ANNONS

Saffranssnittar med vit choklad

Inlägget är ett samarbete med KitchenAid
 
saffranssnittar med vit choklad
December är en måndag då vi bakar som aldrig förr! Därför tyckte jag det passade så otroligt bra att samarbeta med KitchenAid just nu! Saffran är ju något vi starkt förknippar med julen, men många av oss har varken tid eller ork till att stå och göra egna lussekatter. Men man längtar ändå efter doften av saffran som sprider sig genom hela köket, Därför tog jag fram det här receptet på saffranssnittar med vit choklad. De är superenkla att baka och smakar helt makalöst gott. Det är helt omöjligt att bara ta en!
kitchen aid
Mina saffranssnittar med vit choklad bakade jag i min nya fina KitchenAid som jag fick hem i veckan. Alltså, visst är den snygg! Jag valde även att få till den snygga vita skålen. Då kan jag variera den och de klassiska rostfria skålarna som följer med när man köper maskinen. Jag tycker den blev mycket snyggare med den här vita skålen, som rymmer hela 4,8 L (!!). Perfekt att både använda till småkaksbak som jag gjort här, men även till att baka större mängder kakor eller sätta vetedegar i. Jag känner att denna maskin kommer att få arbeta ganska hårt denna jul faktiskt.
KitchenAid är en av de kraftfullaste köksmaskinerna på marknaden och med alla olika spännande tillbehör är det otroligt användbar att ha i sin köksmaskinpark! Att den dessutom är otroligt snygg att ha framme på köksbänken är ju en ren bonus! Förutom att använda den till just bakning kan du även köpa till köttkvarn, pastapress, mjölkvarn, juicepress och massor av fler tillbehör.
 
TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD!
Jag har fått möjligheten att tävla ut en 125 Artisan från KitchenAid till mina läsare också! Allt du behöver göra är att kommentera med ditt bästa recept du skulle vilja göra med hjälp av en KitchenAid-maskin. Jag väljer ut mitt favoritrecept den 20/12!
Om du inte har turen att vinna har även min portal LOPPI en egen tävling – den hittar du här! Sen vill jag också tipsa om att om du köper en KSM125 eller KSM175 på Bagaren & Kocken får ni 20% rabatt på alla KitchenAid tillbehör. Kod: LOPPI. Gäller t.o.m. 17 dec.
För att se hur det gick till när jag bakade mina saffranssnittar, kolla in filmen här nedanför:
 


 
När man bakar med saffran finns det ett par saker man bör tänka på:
Det är nämligen så att saffran älskar smör och socker (vem gör inte det liksom). Därför är det lätt att just vanliga lussebullar blir lite torra och fadda i smaken. Gör du istället lussebullar fyllda med mandelmassa eller med vit choklad blir de betydligt saftigare och mer smakrika. Där får nämligen saffranet hjälp av både lite fett och socker för att komma till sin fulla rätt. Därför försöker jag ofta tillsätta det när jag bakar med just saffran. Det kan vara något att tänka på inför framtida saffransbak <3
I de här söta små kakorna har jag rört ut mitt saffran i apelsinblomsvatten. Dels är det lättare att få ut saffranet jämnt i smeten men sedan ger just apelsinblomsvatten en otroligt fin, lite blommig smak till de här kakorna. Men vill du går det självklart bra att använda någon form av likör eller liknande istället.
 
Saffranssnittar med vit choklad:
125 g mjukt smör
1 dl strösocker
1 msk apelsinblomsvatten
1/2 g saffran (1 pkt)
1 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
2 1/2 dl vetemjöl
100 g vit choklad
Blanda smör och socker mjukt. Rör ut saffranet i apelsinblomsvatten. Tillsätt detta. Ha i vaniljpulver, bakpulver och mjöl. Hacka chokladen och blanda i den. Rör till en slät och smidig deg. Dela degen i tre lika stora bitar. Rulla till tre längder och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Platta ut längderna med hjälp av fingrarna. Grädda i 175 °C i cirka 12 minuter. Skär de varma längderna i sneda kakor med en vass kniv. Låt svalna på plåten. Förvara i en burk med lock eller frys in.
 
inlägget är ett samarbete med KitchenAid
2
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Emeliw
Emeliw
6 år sedan

Jag skulle göra mitt absoluta favoritrecept på saffransbullar fyllda med mandelmassa. Ett recept som blivit sååå populärt även hos många jag känner.
SAFFRANSBULLAR MED MANDELMASSA ca 20-30 st
100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 ½ dl socker
½ tsk salt
1 g saffran (dvs 2 påsar)
ca 15 dl vetemjöl
 
Fyllning:
200 g rumstempererat smör
1 dl socker
150 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker
 
1 ägg, till pensling
pärlsocker att strö över
 
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Rör ner saffran. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, russin, saltet, socker och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter, ca 5 min i maskin alt med elvispens degkrokar. Låt jäsa 40 minuter under bakduk. Rör ihop ingredienserna till fyllningen med elvisp till en slät smet.
 
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång kaka, ca 25×45 cm. Bred ut hälften av fyllningen på varje kaka. Rulla ihop från långsidan. Skär varje rulle i bitar, gärna ganska tjocka för stora maffiga bullar! Lägg dem i pappersformar på bakplåt och låt jäsa ca 30 minuter under bakduk. Pensla med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker. Grädda mitt i ugnen, 250 C, ca 10 minuter. Låt svalna under bakduk.

Emelie
Emelie
Svara på  Emeliw
6 år sedan

Ooops råkade stava mitt eget namn fel 🙈🤣

Emelie
Emelie
Svara på  Emeliw
6 år sedan

Ooops råkade stava mitt eget namn fel.

Emelie
Emelie
Svara på  Emeliw
6 år sedan

Ooops råkade stava mitt eget namn fel.

Linda Brolin
Linda Brolin
6 år sedan

Mitt bästa recept nu inför jul är saffrans snurrig, så goda och saftiga.
Ca 25-30 st små bullar eller 18-20 stora
125 g smör
5 dl mjölk (standard)
50 g jäst för söta degar
1 ½ dl socker
½ tsk salt
1 g saffran (dvs 2 påsar) + en sockerbit att mortla det med
ca 15 dl vetemjöl
russin om så önskas
Fyllning:
200 g rumstempererat smör
1 dl socker
150 g mandelmassa
1 msk vaniljsocker
1 ägg, till pensling
pärlsocker att strö över
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader. Rör ner saffran (mortla helst först tillsammans med en sockerbit). Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, saltet, socker och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter, ca 5 min i maskin alt med elvispens degkrokar. Låt jäsa 40 minuter under bakduk.
Rör ihop ingredienserna till fyllningen med elvisp till en slät smet. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång kaka, ca 25×40 cm. (gör den inte för tunn, då blir det inte så där härligt fluffiga bullar!)
Bred ut hälften av fyllningen på varje kaka. Om man vill ha russin i så strö lite russin längs ena långsidan, den man sedan börjar med att rulla så de hamnar i mitten av bullen.
Rulla ihop från långsidan. Skär varje rulle i bitar, gärna ganska tjocka för stora maffiga bullar! Lägg dem i formar. Låt
jäsa ca 30 minuter under bakduk.
Pensla med uppvispat ägg och strö över rikligt med pärlsocker. Ställ gärna formarna i en muffinsplåt, då håller de formen och flyter inte ut under gräddningen!
Grädda mitt i ugnen, 250 C, ca 10 minuter. Låt svalna under bakduk.
Man kan byta ut mandelmassan och istället ta hackad vitchoklad, ta då bara hälften av smöret i fyllningen. 🙂

Fanny
Fanny
6 år sedan

Hej,
Om jag hade en Kitchen Aid hade jag genast provat att göra en saffranskaka som en kollega bjöd på för några veckor sedan, än så länge ligger receptet och väntar på att bakas 🙂 Supergod!
Saffranskaka med vaniljfrosting, 12 bitar
Ingredienser
3 ägg
3 dl socker
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1,5 dl grädde
75 g smör
250 g mandelmassa
1 g saffran
Frosting
400 g Philadelphia
100 g rumsvarmt smör
2,5 dl florsocker
1 tsk malen vanilj (vaniljpulver)
Gör så här:
1. Mortla saffranet med lite socker, smält smöret med saffranet och låt det svalna
2. Sätt ugnen 175 grader, och smörj och bröda en form
3. Vispa ägg och socker pösigt
4. Rör ner grädden
5. Blanda mjöl och bakpulver för sig och sikta det rör ner tillsammans med smöret
6. Häll smeten i formen och smula över mandelmassan. Tryck gärna ner lite här och där så att det kommer i hela kakan.
7. Grädda 40-45 minuter beroende på form, känn efter med en sticka att den är helt torr
8. Vispa ihop smör och philadelphia tills det är en slät massa
9. Tillsätt florsocker och vanilj och vispa ihop tills det är en krämig Frosting
10. Bred ut frostingen över kakan

Nathalié teodorson
6 år sedan

Vilken rolig tävling :)). Jag hade bakat mina browniebakelset med rostad vit chokladmousse, chokladcréme, chokladpastej och Chokladganache. Det är några moment där så en kitchenaid hade verkligen underlättat :)).
Browniebotten:
150 g smör eller margarin
3 dl Rörsocker Strö
4 ägg
2 1/2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1/2 tsk bakpulver
1 tsk Vaniljsocker
75 g hackad mörk choklad
Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i sänder, under omrörning.
Blanda samman vetemjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker och chokladen. Rör ned i smeten.
Bred ut smeten i en smord eller bakpappersklädd form, 20 x 30 cm. Grädda mitt i ugnen i 175 °C i cirka 20 minuter. Låt svalna i formen.
Rostad vit chokladmousse:
150g vit choklad
2 gelatinblad
3 dl vispgrädde
Sätt ugnen på 150°C och lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Lägg gelatinbladen i en skål med iskallt vatten i ca 5 minuter.
Vispa 2 dl vispgrädde krämigt fast med elvisp. Ställ åt sidan. Lägg den vita chokladen (utan att dela den i mindre bitar) på bakplåtspappret och rosta den i mitten av ugnen i ca 5-10 minuter tills den har blivit lätt gyllene på ytan/botten.
Mät upp 1 dl vispgrädde i en liten kastrull och låt blandningen koka upp. Krama ur de mjuka gelatinbladen och lägg dem i den heta grädden. Rör om tills de har smält helt.
Lägg ner den vita chokladen i gelatin-gräddblandningen. Mosa chokladen med en slickepott och rör om tills chokladen har smält helt och blandats med grädden. Man kan behöva sätta tillbaka kastrullen på den varma plattan igen om det är svårt att få chokladen att smälta.
Låt chokladgelatinblandningen svalna i ca 20 minuter. Vänd sedan ner en liten klick vispad grädde i chokladgelatinblandningen. Rör slätt och vänd sedan samman chokladgelatinet med resten av den vispade grädden. Försök att vända samman det hela med stora tag utan att röra ut för mycket luft ur grädden. Häll över smeten på den kalla browniebotten och frys in i ca 2 h.
Chokladcréme:
0,5 gelatinblad
100 g grädde
100 g mjölk
50 g äggula
20 g socker
160 g mjölkchoklad eller ljus choklad
Mjölkchokladkräm
Blötlägg gelatinet.
Koka upp grädde med mjölk. Blanda ägg och socker och rör ner i den varma gräddblandningen. Sjud smeten till ca 80-85 grader, RÖR MYCKET HELA TIDEN ,och tillsätt gelatinet.
Häll smeten över chokladen och mixa slät. Låt svalna. Häll över den på den vita chokladmoussen.
Chokladpastej
200 g grädde
230 g färskost
2 ägg
385 g mjölkchoklad/ljus choklad
Chokladpastej
Koka grädde och ost, tillsätt ägg och slå försiktigt över chokladen och mixa till slät smet.
Fyll i form och grädda i 95 grader i 45 min tills smeten slutat dallra när du puttar på den. Ta ur pastejen och låt svalna. Ställ in i kylen ett par timmar. Spritsa upp på desserten.
Chokladganache
100g vispgrädde
100 g mörk choklad
1 msk smör
1 msk ljus sirap
Koka upp grädden i en kastrull och ta från plattan.
Hacka chokladen och rör ner den i grädden. Rör slät och lägg i smör och sirap. Rör tills smöret smält och låt svalna lite. Häll sedan över chokladcrémen.
,

Lars Rudin
6 år sedan

Veganska bullar
Gör denna bulldeg precis som du skulle göra en men smör,mjölk och ägg. Fyllningen är ju alltid valfri men jag har i detta fall fyllt bullarna med pumpa kräm och kanelkräm. Planera dagen innan att lägga pumpakärnor i blöt så att de går att göra en kräm av.
MaträttSötebröd
Portioner
36bullar
Tillagningstid
12-16min
Ingredienser
Vetedeg
700g havredryck 3%7 dl
50g jäst ekologisk
1470g vetemjöl Labans kvarn ekologiskt24 ½ dl
100g råsockerdrygt 1 dl
150g strösocker ekologiskt1 2/3 dl
210g rumsvarmt mjölkfritt margarin
20g havssaltdrygt 1 msk
3msk havrefraiche
20g hel kardemumma som ska mortlars
Fyllning kanel
30g malen kanel3 msk
23g florsocker2½ msk
140g rumsvarmt mjölkfritt margarin
130g strösocker3 dl
15g majsstärkelse
Fyllning pumpa
150g blötlagda pumpafrön3 msk
150g rumsvarmt mjölkfritt margarin
150g råsocker3 dl
15g majsstärkelse
Sockerlag
90g råsocker1 dl
60g muscovadosocker2/3 dl
150g vatten1 ½ dl
1msk citronsaft
Garnering kanelbullar
pärlsocker
Garnering pumpabullar
pumpafrön
råsocker
Instruktioner
Vetedegen
Blanda alla ingredienser i en degblandare och kör först på låg hastighet i ungefär 5-6 minuter för att sedan öka hastigheten och knåda degen i 6 min till.
Lägg degen i en plastlåda med lock och lägg den i kylen att vila i 2-3 timme (eller till nästa dag).
Fyllning kanel
Blanda alla ingredienser i en bunke och kör med en elvisp med degkrokar på låg hastighet i 2-3 minuter. Öka hastigheten och blanda fyllningen till en slät pasta.
Fyllning pumpafrön
Lägg de blötlagda pumpafröna, margarinet, sockret, maizena och citronsaften i en bunke. Mixa sedan samman dem med en stavmixer.
Sockerlag
Ta en kastrull med sockret och vattnet och koka upp det. Låt det sedan svalna.
Utbakning av bullar
Ta ut degen från kylen och dela den i två delar.
På ett lätt mjölat bord kavla ut deghalvorna till 40×60 cm rektanglar.
Ta kanelfyllningen och bred ut den.
Gör sedan ett treslag med att vika långsidorna omlott och mot varandra. Kavla sedan ut degen så att den blir ca 20 cm bred och längden har du sedan tidigare.
Skär ut ca 2 cm breda remsor som du sedan snurrar runt pek- och långfingrarna som ett nystan. Se till att änden stoppas in i bullen. (varje bulle väger mellan 75-85 g)
Lägg upp bullsurrorna på en plåt med bakplåtspapper eller i bullformar. Täck dem sedan med plastfolie och låt dem jäsa i ca 1,5 timme.
Gör på samma sätt med pumpafrökrämen.
Sätt på ugnen på 200 grader.
Kanelbullarna- pensla med lite vatten och strö över pärlsocker.
Pumpabullarna – pensla med lite vatten och strö över pumpafrön.
Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 12-16 min eller tills de är gyllenbruna.
Direkt när du tar ut bullarna ur ugnen så pensla dem med sockerlagen för att få den där lilla extra glansen och smakhöjande effekten 😋. Pumpabullarna får också lite råsocker på sig.
Låt bullarna svalan på ett galler. Sedan är det bara att njuta. Mum

Hanna
Svara på  Lars Rudin
6 år sedan

Baka baka baka till jul, det verkar de flesta tycka är kul. En kitchen aid runt juletid, det ger såklart även mig frid. Men helst av allt vill jag med den baka, gott bröd till min äkta maka. Sånt där bröd man kan lägga i frysen en stund, så att varje morgon goda frallor vi får, kanske tillochmed min hund. Här kommer mitt recept, klassiskt ack så viktigt. Till alla mina kära jag ingredienserna släppt, för vem älskar inte frallor på riktigt!
50g jäst
6dl vatten
1/2dl rapsolja
2tsk salt
10dl rågsikt
5-6dl vetemjöl
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, smör, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Knåda ihop allt till en smidig deg. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min. Knåda ut degen till en längd. Mjöla den på ytan. Klipp degen i ca 20 bitar med en sax. Lägg frallorna på två plåtar. Knåda med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakhandduk i 25 min. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda en plåt i taget 8-10 min. Låt dom svalna under bakduk på galler.

Hanna Engdahl
Hanna Engdahl
6 år sedan

Baka baka baka till jul, det verkar de flesta tycka är kul. En kitchen aid runt juletid, det ger såklart även mig frid. Men helst av allt vill jag med den baka, gott bröd till min äkta maka. Sånt där bröd man kan lägga i frysen en stund, så att varje morgon goda frallor vi får, kanske tillochmed min hund. Här kommer mitt recept, klassiskt ack så viktigt. Till alla mina kära jag ingredienserna släppt, för vem älskar inte frallor på riktigt!
50g jäst
6dl vatten
1/2dl rapsolja
2tsk salt
10dl rågsikt
5-6dl vetemjöl
1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, smör, rågsikt och vetemjöl, lite i taget. Knåda ihop allt till en smidig deg. Låt den jäsa under bakduk i ca 40 min. Knåda ut degen till en längd. Mjöla den på ytan. Klipp degen i ca 20 bitar med en sax. Lägg frallorna på två plåtar. Knåda med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakhandduk i 25 min. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda en plåt i taget 8-10 min. Låt dom svalna under bakduk på galler.

Mari Eriksson
Mari Eriksson
6 år sedan

Åh, har länge drömt om en egen kitchenAid. Och efter en helg med matförgiftning på hela familjen skulle vi verkligen behöva lite uppmuntran!
Jag skulle baka mina nya favoriter:
Saffransmaränger med choklad,
9 stycken stora
Ingredienser:
4 äggvitor
2.5 dl strösocker
0.5 g saffran
100 g mörk choklad
Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 125°c och klä en plåt med bakplåtspapper, ställ åt sidan. Smält chokladen och ställ även den åt sidan.
Vispa upp äggvitor, strösocker och saffran i en rostfri bunke över ett vattenbad på medelhög värme. Vispa gärna med en ballongvisp, och vispa hela tiden tills du fått ett marängfluff som nått en temperatur om 65°c. Tag sedan bort från värmen och fortsätt vispa – nu gärna med elvisp eller i en bakassistent. Vispa tills bunken svalnat helt och du fått en fast maräng. Tillsätt chokladen i marängen och vänd runt försiktigt med en slickepott.
Klicka ut 9 jämnstora maränger på plåten och grädda mitt i ugnen i ca. 1 timme. Stäng sedan av ugnen och låt stå kvar på eftervärme tills ugnen svalnat.

Johanna
Johanna
6 år sedan

Som nybliven tvåbarnsmamma hade en kitchenaid verkligen hjälpt mig att överhuvudtaget kunna baka. Bebisar och barn har en speciell sensor, verkar det som, att när mamma är kladdig om händerna så behövs mamma omedelbart…
Jag skulle gjort dessa saffransbullar. Har gjort dem en gång utan köksmaskin vilket resulterade i blåsor på händerna från at arbeta ihop degen med en slev
4 dl mjölk
1 dl vispgrädde
4 påsar (2 g) saffran
50 g jäst
½ tsk salt
2 dl strösocker
250 g kesella 10 %
100 g rumstempererat smör
Cirka 16 dl vetemjöl special
Fyllning
200 g mjukt smör
1 dl strösocker
1 msk malen kanel
1/2 msk kardemummakärnor
Ägg till pensling
Ljus sirap och vatten till pensling
1 msk kardemummakärnor
1/2 dl strösocker
Värm mjölk, vispgrädde och saffran till cirka 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan.
Tillsätt salt, strösocker och kesella.
Tillsätt mjukt smör och vetemjöl lite i taget. Knåda degen väl. Låt jäsa till dubbel storlek i bunken under duk, i cirka 45 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda smör, strösocker, kanel och nystötta kardemummakärnor till krämig fyllning.
Dela degen och kavla ut en halva i taget till en rektangulär platta, cirka 1 cm tjock.
Bred över smörkrämen.
Vik ena långsidan mot den andra till ett dubbelvikt ark.
Skiva arket i 4 cm breda remsor och skär snitt som delar varje remsa nästan helt (så att det ser ut som ett par byxor).
Vrid/snurra varje byxben åt olika håll och knyt ihop till en knut. Se till att ändarna hamnar under knuten. Lägg dem på en bakplåt med stora pappersformar.
Sätt ugnen på 200 grader.
Låt saffransbullarna jäsa under bakduk till dubbel storlek i cirka 40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över strösocker och nymald kardemumma och grädda dem gyllene i mitten av ugnen i cirka 10-12 minuter.
Pensla de nygräddade saffransbullarna med sirap utrört med en skvätt vatten och strö genast över stött kardemumma blandat med strösocker.

Emmy
6 år sedan

Jag skulle göra så många fler cupcakes varianter. Men denna ör en klar favvo
Chailatte muffins
1,5 dl mjölk
2 msk chaite (lösvikt)
150 g rumstempererat smör
1,5 dl socker
2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1/4 tsk kanel
1/4 tsk kardemumma
1/4 tsk spiskummin
2 stora ägg
1,5 msk chaite mjölken
Smörkrämen
200 g rumstempererat smör
400 g florsocker
3-4 msk chai mjölken
Koka upp mjölken med chialöstet i. Ställ åt sidan med lock på. Låt svalna. Sila sedan och kläm ur all mjölk.
Sätt ugnen på 175 grader. Ha smöret i en bunke. Sikta sedan ner alla torra ingredienser i bunken. Visps ihop. Ha i chaimjölken och sedan 1 ägg i taget. Se till att det blandats till en mjuk och fluffig smet. För dels ut i en muffinsplåt med formar i. Grädda i ugnen i 22 min.
Vispa ihop smörkrämen medans. Sikta ner hälften med florsockret i en bunke. Vispa ett par minuter. Ha sedan ner resten. Vispa ihop sen i med 3-4 msk chaimjölken.
När muffinsen svalnat spritsar du på cremen och serverar.comment image

Nellie
Nellie
6 år sedan

Åh vad rolig tävling!
Nu i juletider hade jag verkligen valt att göra saffranskladdkaka med vit choklad och grädde med rårörda lingon (DÖR MÅSTE GÖRA DET IDAG)
100g Smör
200g vit choklad
2msk vanniljsocker
0,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
1 krm salt
3 ekoägg
3 matskedar sirap
0.5g saffran mortlar med en msk socker
Ströbröd och smör till formen
UGN: 175•
*Smält chokladen tillsammans med smör i ett vattenbad
* Blanda alla torra ingridienser medans chokladen smälter
* Tillsätt smör&choklad-blandningen i de torra ingridienserna och blanda fint
* Tillsätt äggen
* Häll i sirapen
* Blanda till en slät smet och häll sedan ner i den smorda formen
* In i ugnen 18min
* Vispa grädde till servering och häll i rårörda lingon o blanda försiktigt
Servera med grädden när kakan svalnat på balkongen (eller i kylen)
NJUUUUT

filippa
6 år sedan

mums!! det här ska jag göra idag!! 💕 kram Filippa

Paulina forsgren johansson
Paulina forsgren johansson
6 år sedan

Jag hade bakat mormors filkaka.
150 g smält smör avsvalnat
7.5 dl filmjölk
7 dl strösocker
1.5 dl lingonsylt. Med fördel ännu mer
3 tsk kanel
3 tsk nejlikor
9-10dl vetemjöl
1 msk bikarbonat
Blanda allt
Ugn 200 grader. Långpanna

Sofie Törnlind
Sofie Törnlind
6 år sedan

Åh detta recept måste provas! Älskar saffran, tror även det blivit en craving denna graviditet 🙈
Om jag skulle vinna en helt egen KitchenAid skulle jag baka mina favoritkakor som även är perfekta att frysa in. Känns alldeles lagom såhär i juletid och inför livet med en nyfödd i början på 2018, så smidigt att kunna göra flera satser på en gång så det inte tar en hel dag!
100 g smör
1 dl socker
2 msk ljus sirap
2 msk kakao
2 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
100 g vit choklad
1 dl solrosfrön
Vispa smör riktigt poröst med socker och sirap. Använd gärna elvisp.
Tillsätt vetemjöl blandat med kakao, vaniljsocker och bikarbonat.
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.
Dela degen i två bitar och rulla ut till längder.
Platta till längderna rejält på plåten och räffla dem med en gaffel.
Strö över solrosfrön.
Grädda i 175 grader i 15-18 minuter.
Medan kakorna är i ugnen, gör ett vattenbad och smält den vita chokladen.
När kakorna har svalnat lite kan du ringla över vit choklad.
När chokladen har stelnat kan du skära kakorna lite på snedden.
Låt kakorna ligga kvar på plåten tills de har kallnat helt.

Sofia Ek
Sofia Ek
6 år sedan

Åh ja får nya favoritrecept varjegång jag är inne på din instagram! Nu de senaste är jag jättenyfiken och sugen på att testa de släta saffransbullarna med vitchokladfyllning! Men stoppas inte där utan vill även testa göra en Lemon tarte med maräng, önskar så att få göra en maräng vispad till perfektion i en kitchen aid för att sedan spritas vackert på pajen!
Jag hade gjort såhär:
Bunke 1.
Smör
Mjöl
Vatten
FlorSocker
Ägg
Rört ihop snabbt med maskinen knådats lite gran och sedan kylts ner i kylskåpet. Satt ugnen på 175 grader. Kavlat ut degen tunt o fint och lagt i form med folie fyllt med ärtor för att tynga ner botten i ungen , gräddat i ca 10 minuter med folie och sedan kanske 10 till för att grädda färdigt pajskalet.
Bunke 2 = kastrull
Smör
Citron
Socker
Ägg
Gelatinblad
Börjar med att lägga gelatinbland i vattens. Smält smör och 1/2 socker inkasteull med saft och skal av citronen vispat till de kokar och sedan blandar ihop socker och ägg rört ner kastrullens innehåll i socker och ägget, och hällt över i kastrullen igen och låtit koka upp under vispning. Silat av och låtit svalna.
Bunke 3
Äggvita
Salt
Vispas i kitchen aiden till ett vitt skum
Bunke 4 = kastrull
Socker
Vatten
Kokas till 122 grader
Sockerlagen hälls försiktigt i bunke 4 under konstant vispning. Marängen är klar när den är glansig och kall! Å perfektion!!
När pajskalet och citronkrämen är kall spritas krämen ner i skalet och får sätta sig en stund innan marängen spritas på i fina mönster och bränns av med gasolbrännare 🙂
Detta är vad jag hade börjar med att göra..

David Sandberg
6 år sedan

Jag skulle göra mitt absoluta favoritrecept nu när det kommer till jultider! Älskar verkligen kombinationen av saffran, lingon och vit choklad! Sen kan man ju inte tacka nej när det är i form av mini-cupcakes! Receptet för dessa fantastiska mini-cupcakes är enligt följande:
Cupcake
3 ägg
2,5 dl socker
1 gram saffran
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Lingon
Sätt ugnen på 175 grader Celsius.
Vispa ägg, vaniljsocker och strösocker blandat med saffran poröst.
Smält smör och häll i mjölken, blanda därefter ner detta i äggsmeten.
Blanda mjöl, bakpulver och salt i bunke vid sidan om och vänd sedan ner detta i smeten.
Fyll 2/3 av små muffinsformar i plåt.
Tillsätt 3-5 lingon i varje cupcake.
Grädda mitt i ugnen ca 14-16 minuter.
Frosting
60 g rumstempererat smör
5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
100 g Philadelphiaost
100 g smält vit choklad
Blanda samtliga ingredienser i en bunke och blanda tills det inte finns några klumpar kvar.
Dekorera dina cupcapes med lite lingon och njut!!!

Ida
Ida
6 år sedan

Vilken fantastisk vinst! Jag vill så gärna vinna denna kvalitetsmaskin, och det första jag kommer baka är troligen vanliga hederliga chokladbollar. Tycker det är så mysigt att baka ihop med barnen, så de ska självklart vara med första baket och då tror jag att chokladbollar är ett perfekt som invigningsbak. Då kan alla vara med och hjälpa till med något, och det går ganska fort så att alla orkar med och det är ingen värme inblandad så det är ingen risk att någon bränner sig. Plus att det är såå gott att fika på efteråt 🙂
Hör kommer ingredienserna
3 dl havregryn
1 dl strösocker
1/2 msk vaniljsocker
2-3 msk kakao
100 g rumsvarmt smör
2 msk kallt starkt kaffe
Detta blandas (i KitchenAiden 😉) till en slät smet, som sedan rullas i kokos och avnjuts till en god kopp kaffe för de stora och ett glas mjölk för de små 🙂

Linda Hedlund Dahlberg
Linda Hedlund Dahlberg
6 år sedan

Mitt favorit recept just nu är faktiskt mina
Saffrans gifflar med vit choklad och mandelmassa!
Ingredienser till ca 32 stycken gifflar
1g saffran + 1 msk socker
150 g smör
5 dl mjölk
1 dl ljus sirap
50 g jäst
1 tsk salt
13-14 dl vetemjöl
200 g vit choklad
Mandelmassa efter tycke.
Pensling:
50 g smält smör
2 dl florsocker
Gör så här:
1. Mortla saffran med sockret.
2. Smält smöret, tillsätt saffran, mjölk och sirap och ljumma upp det till ca 30 grader.
3. Smula jästen i en bunke, häll över degvätskan och blanda väl.
4. Tillsätt salt nästan allt mjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Degen ska precis lossna från kanten, då är den som bäst och bullarna blir inte torra.
5. Låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 30-45 minuter.
6. Dela degen i fyra bitar. Kavla ut dem till rundlar, ca ½ cm tjocka på ett mjölat bakbord. Dela rundlarna i åtta trekantiga bitar.
7. Lägg en bit vit choklad på den breda sidan och riv mandelmassa med ett rivjärn och rulla ihop de trekantiga bitarna från den breda sidan mot spetsen. Böj rullarna något och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min.
8. Sätt ugnen på 225 grader.
9. Baka mitt i 7-8 minuter.
10. Låt gifflarna svalna på galler under duk, pensla sedan med smält smör och florsocker ovanpå.
Ät och njut 🙏🏻

Leonora
Leonora
6 år sedan

Jag har tyska förfäder, så hos oss är det tradition at baka massor med olika småkakor till jul. Mina favoritkakor heter ”Zitronenherzen” eller citronhjärtan. Dessutom är de naturligt glutenfria! Här kommer receptet:
Vispa samman 3 äggulor, 120 g socker, och en tesked vaniljsocker. Tillsätt 250 gram malna mandlar och blanda till en ganska kletig deg. Kavla ut tjockt (1-1.5 cm) och ta ut hjärtan med en form. Baka i 10-15 minuter på 175 grader. Pensla direkt med glasyr gjord på bara florsocker och citronsaft. Låt svalna och njut!

Jessica Sundberg
6 år sedan

Jag älskar scones, engelska scones i synnerhet. Det vill jag baka bums om jag hade turen att vinna. Engelska ljumna scones med clotted cream och hallonmarmelad – mums!

Eva Lindberg
6 år sedan

Gotlandsbullar med saffran är min favorit och skulle bli det första jag bakar om jag skulle ha turen med mig och vinna. Receptet finns o länken här
http://cafebjerkli.blogspot.se/2010/12/gotlanndsbullar-med-?m=1
God Jul 🌲🎅

Ida Bergfeldt
Ida Bergfeldt
6 år sedan

Om jag har turen att vinna skulle jag vilja baka ett recept som min mamma alltid bakar till jul; Gretas russinlimpa. Det här receptet är verkligen jul för mig! Det här brödet är så saftigt och mumsigt och passar så bra till julbordet, julfrukosten eller bara till kvällsfikat. =)
Gretas russinlimpa
1 l filmjölk
9 dl grahamsmjöl
11 dl vetemjöl
3 dl russin
4 tsk bikarbonat
1 dl sirap (vanlig)
1 dl socker (går att minska mängden)
2 tsk salt
Blanda ihop alla ingredienser och fördela smeten i 3 brödformar. Grädda i nedre delen av ungen i 200 grader i ca 45 minuter.

Frida Holm
Frida Holm
6 år sedan

Skulle baka mera bröd, speciellt mitt favoritbröd
1 liter vatten, fingervarmt
1 dl mjölk
50 gr jäst
2 tsk salt
2 msk honung, eller strösocker
23 dl vetemjöl, + mjöl till utbakning
Låt jäst 45 min
Platta ut och skär i fyrkanter, låt jäsa 20 min. In i ugnen 7 -10 min 200 grader

Madeleine Karlsson
6 år sedan

Man kan ju bara inte missa chansen att vinna en sån tjusig maskin som jag haft ögonen på en längre tid..!
Såhär när det nalkas jul måste jag baka kavring, mitt absoluta favoritbröd med julskinka och senap på. Till 1 bröd behövs:
75 g jäst, 3,5 dl ljummet vatten, 2 msk mörk brödsirap, 1 tsk salt, 7,5 dl grovt rågmjöl, ca 3,5 dl vetemjöl (vill man ha mörkare färg på bröde kan man lägga till 1-2 tsk sockerkulör)
Blanda jäst, vatten, sirap, salt, rågmjöl samt det mesta av vetemjölet. Arbeta degen smidig på mjölat bakbord. Forma degen till en limpa och lägg i en avlång brödform. Låt jäsa cirka 1 timme. Grädda i nedre delen av ugnen 175 grader, cirka 1 timme. Låt kallna inlindad i bakduk.
Det vattnas i munnen ba ra jag tänker på hur gott det blir… 😉

Nora Sedwall
Nora Sedwall
6 år sedan

Det första jag skulle vilja baka om jag vann denna supermaskin skulle vara en riktigt god brownietårta med hallonmarängsmörkräm, lemoncurd och chokladganache. Bästa tårtan i min reception och passar ju bra till den bästa bakmaskinen! <3

Evelina
Evelina
6 år sedan

Med en kitchenAid skulle jag experimentera fram ett perfekt glutenfritt bröd (glutenintolerant) och bjuda alla mina nya studentkompisar.. Det är omöjligt just nu när studentköket inte ens är utrustat med en elvisp och studentbudgeten gör det lite knapert, speciellt som allergiker..😊😅

Cecilia
Cecilia
6 år sedan

Mitt favorit recept som alla frågar efter som smakat kakorna. Håller tummarna för att vinna😊😊✊🏻
125 g smör rumstempererat 400 g mandelmassa (riven)
3 st ägg
1 st bittermandelarom (droppe)
1.5 msk kardemumma
3 msk strösocker
Sätt ugnen på 175 grader Spreja en muffinsform noggrant med sprejfett. Arbeta in smöret lite i taget i mandelmassan. Tillsätt ett ägg i taget och bittermandelaromen.
Fördela smeten i formen men lämna minst 1 centimeter till kanten. Grädda i nedre delen av ugnen i 25–30 minuter på 175 grader
Kardemummasocker: Förbered under tiden sockret. Blanda kardemumma med sockret i en skål. Vänd el slå urt kakorna från muffinsformen. Doppa dem direkt i kardemummasockret. Låt svalna.

Maria Blomberg
Maria Blomberg
6 år sedan

Jag skulle baka glödhoppor till jul, det är ett billigt och otroligt gott bröd som passar plånboken när alla julklappar är köpta.
1.5 liter rågsikt
2tsk mortlad anis
2tsk mortlad fänkål
2tsk salt
2tsk bikarbonat
1.5 dl sirap
5 dl filmjölk
Blanda allt väl, här blir det mycket lättare med en bra maskin, och knåda ihop det sista på bakbordet. Dela i ca 16 delar och kavla ut tunnt. Pudra lite mjöl på, så de inte fastnar i varandra. Grädda i en torr stekpanna på medel värme. Det kan gå ganska fort, så håll koll på färgen så de inte bränns. Grädda på båda sidor. Godast är de färska med lite smör på.

Stina
Stina
6 år sedan

Men gud så gott! 🙂

Lisa
Lisa
6 år sedan

Åh, önskar jag fick en sån i julklapp 🙂

Kattis
Kattis
6 år sedan

Så himla snygg är den!!

Johanna Öhgren-Bohman
6 år sedan

Hos oss blir det ingen jul utan dessa söta och fluffiga grisar som vi säger i vår familj.
Anisbröd, Pitepojkar
100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1½-2 msk anis
1½ dl strösocker
1 tsk salt
15 dl vetemjöl (900 g)
750-1000 g kokosfett till flottyrkokning
// Johanna

Linnea
Linnea
6 år sedan

Dessa lussebullar gjorde jag förra julen. Mina lärare (utbildade mig till bagare/konditor) sa att de var bland de bästa de ätit! Rätt bra betyg från två gubbar som ätit massa lussebullar under sina år!
Fördeg
500 g mjölk, (5 dl)
50 g jäst
1 g saffran
520 g vetemjöl, (8,5 dl)
Deg
150 g smör, rumstempererat
170 g strösocker, (2 dl)
2 g salt, (2 krm)
320 g vetemjöl, (5,5 dl)
Gör så här
Saffransdeg
Börja med en fördeg. Värm upp mjölken med saffran till fingervarmt och lös upp jästen i den. Blanda mjölken med vetemjölet, knåda till en fin deg. Har du en köksassistent så rekommenderar jag dig att använda den med krok, kör då degen i 5 minuter. Låt ligga kvar med en duk över och vila i 15-20 min.
Blanda i de resterande ingredienserna i degen och kör på mellanhastighet tills degen känns len, glansig och börjar släppa. Gör glutenprov.
Låt degen vila under en duk i ca 20-30 minuter så degen släpper.
Gör antingen lussekatter eller lusseknutar med mandelremons.
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ordentligt i 1-2 timmar.
Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bullarna med ägg/mjölk. Grädda mitt i ugnen i 13-15 min tills dina saffransbullar har fått en fin färg.
Attt kunna göra en riktig marräng eller ett gott bröd hemma hade varit underbart!!
Hoppas jag vinner🙈 en kitchenaid är min dröm!

Emmely von Appen-Engström
Emmely von Appen-Engström
6 år sedan

Jag skulle så gärna vilja baka min mormors mjuka pepparkaka med denna.
Och för att sätta min egen touch på hennes förr så hemliga recept gillar jag att göra en frosting och sedan strö på lite frysta lingon.

Mira Hassan
Mira Hassan
6 år sedan

Min pappa lärde mig att våga ta risker i köket (så länge man ej bränner upp köket) det är bara att börja om tills det blir bra. Jag skulle vilja testa detta recep
Saffranspavlova (4 port.)
2 äggvitor
2 dl socker
1 msk citronsaft
1 kuvert saffran
ca 3 dl vispad grädde
frukt & bär
Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret under vispning tills marängen blir blank och toppig. Morta saffranet med lite strösocker och lös upp i citronsaften. Rör ner i marängsmeten. Klicka eller spritsa ut smeten till rundlar på bakplåtspapper. Forma marängen så att det blir en fördjupning i mitten, med kanter runt om. Grädda i 125 grader i ca 30 min. Marängerna ska vara lite sega inuti. Låt svalna.
Vispa grädde och klicka på marängerna och toppa med bär och frukt.

Josefin
Josefin
6 år sedan

Inte så juligt recept men det kommer ju en tid efter också och dessa muffins är to die for om man som jag är ett fan av äpple och kanel.
Äppelcheesecakemuffins
12 portioner
Äpplen
2 Grany Smith äpplen
2msk smör
2 tsk kanel
1 tsk malen ingefära
1 msk muscovadosocker
Muffinssmet
4 1/4 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
125 g smör
2 1/2 dl råsocker
3 st ägg
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 dl mjölk
Fyllning
300 g Philadelphiaost
3/4 dl strösocker
1 msk pressad citron
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
Skala och tärna äpplena. Stek i smöret och kryddorna på knappmedelvärme tills äppeltärningarna är mjuka.
Blanda vetemjöl, bakpulver och bikarbonat i en stor skål. Ta en ny skål och rör smör och råsocker fluffigt med en elvisp, eller såklart din kitchen iaf 😊. Tillsätt sedan äggen. Rör ner vaniljsockret i den fluffiga smeten. Tillsätt mjölken och de torra ingredienserna som du tidigare rört ihop, vispa tills smeten är slät.
Fyllning
Vispa osten mjuk. Vispa ner strösocker, ägget, citronsaft och vaniljsocker.
Fyll pappersklädda muffinsformar genom att varva smet, äpplen och cheesecakefyllning till formarna är fyllda till 3/4. Grädda i ca 25 minuter i 175°C.

Hanna Bengtsson
Hanna Bengtsson
6 år sedan

Jag skulle (bland annat) använda den som köttkvarn. Ta älgkött som pappa ordnat (jagar bara fria och glada älgar) och göra GRYMMASTE älgfärsbiffarna med rostad mandelpotatis och messmörssås. Den är galen, jag l o v a r. 😍
Sen skulle jag ge maskinen till pappa, han svär alldeles för mycket i köket för att svärburken ska räcka till. 😂
Biffar
500 g älgfärs
1 ägg
1 tsk salt
nymalen peppar
1 gul lök
3 enbär
2 dl vispgrädde
0,5 dl ströbröd
Rapsolja och smör till stekning
Sås
2-3 schalottenlökar
1 msk smör
2 dl vilt- eller köttfond, helst hemkokt
3 msk sherry
3 dl vispgrädde eller crème fraiche
4 msk messmör, ca
2 msk lingon, rårörda
2 tsk fransk senap
2 msk japansk soja, helst tamari
Salt, ev
Peppar, ev
Gör så här
Biffar
Sätt ugnen på 200 grader.
Rör ihop färs, ägg, salt och peppar till en slät smet.
Skala och riv löken.
Finhacka enbären och blanda i tillsammans med resten av ingredienserna till färsbiffarna.
Blanda smeten ordentligt och forma den till 8 små eller 4 stora pannbiffar.
Bryn biffarna tills de fått fin färg och låt dem steka klart i ugnen, 5–7 minuter eller tills köttsaften som sipprar ut är genomskinlig.
Sås
Skala och finhacka schalottenlökarna.
Fräs dem i smöret i en kastrull.
Häll i fond, sherry och grädde och låt allt koka upp under omrörning.
Tillsätt övriga ingredienser och låt såsen långsamt koka ner till önskad konsistens.
Rör om då och då.
Smaka eventuellt av med salt och peppar.
Vid servering
Servera biffarna tillsammans med såsen, ugnsbakad mandelpotatis och rårörda lingon. Häll med fördel såsen över biffarna så att den blandas med skyn.

Clean Eating by Annika
6 år sedan

Åh vilken kul tävling! Jag hade gjort min stora pepparkaksdeg i den. Hela familjen älskar pepparkakor och jag gör en stooor deg varje år. Förra året tog degen nästan knäcken på min stackars elvisp så behöver något kraftigare 🌟

Clean Eating by Annika
6 år sedan

Oj då, glömde receptet 🙈
1/2 l mörk sirap o 500 gr farinsocker värmes i en kastrull
Smält 500 gr smör
Tillsätt 2 ägg o 1 dl grädde i smör o sirapsblandningen.
Blanda:
1 rågad msk malda nejlikor
1 msk pomerans skal
1 msk kanel
1 msk ingefära
1 1/2 kg vetemjöl
1 msk bikarbonat
Blanda o låt stå över natten. Blir de godaste pepparkakorna ❤

Tanja Volanen
Tanja Volanen
6 år sedan

Jag skulle absolut baka surdegsbröd! Receptet skulle antagligen följa sebastien boudets levainrecept, men kunde vara med lite egen tvist. Konstaterade att bröden inte riktigt kan ältas ordentligt i mitt lilla kök, skulle verkligen behöva en köksmaskin!

Emma Lind
Emma Lind
6 år sedan

Hejsan! Mitt recept jag skulle vilja baka är min farfars favorittårta som vi kallar Barracuda (Det är en variant av Budapest men han glömde alltid namnet och döpte om den till Barracuda)
Ingredienser:
6 äggvitor
4,5 dl strösocker
3 msk kokbar
5dl vispad vispgrädde
2 dl frysta blåbär
Vispa ihop äggvita och socker till en maräng, tillsätt marsanpulvret och rör om. Spritsa ut marängen som långa korvar på en plåt och grädda i mitten av ugnen i 20 min på 175 grader. Ta ut marängen och bre på grädden och strö över blåbären. Rulla ihop till en stubbe!!
Garnera med om du vill med smällt choklad och ringla den över stubben.
FÄRDIG!

Annika
Annika
6 år sedan

Jag o min man väntar tvillingar till årsskiftet och jag tänker att en kitchen aid kommer passa perfekt under mammaledigheten, både när det är dags för fika men även frukostbröd 🙂 skulle jag vinna skulle jag göra skumraketer/mumsmums – där man slipper viska äggvita och socker tills handen blöder!!
Recept:
1 st äggvita
4.5 dl strösocker
0.75 dl florsocker
1.5 dl kallt vatten
1.5 dl kokhett vatten
1.5 msk gelatinpulver
Strössel:
4 dl kokosflingor
1 msk kakao

Linnea Elovsson
Linnea Elovsson
6 år sedan

Åh vad snygg!!! Den skulle pryda mitt kök perfekt. Om jag vann den skulle jag baka min mammas lussekatter. Det är det absolut bästa receptet på detta klassiska bakverk, och då har jag provat helt galet många varianter och recept på lussekatter. Hemligheten är kallt smör i degen och att arbeta degen länge, så att den blir sådär riktigt spänstig. Här skulle min Kitchen Aid få göra jobbet!
Nu håller jag tummarna! Och om jag vinner lovar jag att dela med mig av det hemliga familjereceptet på lussekatter!

Astrid Woxenius
Astrid Woxenius
6 år sedan

Vilken fantastisk tävling & vilken underbar julklapp det här hade varit!! Stress är i min familj vardag men att sitta ner och äta en skiva nybakat bröd är något vi alla försöker att göra när möjlighet finns. Med en KitchenAid Artisan kan brödbaket, och därmed familjetiden, bli av oftare och vår vardag få ett härligt, regelbundet inslag. Det första brödet jag hade bakat hade varit ett gott bröd med röda linser, pumpafrön & lingon. Varierar alltid receptet när jag bakar men basen är följande:
1 dl torkade röda linser
2 tsk bikarbonat
1,5 dl vetegroddar
1,5 dl vetekross
1 dl solrosfrön
2,5 dl pumpafrön
4 dl naturell yoghurt
2 dl lingon
0,5 dl honung
Blötlägg linserna i minst 8 timmar, häll av vattnet och blanda sedan alla ingredienser (enklast med hjälp av en köksmaskin och därför hade en KitchenAid varit perfekt). Lägg i degen i en ugnsform och baka på 200 grader i ca 80 min. Njut med ost, smör och ett glas mjölk!
Hade blivit fantastiskt glad om jag vunnit denna köksmaskin – det hade underlättat och förgyllt hela familjens vardag!

Helena
Helena
6 år sedan

Ja då var det dax för mig att ge mig in i tävlingen om en KirchenAid. Min Braun min från 1980 talet har nog gjort sitt, den läker som ett såll från packningen i botten där degknådaren sitter, så man får vara snabb när man hälla i degvätskan ska jag säga. När jag senaste använde den då bakade jag saffransbröd så lät det ”tjong” i slutet av jäsningen. Hade på plastlocket och hade den i låst läge så då sprack locket av degens jäskraft. Så nu går det knappt att använda😩 och det innebär ett ”moln” av mjöl när man startar upp knådningen, suck……en annan sak som locket är bra till är om man råkar trycka på för snabb hastighet när man ska blanda degvätska, då får man mycket av den på bänken, på golvet, på köksinredningen och på sig själv………Jag behöver kort och gott en ny maskin. Då kan jag fortsätta baka mitt favorit surdegsbröd😀
Äpple och tranbärsbröd
100 g tranbär som varit blötlagda ca 1 timme före bakning
700 g kallt vatten
900 g vetemjöl med hög proteinhalt
200 g durummjöl
350 g surdeg av vete eller råg(välj själv vilken)
75 g mörk sirap
25 g salt
125 g tärnat äpple
Blanda alla ingredienserna förutom salt, tranbär och tärnat äpple. Arbeta degen kraftigt i maskin ca 10 min, för hand 15-20 min. Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare 5 min. Blanda till sist ner de avrunna tranbären och äppeltärningarna. Lår degen vila ca 30 min i bunke . Forma degen till 3-4 runda bullar och låt den ”spänna av” i ca 10 min. Platta till varje del och vik ena sidan mot mitten och tryck till med handloven och vik sedan resten mot återstående kant och tryck till med handloven. Rulla så du får en jämn limpa. Mjöla en kökshandduk och lägg en limpa med verket (sömmen) neråt, vik upp tyg emellan, mjöla och lägg på nästa limpa osv.
Jäs bröden i två timmar i rumstemperatur eller över natten i kylen.
Sätt ugnen på 250 grader. Ställ in en plåt längst ner i ugnen medan den värms upp. Stjälp upp bröden på plåt med verket (sömmen) uppåt. Ställ in plåten i ugnen och häll genast en kopp kallt vatten på den plåt som står längst ned i ugnen. Stäng ugnsluckan och sänk temperaturen till 200 grader. Släpp ut ånga efter ca 20 min( öppna ugnsluckan) och sedan var femte minut tills brödets innertemperatur ca 98 grader (ca 35 minuter)

Emma
Emma
6 år sedan

Jag har inget bästa recept än! Men med hjälp av kitchen aiden skulle jag baka kanelbullar med mycket smör i! Mmmmmmmmm.

Karin
Karin
6 år sedan

Vegansk chokladmaräng paj!
Här kommer ett recept på en vegansk chokladmaräng paj! Som enligt mig är ett perfekt avslut på en middag eller en lyxigare eftermiddagsfika. Min familj och vänner fullkomligt älskar den här pajen, kanske till och med mer än mig. Dock sjunger min elvisp på sista versen och då KitchenAids produkter är kökets Rolls Royce måste jag såklart dela mig av det här receptet, som säkerligen blir ännu bättre med en kraftfull visp. Vilken fin julklapp det hade varit! Nu till receptet:
Botten
225 gram veganska digestive
5 msk kokosnötolja (smält)
Chokladfyllning
200 g mörk choklad (70 %, vegansk)
300 ml kokosgrädde
1 msk lönnsirap
Apelsinzest från ½ apelsin
1 nypa salt
Maräng
150 ml kikärtsspad
¾ msk pressad citronjuice
115 gram strösocker
1 tsk vaniljsocker
Apelsinzest från ½ apelsin
Botten
1. Sätt ugnen på 175 grader
2. Mixa digestivekexen fint och blanda ner den smälta kokosnötsoljan tills smulorna går ihop
3. Tryck ut blandningen i en form med avtagbar kant, sätt in i ugnen i ungefär 9-11 minuter tills skalet har blivit lätt brunt. Låt pajbotten svalna
Chokladfyllningen
1. Hacka chokladen och lägg den i en skål
2. Blanda ihop kokosgrädden, lönnsirapen, apelsinzesten och saltet, värm upp i en kastrull tills blandningen har blivit ordentligt varm (den får dock inte börja koka)
3. Häll den varma blandningen över chokladen och blanda försiktigt tills chokladen har smält och chokladblandningen är len. Låt svalna till rumstemperatur
4. Häll nu fyllingen i pajskalet och ställ in i kylskåpet tills chokladen har satt sig och stelnat
Marängen
1. Häll kikärtsspadet ner i KitchenAid-skålen och tillsätt pressad citron och slå på matberedaren. Vispa tills det uppstår lätta toppar i marängen. Tillsätt socker långsamt och fortsätt vispa tills styva och glansiga toppar bildas. Därefter har man i vaniljsockret och apelsinzesten och fortsätter vispa en kort stund tills allt har blandats samman
2. Ta ut chokladbotten ur kylskåpet och sprid marängen över chokladfyllningen. Bränn marängen med hjälp av en brännare med en lätt hand. Dags att bjuda familj och vänner på en riktigt fin dessert som passar alla!
Smaklig spis!

Elin
Elin
6 år sedan

Hej!
Mitt favoritrecept är ditt fantastiska glassrecept med vispgrädde och kondenserad mjölk som bas. Jag har gjort flera varianter genom åren, men godast har nog varit när jag gjort den med en påse saffran i! Succé som julefterrätt 😊

Maria Ursin
Maria Ursin
6 år sedan

Saffransbullar med vit choklad 🤶🏼👌

Maria U
6 år sedan

Saffransbullar med vit choklad 🤶🏼👌
Lätt att göra med en kitchen aid. Kämpigt utan att få dom bra !

Marielle
Marielle
6 år sedan

Hej!
Jag vill verkligen tipsa om det bästa receptet på kanelbullar jag någonsin provat och det är från @frallansmatblogg.. Det är helt fantastiskt. 😍👌🏻
Det här behöver du:
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
10 gr (3-4 tsk) mald kardemumma eller stötta kärnor
1000 g (ca 13-14 dl) ekologiskt vetemjöl
150 g (1,5 dl) strösocker
150 g rumsvarmt smör
5 g (ca 1/2 -1 tsk) flingsalt
Till fyllningen:
150 g rumsvarmt smör
100 g (ca 1 dl) strösocker
15-20 g (ca 2 msk) mald kanel
Gör såhär:
Smula jästen i en bunke. Häll i vatten och slamma upp jästen. Tillsätt sedan kardemumman. Häll sedan i hälften av mjölet och allt socker och blanda till en lös fördeg.Häll sedan resten av mjölet ovanpå fördegen som ett lock utan att blanda. Fördela sedan smöret i mjölet och låt fördegen vila i ca 20 minuter.När fördegen vilat är det dags att börja knåda. Kör degen ca 10 minuter i maskin på låg hastighet.
Häll sedan i saltet och kör ytterligare 5 minuter och öka hastigheten något den sista minuten.
Mjöla ett bakbord och stjälp upp degen där. Forma den rund och lägg bunken över som ett lock och låt den jäsa i ca 30-40 minuter.Nu är degen färdig att börja baka med.
Det går ju att göra en massa smarriga saker med en sån här deg och jag tänkte visa några härligheter som jag brukar göra.
Sätt först på ugnen på 250 grader för bullar och 200 grader för längder.
För att göra vanliga kanelbullar gör du så här:
Kavla ut degen till en stor rektangel.Bred ut en valfri fyllning.Börja att rulla ihop degen från ovankanten ner till nedre kanten fint och försiktigt.Skär sedan upp hela långa ormen till bullar. Jag brukar väga dom till ca 60 gram/ bulle. Fördelen med att ha lika stora bullar är att alla blir jämt gräddade och färdiga samtidigt. Ett bättre resultat helt enkelt.Lägg de på en plåt med bakplåtspapper. Dra in degändan under bullen så håller den formen även vid jäsning och gräddning.
Jäs bullarna tills de blivit ungefär dubbelt så stora.Pensla med lite ägg uppvispat med en skvätt vatten och en nypa salt. Strö på pärlsocker och grädda på 250 grader i 6-8 minuter.
Drömmen att få göra ett helt gäng kanelbullar med denna underbara maskin. 😍👌🏻

recept klassisk mjuk pepparkaka

Nästa inlägg

Pepparkakans dag- 5 goda recept

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x