Veganska pepparkaksbollar

pepparkaksbollar, veganska, vegan
 
Hej i regnrusket! Var precis ut med hunden och jisses vilket tråkigt väder. Regn, blåst och mörker. Jag går och väntar på lite snö, då känns det som om allt blir ljusare och lättare helt enkelt. Tills snön har infunnit sig får jag trösta mig med en liten pepparkaksboll eller två. Jag är ett stort fan av det här med olika varianter på chokladbollar/rawfoodbollar. Och det här blev liksom en liten hybrid. Dessutom blev det en vegansk pepparkaksboll. Vilket inte är helt fel det heller.
Jag hade först tänkt att göra en pepparkaksboll som hade grunden i en helt vanlig chokladboll. Men så tänkte jag att både russin och mandlar är sådant man förknippar med jul, så kanske borde jag ha i det i smeten också. Så det blev en mumsig liten pepparkaksboll som är sötad med russin istället för vanligt vitt socker.
pepparkaksbollar, veganska, vegan
 
Nu har den här lätta känslan av panik infunnit sig hos mig. I år igen. Det här när man  kommit ett par dagar in i december och inser att det liksom bara är 20 dagar kvar till julafton. 20 DAGAR gott folk. Som vanligt hade jag hoppats på att ha klarat av ganska många fler av alla sakerna på att göra listan redan nu. Så länge det är november känns allt ok. Men så fort vi är inne i december finns liksom ingen återvändo. Nu går dagarna dubbelt så fort! Är det någon mer som känner så? Och varje år tänker jag att nästa år, ja då ska jag börja med allt lite, lite tidigare. Så 2019, då jäklar 😉
pepparkaksbollar, veganska, vegan
Mina pepparkaksbollar, dom rullar jag i hackad mandel eller frystorkade hallon. Hade jag haft lingonpulver hemma hade jag tagit det. Men någon måst ha använt upp det. Märkligt. Man kan rulla dom i vad man har hemma eller gillar bäst.
Smaka av degen och se hur söt och kryddstark du vill ha den. Vill du ha den sötare- tillsätt mer russin. Vill du ha mer kryddig smak, ha i lite mer pepparkakskrydda.
Veganska pepparkaksbollar:
3 dl havregryn (glutenfria)
ca 1 dl russin (smaka av och ha i fler om du vill ha sötare)
1 dl mandlar
3/4 dl kokosolja
1/2 tsk vaniljpulver
2 msk kallt vatten
2-3 msk pepparkakskryddor
Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa till en slät deg. Forma till runda bollar. Blöt händerna i kallt vatten mellan varven så fastnar inte degen så lätt. Rulla i hackade mandlar eller frystorkade hallon. Ställ kallt minst 30 minuter.
Perfekt godis så här i juletid!

1
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
vego, ajvarsås

Nästa inlägg

5 lättlagade vegetariska middagar

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x