Rostad spetskål i ugn


Vet ni vad jag älskar med att bli äldre? Jo det är att allt inte är svart eller vitt. Det finns gott om utrymme för gråskalor och man kan ändra sig angående saker och ting. Utan att det behöver bli en sådan stor grej av det hela. När jag var yngre så hade jag så starka åsikter. Med tiden inser man att man faktiskt kan ha ändrat smak, eller helt enkelt inte tycker på samma vis längre. Och då är det ok att ändra sig. Det skulle jag aldrig ha gjort som 20-åring.
En av de saker jag alltid har haft otroligt starka åsikter kring är det här med kål. JAG TYCKER INTE OM VARM KÅL! Punkt. Slut. Färsk kål, japp. Men så fort den är tillagad på något vis går det bort för mig. Tills jag provade ugnsbakad spetskål. Alltså hur gott är inte det?!
Jag klarar fortfarande inte av varm rödkål eller vitkål. Men spetskålen har en betydligt mjukare och mildare smak. Så gott! Jag gjorde rostad spetskål i ugn här om kvällen. En perfekt sommarmiddag och ett fint alternativ till kött när man grillar.

Spetskålen har en fin, lite söt och mjuk smak. För att göra det hela lite roligare ringlade jag citronolja över och så kryddade jag med Renée Voltaires lantbuljong. Så enkla smaker med väldigt gott!
Till  min rostade spetskål gjorde jag en quinoa och grönkålssallad, hummus och rostade, kryddiga nötter.
Jag skriver ofta att det här älskade verkligen barnen, men det här var en middag som vi vuxna gillade, men barnen ratade. Men jag hade som tur var stekt på lite kyckling till de som valde att inte äta spetskål. Så alla blev nöjda och mätta!

Idag har vi haft en otroligt fin sommarlovsdag. Vi har varit och plockat jordgubbar och varit till sjön och badat. Sedan avslutade vi dagen med ett kvällsdopp och jordgubbar med mjölk. Isac däckade i soffan medan jag gick och gjorde i ordning tandborstarna. Att ha sommarlov kan verkligen vara hur jobbigt som helst. 
Quinoasalladen jag serverade till är inspirerad av den arabiska salladen tabbouleh. Perfekt sommarmat och det passar bra till det mesta. På grillbufén, som bas i en matig sallad eller varför inte till lite kryddiga korvar?
Eftersom både kålen och salladen är väldigt mjuka i konsistensen behövdes något med lite tuggmotstånd. Lite knaprighet liksom. Så då gjorde jag lite rostade nötter och solroskärnor, som jag kryddade med den marockanska kryddblandningen Ras El Hanout. Den finns att köpa färdigblandad på mataffären och det blev verkligen så gott till det här!
Rostad spetskål i ugn:

2 spetskålshuvuden
citronolja
lantbuljong
Dela varje spetskål i 4 kvartar. Lägg på en plåt. Massera in lite olja i varje spetskål. Krydda med buljong.
Rosta i 200°C i cirka 30 minuter eller tills kålen är helt mjuk och börjar få färg. Servera varm eller kall.
Quinoa och grönkålssallad:
4 port kokt quinoa
1 kruka färsk persilja
ca 200 g färsk grönkål
saft från 1 citron
olivolja
salt & svartpeppar
Låt quinoan svalna helt. Finhacka persiljan och blanda den med quinoa. Repa grönkålen och skär den i fina bitar. Blanda ihop allt och smaksätt med citron, olja, salt och peppar.
Rostade, kryddiga nötter:
2 dl blandade nötter och solroskärnor
3 msk Ras El Hanout
salt
olivolja
Grovhacka nötter och solroskärnor. Blanda med kryddblandningen, salt och lite olja. Rosta i en medelvarm stekpanna i ett par minuter under omrörning.
Servera spetskålen med quinoasallad, rostade nötter och hummus. MUMS!

24
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Ulrika
5 år sedan

Håller helt med! tycker det är fint när man börjar ha något slags grund i sig själv så att den här skiftningen och gråskalorna blir en tillgång, inte en identitetskris liksom…. har själv ansträngt mig aktivt för att börja gilla vissa livsmedel (prova dem i nya rätter osv), senast rödbetor. så mycket roligare att få fler saker att tycka om!
spetskål är ju för övrigt livet, typ.

recept, baka, blåbär, bullar

Nästa inlägg

Lättbakade blåbärsbullar med vaniljkräm

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x