Ris ĂĄ la malta

apelsinris. juldessert
 
Ok kÀra lÀsare. Vad sÀger vi om ris å la malta? Jag tycker sÄ hÀr:
Man kan hÄlla pÄ och göra hundra olika juldesserter, men den enda jag vill ha, det Àr ris å la malta. En liten skÄl, med mÀngder av apelsin till. Det Àr allt jag vill ha till efterrÀtt pÄ jul. För det hÀr Àr bara gott en eller ett par gÄnger om Äret. Och om jag fÄr bestÀmma, dÄ serveras apelsinerna pÄ sidan om, sÄ de hÄller sig frÀscha och goda. Jag gillar inte riktigt nÀr de blandas med gröten, de tappar liksom lite av sin spÀnst dÄ och pÄminner mer om inlagd frukt. Ingen saftsÄs, inga andra konstigheter.
Vi kallar det för ris å la malta, men i min mans familj sÀger dom apelsinris. Vad sÀger ni?
apelsinris, ris ĂĄ la malta, juldessert
Jag sötar alltid med florsocker, det tycket jag blir godast. Men jag gillar inte nĂ€r den blir för söt, dĂ€rför stĂ€ller jag alltid fram lite florsocker, för det finns alltid dom (typ min morbror) som alltid frĂ„gar om jag inte haft i nĂ„got socker i ris ĂĄ la maltan. Hur mycket jag Ă€n tycker jag har haft i. DĂ„ blir alla nöjda 🙂
Idag gÄr barnen sista dagen pÄ skola och förskola. Sedan vÀntar ett nÀstan 3 veckor lÄngt jullov för dom. SÄ skönt! IgÄr storhandlade vi all julmat och idag ska de sista julkapparna fixas. Axel hade avslutning pÄ friidrotten igÄr och Isac har sista simskolan ikvÀll. Sedan kan liksom det fÄ bli jul hÀr. Det kÀnns rÀtt bra. Helgen fÄr gÄ Ät till att stÀda lite, laga julmat och fixa julgodis. Men ÀndÄ försöka ta det lite lugnt.
 
Jag gör orimliga mÀngder risgrynsgröt varje jul. Det ska finnas till ett par frukostar (hÀr pratar vi kanske 10 portioner), sedan stÄr jag för ris å la malta pÄ julbordet vi har hemma, dÀr Àr vi runt 16 personer. Och sedan tar jag nÀstan alltid med det till svÀrmor ocksÄ, dÀr vi fÄr rÀkna med drygt 10 personer. Det blir en hel del risgrynsgröt som ska kokas det! Jag kokar alltid i min Crock Pot eller i ugn. För dÄ kan jag göra mycket utan risk för att det brÀnns fast och blir tokigt.
Ris ĂĄ la malta, ca 10 port:
8 portioner kall risgrynsgröt
3 dl vispgrÀdde
florsocker
1 tsk vanilj
apelsiner
Vispa grÀdden fluffig och blanda ner den kalla risgrynsgröten. SmaksÀtt med florsocker och vaniljpulver. Jag brukar ha i cirka 1/2 dl florsocker frÄn början. Och sedan smaka av.
Servera apelsiner skurna i bitar till.

3
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Stina
Stina
6 Är sedan

Och i vÄr familj skippar vi apelsinerna och mixar jordgubbar till en smaskig jordgubbssÄs. Har fÄtt hela min mans familj att konvertera och skippa apelsinerna till förmÄn för jordgubbssÄsen. Testa!

Karin Hermansson
Karin Hermansson
5 Är sedan

Jag serverar med frysta jordgubbar som tinat i saftsÄs och lite riven mandelmassa ocksÄ i gröten, mums

trillingnötter, trillingnöt, hemgjord, recept

NÀsta inlÀgg

Recept pÄ hemgjord trillingnöt

0
Vad tycker du? LÀmna gÀrna en kommentar.x
()
x