De 10 mest besprutade frukt och grönsakerna

de 10 mest besprutade frukt och grönsakerna
I dagarna presenterades listan över de 10 mest besprutade frukt och grönsakerna i världen just nu. Det är miljöorganisationen  Environmental Working Group, EWG, som tagit fram listan och precis som tidigare år ligger jordgubben i topp. Upp till 22 (!) olika bekämpningsmedel hittades i en enda jordgubbe. En tredjedel av alla testade jordgubbar innehöll minst 10 olika sorters bekämpningsmedel. Det här gäller alltså frukt och grönsaker globalt. För just Sverige finns ingen lista, men vi importerar ju under stor del av året väldigt mycket frukt och grönt, så det kan ju vara läge att tänka till både en och två gånger innan man beslutar sig för vad man ska handla hem.
Men det kemikalieinspektionen kan säga om hur det ser ut i Sverige så ligger potatis i topp tätt följt av lök och jordgubbar.
Vi har både potatis och jordgubbsodling här i närområdet och det vore väldigt intressant att veta hur mycket vår lokala råvaror besprutas.
de 10 mest besprutade frukt och grönsakerna
De tio mest besprutade frukt och grönsakerna (globalt)

 1. Jordgubbar
 2. Spenat
 3. Nektarin
 4. Äpple
 5. Vindruva
 6. Persika
 7. Körsbär
 8. Päron
 9. Tomat
 10. Selleri

Jordgubbar toppar alltså listan, två kommer spenat. Jag hade faktiskt ingen aning om att spenat besprutades hårt.
Jag försöker att köpa ekofrukt och grönsaker i så stor utsträckning det går. För jag hoppas att de livsmedlen är lite mindre besprutade i alla fall.
de 10 mest besprutade frukt och grönsakerna
Men det finns även en ljusare sida. De har nämligen även listat de 10 frukt och grönsakerna som är minst besprutade!
De tio minst besprutade frukt och grönsakerna (globalt)

 1. Avokado
 2. Sötmajs
 3. Ananas
 4. Kål
 5. Lök
 6. Frysta ärtor
 7. Papaya
 8. Sparris
 9. Mango
 10. Aubergine

 
Hos oss äter vi ganska mycket från den här listan faktiskt. Majs, kål, lök, ärtor och aubergine finns i stor sett alltid hemma hos oss. Ärtor köper jag alltid svenska och kål också i den mån det finns under vintern.
 
Hur tänker ni kring sådan här fakta? Är det något ni tänker till kring när ni handlar eller väljer ni att blunda?

Tryck gärna på hjärtat eller lämna en kommentar om ni gillar det här inlägget <3

9
Prenumerera
Notis om
guest

9 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Emma T
5 år sedan

Jag tänker en del på sånt här, men så är det ändå rätt klurigt. Är det tjocka skal man tar bort får barnen troligen inte i sig lika mycket av det dåliga, men å andra sidan förstör det jorden, miljön och för de som jobbar…
På samma sätt kan jag fundera på ekologiskt skickat från andra sidan jorden eller icke-ekologiskt närproducerat. Odlar man inte allt själv hemma känns det nästan som att det inte blir riktigt bra hur man än väljer.
Passar på att tacka för din fina blogg!

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Emma T
5 år sedan

Tänker precis som du!! Är ett svenskt äpple bättre än ett ekologiskt från andra sidan jorden? Är min lokalt odlade potatis bättre än eko-potatis som fraktats med lastbil från en annan del av Sverige? Hur man än vänder på saker och ting finns alltid ett annat sätt att se på det hela. Otroligt svårt!
Men tack <3

Sara
Sara
5 år sedan

Jag brukar inte tänka så mycket på det eftersom man ju inte sprutar på frukterna när de blivit frukter utan faktiskt långt innan dess. Det gör ju att det blir väldigt lite besprutningsmedel per frukt/bär. Jag köper alltid svenskt 🙂

Sara
Sara
5 år sedan

Jag brukar inte tänka så mycket på det eftersom man ju inte sprutar på frukterna när de blivit frukter utan faktiskt långt innan dess. Det gör ju att det blir väldigt lite besprutningsmedel per frukt/bär. Jag köper alltid svenskt 🙂 (när det finns att tillgå då:))

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Sara
5 år sedan

Det är nog ganska olika beroende på vilken frukt/grönsak det handlar om. När man odlar bananer besprutas hela klasen i flera omgångar tex..
Jag väljer också alltid svenskt så långt det går. Men så här års är det lite småsvårt…
Är superintressant att höra hur ni tänker och resonerar!

Monica
5 år sedan

Förvånad att inte paprika är med på listan över de hårdast besprutade. Såg en gång en dokumentär om paprikaodlingar där det framkom hur mycket de besprutas och arbetarna t.om insjuknade. Köper oftas ekologiska grönsaker och frukter men visst blir det också icke eko… också linser och bönor och grötflingor, sädesslag som vi äter ofta och mycket av vill jag ha ekologiskt.

Marie
Marie
5 år sedan

Ja jag har nästan slutat att äta jordgubbar pga av det och även vindruvor då jag hörtupptäckte att dessa är så besprutade. Har ätit mycket spenat och trodde inte att den var så besprutad. Inte enkelt att få tag i ekologiska varor där jag bor. Har ingen bil tyvärr.

Monica
5 år sedan

Tänkte ännu på det här med besprutade jordgubbar. Bär som är så gott! Kanske man borde äta ännu mer skogsbär / vilda bär och växter. Lingon, blåbär och vildörter och bara äta jordgubbar som ”lyx”. Eller då bara köpa /odla ekologiska.

Carro R
Carro R
5 år sedan

Åh jordgubbar som är det bästa 😞 Men förstod det, utländska jordgubbar håller flera dagar i kylen medans svenska möglar snabbt, så svenska borde vara mindre besprutade får vi hoppas, för dom ska ju ändå inte fraktas så långt.
Vi köper nästan all frukt och grön eko så långt det går, vissa frukter är svåra att hitta fräscha eko. Vindruvor tex som barnen älskar, svindyrt för en pytteliten eko klase och ofta mögliga, så det köper vi nästan aldrig.

vegetarisk lasagne med halloumi, spenat

Nästa inlägg

5 vegetariska recept som barnen älskar

9
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x