tryckte ned lite gräddkolor i kakan också för extra […]

trackback
4 år sedan

[…] att man bloggat så jättelänge så kan man missa batteristatusen. Men jag och Moje använde detta recept och kakan blev faktiskt MAGISKT god (Jag tryckte ned lite gräddkolor i kakan också för extra […]

chokladgröt havregrynsgröt med kakao, banan och bär

Nästa inlägg

Nyttig chokladgröt med banan

4
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x