ANNONS
Integritet på Tailsweep

Klassiska kanelbullar

/

Bakning

,

Övriga högtider

,

Temainlägg

,

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Vet ni vad det är för dag i morgon? Jo det är 4 oktober vilket innebär att det är kanelbullens dag! Vilken härlig temadag va? Och dagen till ära har jag bakat rykande färska kanelbullar. Utan massa krångligheter, bara klassiska kanelbullar. För är det en sak som faktiskt ska smaka som det alltid gjort, så är det kanelbullar.
Jag burkar ofta kalljäsa min vetedeg. Och det gör jag genom att baka på kall degvätska och sedan låta degen jäsa på ett svalt ställe i ett par timmar sådär. Men den här gången ville jag testa en ny form av kalljäsning. Degen bakas på kall degvätska, men sedan bakar man ut dom direkt och låter sedan bullarna jäsa i cirka två timmar.Och jag tror faktiskt att det här blev de godaste kanelbullarna jag någonsin bakat!

Photographer: Sebastian Niemi Ca

När man bakar bullar finns det lika många rätt och fel som det finns bagare tror jag. Där alla blir saliga på sin tro. Men det allra viktigaste, det är att hitta ett sätt som fungerar för dig! Som gör att just dina bullar blir de allra godaste. Sedan spelar det ingen roll om någon påstår att sådär kan/bör/ska man inte göra. För vet ni vad? Fungerar det för dig, ja då är det ju rätt! Jag kan ibland få nästan som ångest när jag lägger ut recept på vetebröd eller annat bröd som ska jäsa. För det är som om alla är experter och endast deras sätt är det rätta att baka på. Men nu har jag testat hur många sätt som helst att baka bullar på. Och mina bästa blir alltid när jag kalljäser. Så det fortsätter jag med!

Photographer: Sebastian Niemi Ca


Men med det sagt finns det ändå ett par tips och trix jag mer än gärna delar med mig av:

  • Använd gärna kall degvätska. Ingen deg mår bra av att jäsa för fort.
  • Låt övriga ingredienser hålla samma temperatur- rumstempererat.
  • Var det länge sedan du bakade? Hur gammalt är ditt mjöl? Mjöl kan faktiskt bli gammalt, så se till att ha färskt och fint mjöl när du bakar.
  • Skippa bakduken och täck din bunke och dina plåtar med plastfolie istället.
  • Låt degen/bullarna jäsa på ett dragfritt ställe. Stäng alltså fönster och dörrar. Drag kan göra att degen jäser sämre.
  • Gör ditt egna jässkåp genom att ställa in plåtarna med bullar i ugnen och slå igång ugnen så den kommer upp till 30°C. Ställ in en skål med vatten i botten på ugnen. Då får bullarna en fuktig och något varmare miljö att jäsa i. Vilket dom trivs i.
  • Pensla de nygräddade bullarna med sockerlag. Det gör att bullarna håller sig saftiga och goda längre.

Photographer: Sebastian Niemi Ca

Hur man sedan utformar sina kanelbullar. Ja det är upp till var och en. Jag tycker det är kul att testa olika metoder varje gång jag bakar. Det finns så många roliga varianter att göra.Men om man inte vill stå och göra knutar, utan istället göra degen till en lång rulle och skära i skivor, då skulle jag rekommendera att man lägger bullarna i en bullform. Eftersom fyllningen lättare rinner ur då.


Photographer: Sebastian Niemi Ca


Om man ni inte gillar klassiska kanelbullar, men ändå känner för att äta en bulle i morgon, ja då skulle jag rekommendera mina blåbärsbullar. Ett av de mest populära recepten på bloggen just nu faktiskt!
Kalljästa kanelbullar, ca 30 st:
50 g jäst
5 dl kall mjölk
1 ägg
150 g mjukt smör
3 tsk nymortlad karemumma
1 dl strösocker
1 nypa salt
12-14 dl vetemjöl
fyllning:
200 g mjukt smör
4 msk kanel
1 dl strösocker
socker+vatten till sockerlag
pärlsocker

Smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av degvätskan och rör tills allt jäst har lösts upp. Tillsätt sedan resterande mängd degvätska och ägget. Klicka i det mjuka smöret under omrörning. Ha sedan i kardemumma, socker och salt. Blanda i mjölet, lite i taget tills du har en fin och lätt kletig deg.
Täck över degbunken och ställ år sidan medan du blandar fyllningen.
Rör ihop det mjuka smöret med kanel och socker till en slät kräm.
Kavla ut degen till en avlång rektangel på ett väl mjölat bord. Bred ut fyllningen med hjälp av en slickepott.

Vik ett treslag genom att först vika ner den övre tredjedelen mot mitten. Vik sedan över den nedre tredjedelen in mot mitten. Kavla lätt över degen så alla luftbubblor försvinner och all fyllning sätts på plats.
Skär tunna remsor med hjälp av en pizzaslicer  och tvinna till knutar. Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Täck med plastfolie och låt jäsa i cirka 2 timmar. Värm ugnen till 225°C och grädda bullarna i ca 8-10 minuter.
Pensla de varma bullarna med sockerlag och strö över pärlsocker.

Om det nu är så att ni känner att ni omöjligt kommer hinna baka bullar i morgon, ja då kan ni vara lugna. För jag har såklart ett par recept även för det:


Kommer ni fira kanelbullens dag?

11
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00