Grönkålssallad med apelsin

grönkål, sallad, jul
 
Jag är kanske sist på bollen (det skulle i så fall inte vara första gången), men under de två senaste säsongerna för grönkål har jag liksom förälskat mig i denna underbara kålsort! Jag behöver inte göra gröna sköna smoothies på den. För i ärlighetens namn är det inte det godaste jag vet. Jag äter den hellre i en sallad. Kanske i en grönkålssallad med apelsin, som råkar passa ypperligt så här till jul.
Vi äter rätt mycket kål här hemma. Tidigare har jag skrivit om min motvilja till varm kål. Jag har nu insett att det mest rör sig om varm rödkål och varm vitkål. De flesta andra kålsorter funkar rätt fint att äta varma. Som ugnsbakad spetskål, det var verkligen en storfavorit i somras! Och faktiskt tycker jag stekt grönkål kan vara riktigt gott också
grönkål, sallad, jul
En klassiker är ju att massera in grönkål med en god olivolja och så smaka av med flingsalt och citron. Men för att göra det hela lite mer juligt har jag tagit apelsin här istället. Och bara för att det är så himla vackert (och gott såklart) har jag även öst på med granatäpple. Alltså det piffar upp vilken sallad som helst!
grönkål, sallad, jul
 
Till en sådan här sallad behövs ju knappt något recept. Men jag skriver ändå ner vad och hur jag gjort. Vi brukar ofta göra någon variant av detta till jul. Jag älskar att lätta upp julbordet med lite skönt grönt!
 
Grönkålssallad med apelsin:
i fp grönkål (hela blad)
olivolja
2 apelsiner
1 granatäpple
flingsalt
Skär kålen i mindre bitar, tag bort den grova stammen i mitten. Lägg i en stor skål och ringla över olja. Pressa över ca 1/2 dl saft från en apelsin.  Massera in olja och apelsin i grönkålen. Skär resten av apelsinerna i bitar och blanda i salladen. Strö över granatäpplekärnor och flingsalt. Servera direkt.
 
Perfekt till årets julmiddag <3
Gillar ni också kål eller väljer ni bort det?

1
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Emma Thun
5 år sedan

Älskar kål i alla former, även varm : )

pepparkaksbollar, veganska, vegan

Nästa inlägg

Veganska pepparkaksbollar

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x