6 goda tillbehör

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Ibland är det verkligen tillbehören som gör maten. Kanske är det den där extra twisten man får till genom att servera picklad rödlök till som gör att det blir en riktig fullträff. Eller så inser man att man får fram en helt ny maträtt bara genom att byta ut den gamla vanliga såsen mot en annan. Därför tänkte jag idag tipsa er om 6 goda tillbehör som verkligen lyfter vilken vardagsmiddag som helst!
Picklad rödlök var något som vi bara för ett par år sedan knappt viste vad det var. Men vips så serverades picklade rödlök på varenda Stockholms krog som var värd att nämnas. För att inte tala om hur många varianter av picklad rödlök som syntes överallt i alla flöden. Men denna lilla goda inlagda lök kom liksom för att stanna. Precis lika god nu som då och passar lika bra att servera till tacos som en hamburgare, köttbiten eller en vegetarisk sallad. Det är dessutom världens bästa gå bort present tycker jag! 

Photographer: Sebastian Niemi Ca


En sak som smått revolutionerade min matlagning var när jag upptäckte ajvar. En produkt jag inte alls varit van att laga mat med. Men så köpte jag hem en burk, och jisses så användbart det är. Jag har det i ungefär allt. Med sin lite kryddiga men ändå väldigt snälla och milda smak passar den utmärkt att ha i både tomatsåsen och som här, i en härlig dippsås som fungerar utmärkt att servera till en sallad eller varför inte till kyckling? Så otroligt användbart och gott!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


En storfavorit hos oss sedan många, många år tillbaka är fetaoströra. En klassiker till sommarens alla grillkvällar, men den passar verkligen otroligt bra till det mesta man vill ha sås till. Och det är väl i stort sett allt, eller hur? Fräscht och otroligt enkelt att göra!

Photographer: Sebastian Niemi Ca

För att underlätta för sig i vardagen så är det otroligt smidigt att ha färdig sallad att bara ta fram ur kylen. Inget hackande och pickande precis innan maten. Då är treveckorssallad räddningen. Perfekt att göra på helgen och så har man en riktigt god sallad som lyfter vilken halvtrist vardagsmiddag som helst!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Precis som med fetaoströran är den här pestosåsen en riktig kär gammal favorit. Från början åt vi den ofta till lax i ugn. Men efterhand blev det en favoritsås som passar till allt! Ruskigt enkel att göra är det dessutom. Väl värd att testa!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Kanske den allra mest klassiska dippsåsen av dom alla, guacamole. Gott till sallad, tacos eller att dippa grönsaker eller chips i.Men lova mig för guds skull att ni inte köper färdig i burk från affären. Oftast innehåller den väldigt lite avokado. Eller ingen alls. Bara massa annat konstigt. Som en klok man sa, köp råvaror, inte matvaror!
Hittar du bara rätt mogen avokado (som i sig kan vara ett helt företag) så mixar du ihop den här godingen på bara ett par minuter!

Har du något tillbehör som du tycker lyfter din matlagning och som du ofta gör? Tipsa mig gärna då, är alltid kul att testa nytt!

0
0

Citronkladdkaka


Hej alla fina och härliga läsare! Det är fredag idag. Så härligt! Och nu är det bara två veckor kvar till påsk, vad hände med all tid? Hur kan det redan vara dags för påsk? Men eftersom det nu är det, oavsett vad jag tycker om saken så är det dags att börja ladda upp med lite härliga påskrecept här på bloggen! Som den här sötsyrliga citronkladdkakan! Perfekt avslut på en påskmiddag. Eller om du inte orkar hålla stor middag, bjud bara hem lite vänner på en bit citronkladdkaka. Mer avancerat än så behöver det inte vara!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Jag bakade den här citronkladdkakan förra veckan när jag hade p4 Västmanland på besök här hemma i mitt kök. Jag tyckte det passade med något vårigt och fräscht så här när vi ändå tassat en bit in i första vårmånaden. Även om det fortfarande snöar här och igår hade vi -13,9. Men våren måste ju komma någon gång. Det vet vi. Den har inte bara riktigt bestämt sig om när ännu. Och det är faktiskt inte alla år vi har både en vit påsk och en vit jul. Pappa planerar för fullt i vilka snöhögar han ska gömma barnens påskägg i 😉

 Fredagar innebär hemmadag med Isac. Jag brukar passa på att jobba undan massor på förmiddagen och sen brukar vi hitta på något kul. Men jag ligger nerbäddad i soffan och jobbar fortfarande.
I tisdags drog jag ut en visdomstand och efter det har dagarna gått i 100. Men i går efter lunch, när allt lugnat ner sig så var det som om kroppen kom på att just ja, något hände i tisdags. Så då blev jag så förlamande trött och fick lite feber.

Men den gick ner som tur var i går kväll. Men är helt slut idag fortfarande. Men då är det tur att man kan jobba från soffan! Här skiner solen och så toksnöar det om vartannat. Men det vore riktigt skönt att komma ut en sväng nu på dagen. Kanske går vi ut och fikar lite i solen om en stund.

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Kladdkakan gör man precis som vanligt allra helst dagen innan. Det är en regel som alltid fungerar för kladdkakor. Baka dagen innan och låt stå kallt i kylen över natten. Då blir den som allra godast tycker jag.
Åter igen blev jag lite inspirerad av Camilla som spritsat vit chokladganache på sin citronkladdkaka. Det lät så otroligt got. Så jag var tvungen att testa. En riktig 10 poängare blev den kombinationen vill jag lova!

Citronkladdkaka med vit chokladganache:
200 g smör
4  dl strösocker
3 ägg
1/2 tsk vaniljpulver
3 dl vetemjöl
3 citroner (skal och saft)
200 g vit choklad
1 dl vispgrädde

Smält smöret i en kastrull, tag av det från spisen och rör ner sockret. Blanda tills sockret smält något och smöret svalnat. Tillsätt äggen, ett i taget. Se till att röra om ordentligt mellan varje ägg så allt blandas ordentligt.


Ha sedan i vaniljpulver och mjöl. Rör, inte vispa till en slät smet.
Riv skalet från två citroner och pressa ur saften ur tre. Blanda i detta i smeten.
Grädda i 225°C i cirka 20 minuter. Låt svalna helt, gärna i kylskåp över natten.
Hacka den vita chokladen och ha upp i en rostfri bunke. Värm grädden i en kastrull. Häll den varma grädden över chokladen och låt stå i några minuter. Rör sedan om till en slät och glansig ganache.
Låt stå i rumstemperatur tills din ganache har fått önskad konsistens. Du kan också skynda på det genom att ställa in den i kylen, men håll koll så den inte stelnar så mycket att den inte går att spritsa. Bred eller spritsa ut ganachen på din kalla citronkladdkaka. Dekorera med färska bär.
Förvara i kylskåp.
Bästa kladdkakan som är precis sådär lagom syrlig tycker jag!

1
13

Centerkakor

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Hej härliga tisdag! Idag har jag bakat en kaka som jag gått och funderat länge, länge på. Nämligen centerkakor. Eller kanske centergrottor. Vad tycker ni passar bäst? För de är ju nästan som en hallongrotta, fast istället för hallonsylt sticker man i en bit centerchoklad.
Jag kan lova er att de var helt livsfarligt goda. Jag provsmakade 1. Sen var jag tvungen att stoppa ner alla i påsar och in i frysen. Risken är överhängande att jag skulle ha ätit upp hela plåten annars!
Plåten som ni ser i bild här nedan har jag haft i evigheter. Jag tror att det är någon form av mini-muffinsplåt. Men den är väldigt sparsamt använd kan jag säga. Tills jag kom på att den är perfekt att baka den här sorten av småkakor i! Dom håller formen, flyter inte ut och blir supersnygga! Så har du problem med att få till snygga syltgrottor eller liknande kakor, ta fram min-muffinsplåten!

Photographer: Sebastian Niemi CaNu sitter jag här och ska renskriva lite recept, förbereda en pannacotta tills i morgon och sedan laga lite mat. Kl 18 är det dags att bege sig i mot tandläkaren och dra ut en av mina visdomständer som har jäklats med mig under så många år. Ungefär sedan den började komma upp för över 10 år sedan. Men nu ska den äntligen väck. Eller äntligen och äntligen. Känner ändå lite skräck inför detta. Har inte dragit ut en tand på 20 år. Då tog dom två samtidigt, jag blev jättesjuk och låg däckad i en vecka och kunde inte äta annat än flytande.. Jag hoppas på att det går lite bättre den här gången eftersom jag har ett stort jobb inbokat i morgon som jag helt enkelt måste göra..


Photographer: Sebastian Niemi Ca


De här kakorna är riktiga kalaskakor tycker jag! Så fint med lite strössel på toppen! Jag har använt ljust muscovadosocker i själva kakdegen som ger en fin kolaton och passar ypperligt till kolan i chokladen. Vill man kan man istället ta mörkt muscovadosocker- som smakar lite lakrits och även ta center smaksatt med lakrits. Gillar man lakritssmaken blir det nog toppengott!!Centerkakor: 26 stycken:
100 g mjukt smör
1 dl muscovadosocker
1 dl strösocker
1 ägg
1 krm vaniljpulver
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
26 bitar center (ca 1 1/2 rulle)
Blanda smör och de båda sockersorterna tills allt blandats väl. tillsätt ägget och rör om. Ha i vanilj, mjöl och bakpulver. Blanda till en smidig deg.
Klä en minimuffinsform med små pappersformar. Forma degen till 26 små bollar. Lägg i en boll i varje pappersform. Grädda i 175°C i cirka 12 minuter. Tag ut formen och tryck i en bit center i varje kaka. Du behöver inte göra ett hål först, chokladen kommer att tryckas ner fint i kakan. Grädda i cirka 3 minuter till. Tag ur kakorna och strö över valfritt strössel.
Superlättbakade och väldigt, väldigt goda!

2
9