Klassiska kanelbullar

 kalljästa kanelbullar

Vet ni vad det är för dag i morgon? Jo det är 4 oktober vilket innebär att det är kanelbullens dag! Vilken härlig temadag va? Och dagen till ära har jag bakat rykande färska kanelbullar. Utan massa krångligheter, bara klassiska kanelbullar. För är det en sak som faktiskt ska smaka som det alltid gjort, så är det kanelbullar.
Jag burkar ofta kalljäsa min vetedeg. Och det gör jag genom att baka på kall degvätska och sedan låta degen jäsa på ett svalt ställe i ett par timmar sådär. Men den här gången ville jag testa en ny form av kalljäsning. Degen bakas på kall degvätska, men sedan bakar man ut dom direkt och låter sedan bullarna jäsa i cirka två timmar.Och jag tror faktiskt att det här blev de godaste kanelbullarna jag någonsin bakat!

kalljästa kanelbullar

När man bakar bullar finns det lika många rätt och fel som det finns bagare tror jag. Där alla blir saliga på sin tro. Men det allra viktigaste, det är att hitta ett sätt som fungerar för dig! Som gör att just dina bullar blir de allra godaste. Sedan spelar det ingen roll om någon påstår att sådär kan/bör/ska man inte göra. För vet ni vad? Fungerar det för dig, ja då är det ju rätt! Jag kan ibland få nästan som ångest när jag lägger ut recept på vetebröd eller annat bröd som ska jäsa. För det är som om alla är experter och endast deras sätt är det rätta att baka på. Men nu har jag testat hur många sätt som helst att baka bullar på. Och mina bästa blir alltid när jag kalljäser. Så det fortsätter jag med!

kalljästa kanelbullar

 
Men med det sagt finns det ändå ett par tips och trix jag mer än gärna delar med mig av:

  • Använd gärna kall degvätska. Ingen deg mår bra av att jäsa för fort.
  • Låt övriga ingredienser hålla samma temperatur- rumstempererat.
  • Var det länge sedan du bakade? Hur gammalt är ditt mjöl? Mjöl kan faktiskt bli gammalt, så se till att ha färskt och fint mjöl när du bakar.
  • Skippa bakduken och täck din bunke och dina plåtar med plastfolie istället.
  • Låt degen/bullarna jäsa på ett dragfritt ställe. Stäng alltså fönster och dörrar. Drag kan göra att degen jäser sämre.
  • Gör ditt egna jässkåp genom att ställa in plåtarna med bullar i ugnen och slå igång ugnen så den kommer upp till 30°C. Ställ in en skål med vatten i botten på ugnen. Då får bullarna en fuktig och något varmare miljö att jäsa i. Vilket dom trivs i.
  • Pensla de nygräddade bullarna med sockerlag. Det gör att bullarna håller sig saftiga och goda längre.

kalljästa kanelbullar

Hur man sedan utformar sina kanelbullar. Ja det är upp till var och en. Jag tycker det är kul att testa olika metoder varje gång jag bakar. Det finns så många roliga varianter att göra.Men om man inte vill stå och göra knutar, utan istället göra degen till en lång rulle och skära i skivor, då skulle jag rekommendera att man lägger bullarna i en bullform. Eftersom fyllningen lättare rinner ur då.
kalljästa kanelbullar
Om man ni inte gillar klassiska kanelbullar, men ändå känner för att äta en bulle i morgon, ja då skulle jag rekommendera mina blåbärsbullar. Ett av de mest populära recepten på bloggen just nu faktiskt!
Kalljästa kanelbullar, ca 30 st:
50 g jäst
5 dl kall mjölk
1 ägg
150 g mjukt smör
3 tsk nymortlad karemumma
1 dl strösocker
1 nypa salt
12-14 dl vetemjöl
fyllning:
200 g mjukt smör
4 msk kanel
1 dl strösocker
socker+vatten till sockerlag
pärlsocker
 
Smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av degvätskan och rör tills allt jäst har lösts upp. Tillsätt sedan resterande mängd degvätska och ägget. Klicka i det mjuka smöret under omrörning. Ha sedan i kardemumma, socker och salt. Blanda i mjölet, lite i taget tills du har en fin och lätt kletig deg.
Täck över degbunken och ställ år sidan medan du blandar fyllningen.
Rör ihop det mjuka smöret med kanel och socker till en slät kräm.
Kavla ut degen till en avlång rektangel på ett väl mjölat bord. Bred ut fyllningen med hjälp av en slickepott. Vik ett treslag genom att först vika ner den övre tredjedelen mot mitten. Vik sedan över den nedre tredjedelen in mot mitten. Kavla lätt över degen så alla luftbubblor försvinner och all fyllning sätts på plats.
Skär tunna remsor med hjälp av en pizzaslicer  och tvinna till knutar. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Täck med plastfolie och låt jäsa i cirka 2 timmar. Värm ugnen till 225°C och grädda bullarna i ca 8-10 minuter.
Pensla de varma bullarna med sockerlag och strö över pärlsocker.
 
Om det nu är så att ni känner att ni omöjligt kommer hinna baka bullar i morgon, ja då kan ni vara lugna. För jag har såklart ett par recept även för det:

 
Kommer ni fira kanelbullens dag?
 

56
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Anita Lindquist
Anita Lindquist
3 år sedan

Det blev helt misslyckat: Plastfolien fastnar i bullarna och bullarna jäste aldrig upp :
Följde allt till punkt och pricka: Trist!,, Återgår till mitt hederliga recept.

Helena
Helena
3 år sedan

Kan man ha bullarna i kyl över natten, innan gräddningen, eller blir det för lång jäsning?

Malin
Malin
3 år sedan

Hej! har just blandat ihop denna deg. Är helt matt då detta var det kladdigaste degen jag nånsin haft o göra med. Vet inte hur mycket mer mjöl än receptet jag hade i tillslut. Rädd att det blir hårda torra bullar. men men det är väl inte hela världen. Ska det verkligen vara 150 ! gram smör i degen?? Har dubbelkollat och sett efter att jag verkligen har följt receptet. Det står att det ska bli en lätt kletig deg , det var verkligen en underdrift. Blandar du i maskin eller för hand?
Ska bli spännande att se hur slutresultatet blir och hur degen kommer vara o baka ut …….

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Malin
3 år sedan

Så märkligt. Jag gör den alltid i maskin och har aldrig haft något problem. Men hoppas de blir bra att baka ut ändå <3

Madelen
Madelen
3 år sedan

Hej.
Kanske dum fråga, men jag vill dubbelkolla innan jag sätter igång.
Jag funderar om degen ska jäsa något i bunken något innan den kavlas ut? Eller som du skriver att den bara ska vila där medan man blandar fyllningen.
Ska de penslas med uppvispat ägg och strö över pärlsocker innan de åker in i ugnen

Madelen
Madelen
3 år sedan

Bullarna blev super bra och jätte goda (enligt mig och dem som åt dem)

B
B
3 år sedan

Tyvärr blev mina bullar platta… degen blev med kladdig … Rätt goda bullar ändå.Nästa gång ska jag jäsa det under dagen och dra i degen som jag brukar med mitt natt jästa bröd 🙂

Gabriella
Gabriella
3 år sedan

Blev så goda! Jag blandade (nöp ihop) det rumsvarma smöret i 1liter av mjölet och sen ner i degvätskan. Blev toppen! Så goda tyckte även sambon. Tack för ett bra recept!

Sara
Sara
3 år sedan

Hej, kan man jäsa bullarna i kylskåpet över natten? Hur gör man i så fall på morgonen när man tar fram dem?

Tove
Tove
3 år sedan

Hej! Dum fråga kanske, men ska degen knådas eller bara ”blandas” tills den går ihop?

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Tove
3 år sedan

Jag knådar alltid degen i maskin 🙂

morotsbiffar med fetaost

Nästa inlägg

5 vegetariska höstmiddagar

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x