Grötbröd i långpanna

grötbröd i långpanna
 
Jag ska erkänna något för er, att baka matbröd är inte min grej riktigt. Jag har ett par sorters bröd på min reportrar som jag gillar att baka. Som jag oftast lyckas med. Och en sak har de alla gemensamt, de är inte speciellt svårbakade. Och det här brödet kvalar garanterat in i den kategorin. Grötbröd bakat i långpanna. Saftigt, lättbakat, gott och väldigt enkelt att variera. Precis så som jag vill ha det när jag ska baka!
Idag utgick jag från ett klassiskt grundrecept som jag gjorde lite grövre genom att tillsätta dinkel och rågflingor. Nästa gång ska jag nog prova att ha i lite rårivna morötter också, eller lingon. Det tror jag kommer bli toppengott!
grötbröd i långpanna
Det är ju faktiskt få saker som slår hembakat bröd. Ni vet när det är sådär ljummet fortfarande så smöret smälter lite. MUMS!
Nu är det ju sällan man får 4 portioner gröt över efter frukosten, men annars är ju just grötbröd perfekt att baka om man får gröt över.
Jag åt dessa smörgåsar och en stor kopp av mitt senaste favoritte till eftermiddagsfika igår. Så gott! Just nu dricker jag Friggs nyponte., kan inte annat än älska färgen <3
Isac tvärsomnade i soffan kl 18 igår kväll, vilket innebar att någon var sprudlande pigg och glad kl 6 i morse. Skönt att slippa väcka honom. Han kan vara rejält svår att få liv i på morgonen annars. Till skillnad mot storebror Axel som bara kliver upp ur sängen och klär på sig, utan minsta knorr. Att två bröder kan vara så olika! Inatt hade det kommit hur mycket snö som helst, blötsnö! Var nämligen 1 grad varmt i morse. Så det var bara att gå ut och försöka skotta fram gården och bilarna innan vi kunde åka iväg. Senare ska det börja regna här, så kan bara gissa hur blöt Axel kommer bli i skolan!
grötbröd i långpanna
 
Grötbröd i långpanna:
4 dl havregryn (jag bytte ut 1 dl mot rågflingor)
8 dl mjölk
ca 50 g smör
50 g jäst
1 tsk salt
1 msk honung
9-11 dl vetemjöl (jag tog 5 dl dinkelmjöl och resten vetemjöl)
Koka upp en gröt på alla gryn och 6 dl av mjölken.
Ha upp gröten i skålen till din köksmaskin. Tillsätt resten av mjölken och smöret, rör om ordentligt. Gröten måste komma ner i temperatur. När gröten är fingervarm, smula i jästen och rör tills all jäst har lösts upp.
Tillsätt salt och honung. Mjölet tillsätts lite i taget. Arbeta degen cirka 5 minuter i maskin. Degen kan vara lite kladdig men smidig.
Ha i mer mjöl om så krävs.
Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter. Klä en plåt (30×40 cm) med bakplåtspapper och tryck ut degen med mjölade händer. Skär degen i rutor. Strö över lite mjöl och låt jäsa minst 30 minuter till Grädda i 225 °C i cirka 20-30 minuter.
 
Till helgen ska jag testa att kalljäsa degen över natten och så det bara är att ställa in plåten i ugnen på morgonen och vips har man nygräddat bröd till frukost! Perfekt om man som jag bor på landet och har långt till närmaste bageri!
 
Har du något bra tips på enkelt matbröd? Tipsa gärna i kommentarerna isåfall!

8
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Kate
6 år sedan

Bakar ofta matbröd tiĺl dagbarnens mellis, och det är uppskattat… Gärna med rester av morgonens gröt. Sen doftar ju hela huset såååå gott!
Kram Kate

Nathalie
Nathalie
6 år sedan

Vad skulle jag kunna byta ut vetemjölet mot? 🙂
Mvh
Nathalie

Elin
Elin
6 år sedan

Testa du att kalljäsa det? Hur blev det? 🙂

Lotta Lindström
Lotta Lindström
2 år sedan

Följde receptet men formade ett stort runt bröd istället för rutor. Skvätte lite kallt vatten på ytan innan den den gick in i ugnen. Så fin brödkaka!

Nästa inlägg

Tacos- 5 goda recept

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x