ANNONS

Så bygger du enkelt ett eget bihotell

I annonssamarbete med Blocket 


Idag har jag arbetat med ett så himla kul projekt. Något som jag faktiskt tänkt på hela långa vintern att jag ska göra. Men ni vet, det kommer alltid något emellan. Tills nu. Ibland behöver man bara en liten spark i baken liksom. Jag har nämligen byggt ett eget bihotell! Något jag först tänkte var lite krångligt och tog tid. Som jag behövde fixa massa material till. Fast så var det inte alls! Jag hittade faktiskt allt material hemma och effektiv tid tig det bara drygt en timme att fixa till mitt bihotell. Med tanke på att jag nästan inte rört en såg sedan träslöjden i 9:an är jag väldigt nöjd med resultatet.
Solitära bin bygger inte getingbon och kan därför ha svårt att hitta någonstans att bo. Därför kan man hjälpa dom på traven genom att bygga ett bihotell. Men varför ska vi människor hjälpa bina att bygga bon? Vill vi ens ha bin i vår trädgård?
Svaret är ett STORT JA!. Visste du att bara i Sverige är en tredjedel av våra 270 vilda biarter på väg att försvinna. Hur påverkar det oss människor kanske ni tänker då?
Jo, vi är faktiskt helt beroende av bin och andra insekters viktiga arbete. En tredjedel av den mat vi människor äter är pollinerad av insekter. Så utan vilda bin i vår natur skulle det vara väldigt svårt att få fram den mängd mat vi konsumerar.
Naturskyddsföreningen kan du läsa mer om bin och insekter och hur du kan hjälpa till för att göra skillnad.
Så bygger du enkelt ett eget bihotell:

 

Jag samlade ihop olika material jag hittade hemma. En gammal låda, vedbitar, pinnar, kottar, mossa och trasiga tegelpannor.
De verktyg du behöver är:

  • Borrmaskin (hålen ska vara mellan 3-10 mm stora)
  • Avbitartång
  • Häftpistol
  • Såg

 
Börja med att borra 6-10 cm långa hål i pinnar och vedbitar. Hålen ska inte gå hela vägen igenom. Gör gärna olika stora hål. Allt mellan 3 och 10 mm är perfekt.

Börja sedan möblera ditt hotell. Vi hade massor med trasigt tegel kvar sedan vi la om taket. Det blev perfekt att ha som bas i mitt hotell.

Sedan fyllde jag på med kottar, pinnar, vedträn och mossa. Plocka om tills du känner dig helt nöjd och se till att packa allt ordentligt.

För att inredningen i ditt bihotell inte ska ramla ur eller för att småfåglar inte ska komma och störa bina fäste jag hönsnät runt om hela trälådan. All överflödig hönsnät klippte jag bort med en avbitartång.

Som avslut sågade jag till en gammal brädbit som tak till mitt bihotell. Sedan är det dags att hitta det perfekta läget. Och det finns ett par saker att tänka på när du väljer vart du sätter upp ditt bihotell.
En bra plats att sätta upp sitt bihotell på är en synlig plats (gärna söderläge) som får sol delar av dagen. Men det ska vara skyddat för vind och regn, Se till att du har blommande växter inom en 50 meters radie. Under mitt bihotell kommer det blomma pioner, lupiner och massa andra blommor hela sommaren.

Dessutom har vi gott om fruktträd i trädgården som så här års lockar till sig massor av insekter. Står man en stund under vårat stora päronträd är det som att lyssna på en symfoniorkester av lyckliga insekter!
När barnen kom hem blev de väldigt nyfikna på hotellet jag byggt. Därför har vi bestämt att vi ska göra ett tillsammans. Vi har även ett par fröpåsar med frön till blommor som bin verkligen gillar. Så det ska vi så nu till helgen när värmen verkar ha kommit tillbaka.
När vi byggt bihotellet ska vi registrera det på Naturskyddsföreningen, då det hjälper till i forskningen kring solitära bin. Gör det du också om ni tänker testa på det här roliga projektet!
 
Men skulle du vilja köpa mitt bihotell? Då kan du faktiskt göra det! Mitt bihotell ligger uppe till försäljning på Blocket Bostad från och med på måndag 20/5!
 
 

3
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Graphic Aid
5 år sedan

Nice blog.

crock pot, tomatsås,

Nästa inlägg

Tomatsås med grönsaker

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x