ANNONS
Integritet på Tailsweep

Lättbakade blåbärsbullar med vaniljkräm

/


I helgen hade vi som sagt kalas. Axel har fyllt 7 och jag fyller till helgen. Och är det kalas, ja då lär man bjuda på bullar. Eller hur. Det hör liksom inte ihop. Jag tycker det är kul att testa nytt när man har en större grupp människor som ska provsmaka. Vissa kanske vill provbaka saker och ting innan man bjuder in till kalas. Men jag gillar att kasta mig ut i det okända (obs! Gäller bara när jag bakar, annars är jag en riktig trygghetsnarkoman och lite av en fegis…) Jag har aldrig bakat blåbärsbullar, men tänkte hur svårt kan det egentligen vara? Inte var det svårt, och alla älskade dom! Men om man tänker efter, blåbärsbullar med vaniljkräm vem kan låta bli att gilla det?!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Vi har ett kafé här i Sala som är lite smått känt för sina blåbärsbullar med vaniljkräm. Dom är gigantiska. Och sjukt goda. Man delar lätt två personer på en. Kanske är det därför jag aldrig bakat blåbärsbullar tidigare. För att det alltid funnit så lättillgänglig i närheten liksom.
Blåbärsbullar är perfekta bullar att baka om man inte är proffs på att snurra bullar. För dessa bullar behöver verkligen inte bli speciellt snygga. För det sista man gör precis innan servering är att doppa dom i socker. Och vips blir bullarna hur tjusiga som helst!
De funkar även riktigt bra att frysa in. Tag bara upp ur frysen, tina, pensla med en sockerlag och doppa sedan i socker. De både smakar och ser nybakade ut då!
Jag bakar alltid mina bullar på kall degvätska, degen får bara jäsa lite längre. Men bullarna blir så mycket godare tycker jag. Vill man kan man låta göra ordning degen och låta den stå i kylen över natten. Låt den sedan jäsa i rumstemperatur. Men då brukar jag minska något på jästen.
Blåbärsbullar med vaniljkräm ca 50 st:
2 pkt jäst
1 L valfri mjölk
200 g valfritt mjukt smör
3 dl strösocker
1 nypa salt
2 tsk nystött kardemumma
ca 1,6 kg vetemjöl
fyllning:
200 g valfritt mjukt smör
2 dl florsocker
ca 3 dl blåbärssylt
2 påsar marsansås (tag den kokbara för att göra bullarna helt veganska)
4 dl valfri mjölk
1 dl strösocker
1 dl vatten
Blanda ut jästen i lite av mjölken tills all jäst är upplöst. Tillsätt sedan resten av mjölken. Skär det mjuka smöret i små kuber och blanda i. Tillsätt socker, salt och kardemumma. Ha i mjölet, lite i taget tills du får en elastisk deg. Arbeta degen i maskin i cirka 7 minuter. Spar en del av mjölet till utbaket. Täck med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek. Det brukar ta cirka 2-3 timmar i rumstemperatur.


Dela degen i två delar och kavla ut till en avlång rektangel på välmjölat bord.
Bred ut mjukt smör på ena halvan av degen. Strö florsocker över. Bred blåbärssylt över den andra halvan. Vik först in delen med blåbärssylt mot mitten, vik sedan över den med smör och florsocker. Kavla ut degen något. Skär i cirka 1 1/2 cm breda remsor och tvinna till en bulle. Lägg på en plåt och låt jäsa under bakduk i cirka 30 minuter. Upprepa med resterande deg.
Vispa ihop vaniljkrämen och låt stå kallt.
Montera en rund, liten tyll i en spritspåse, fyll med vaniljkräm. Tryck ner tyllen i mitten av varje bulle och spritsa i vaniljkräm.
Grädda bullarna i 250°C i cirka 10 minuter.
Låt bullarna svalna. Koka ihop socker och vatten. Pensla sedan bullarna med sockerlag och doppa i strösocker.
Ska du frysa in bullarna, hoppa över momentet då du penslar med sockerlag och doppar i strösocker. Gör det innan servering istället.

Kanske är det här världens godaste bulle?

20
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00