Butterkaka

kanelbullar, butterkaka
Ingen undgick väl förra veckans stora högtidsdag, 4 oktober, kanelbullens dag? Nej jag tänkte väl. Jag precis som många, många andra passade på att baka kanelbullar dagen till ära.
Men varje gång jag bakar bullar blir jag lite irriterad. För alltid blir det några som inte alls blir fina. Och de där bitarna längst ut- ja dom kastar man ganska ofta. Vilket är så onödigt! De senaste två gångerna har jag istället tagit tillvara på de lite misslyckade bullarna och ändbitarna. Och använt dom till att göra en butterkaka av! Hur fiffigt som helst. Får man inte så pass många misslyckade bullar som jag, ja då kan man ta de man får och låta jäsa i en mindre brödform istället. Smart va? För i en butterkaka spelar det liksom ingen roll hur bullarna ser ut. Alla jäser liksom ihop till en enda stor kaka. kanelbullar, butterkaka
Nu sitter jag och förbereder lite inför dagen. Om 30 minuter dyker Martin från P4 Västmanland upp och vi ska baka en mumsig pumpakaka tillsammans. Eller, jag bakar, Martin smakar. Så brukar upplägget vara 🙂 Sen väntar en heldag här hemma i köket då jag har lite samarbeten som jag ska fixa klart med idag. Vid 13.30 kommer Axel hem med bussen. Jag brukar fråga om han vill hoppa över fritids och komma hem när jag ändå jobbar hemifrån. Veckorna blir lite mer lättsamma då.
Sen är det föräldramöte på förskolan och en sväng till gymmet som gäller. Just nu känns det verkligen som om veckorna går för runt. Dagarna är så fullspäckade med jobb, möten och aktiviteter. Innan man har hunnit blinka har hela veckan gått och en ny står för dörren. Men om några veckor är det höstlov, så ska försöka jobba undan så mycket jag bara kan. Så vi kan få lite ledigt tillsammans.
kanelbullar, butterkaka
 
Åter till butterkakan då. Jag använde mig som sagt av det här receptet på kanelbullar. Som förövrigt är bland de godaste jag bakat!
När du kavlat ut degen och brett på fyllningen och snurrat dina bullar. Ja då tar du ändbitarna som blev kvar och de bullar du inte blev riktigt nöjd med. Någon blev kanske för liten? Eller på tok för kladdig så fyllningen kletades ut?
Klä en form med löstagbar kant. Lägg dom bullarna du inte blev nöjd med i formen. Låt jäsa enligt anvisningarna.
Blanda samman marsankräm (eller koka egen, det orkar jag aldrig.. Men känner du för det, så kör på!). Sätt en rund tyll i en spritspåse och fyll spritspåsen med krämen. Fyll varje bulle och mellanrummen med marsankräm.
Grädda i 225°C i cirka 30-40 minuter. Pensla den varma kakan med sockerlag och strö över pärlsocker.
 
Tänk, att antagligen hade jag missnöjt kollat på de där bullarna. Och gömt dom längst in i frysen och tagit fram som nödproviant någon gång. Men istället fick dom ett nytt och vackert liv i form av en butterkaka. Fint va?
 

2
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
vegetarisk, vegansk, linsbolognese

Nästa inlägg

5 lättlagade middagar

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x