Kärleksmumsrulltårta

rulltårta, chokladrulltårta
Jag vet inte hur många frågor jag fick på Instagram när jag la upp en liten filmsnutt på dessa. Men nu kommer äntligen receptet!
Idag är det Axels födelsedag och han önskade att jag skulle baka något som han kunde bjuda på på fritids sista dagen innan sommarlovet. Och det är klart jag kunde det. Efter lite experimenterande blev det en kärleksmumsrulltårta, eller, jag har faktiskt hunnit baka 3 st bara den här veckan. Jisses så gott det blev!
rulltårta, chokladrulltårta
För när man äter kärleksmums, då är det ju glasyren som är godast, eller hur? Tänk er då en rulltårta, fylld med glasyr och täckt med glasyr!! Helt galna mängder glasyr men också en helt galet god rulltårta! Det är helt omöjligt att sluta äta. Idag blev det en perfekt födelsedagsfika, tillsammans med svenska jordgubbar och vaniljglass.
rulltårta, chokladrulltårta
Födelsedagen har vi firat genom att äta långfrukost, badati sjön, umgåtts med familj och testat alla fina födelsedagspresenter. En mycket nöjd 8-åring kröp i säng för en liten stund sedan. I helgen väntas kalas både lördag och söndag, så då blir det ännu mera firande. Och kanske, kanske kommer jag få baka ett par kärleksmumsrulltårtor till innan veckan är slut.
rulltårta, chokladrulltårta
Förutom att vi firat Axel hela dagen har det varit barnens första dag på sommarlovet. Och nog känns det att barnen behöver ha lite ledigt nu. Att inte behöva gå upp, stressa iväg till skola och förskola utan bara få ta dagarna som dom kommer. Ända fram till mitten av augusti. Hur skönt som helst Men då smyger vi igång, men fritids en vecka innan själva skolan börjar. Skönt att hinna få in lite rutiner innan det blir allvar på riktigt liksom känner jag. Men dit är det långt, en hel evighet faktiskt. Ett helt, långt sommarlov!
 
Kärleksmumsrulltårta:
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 tsk bakpulver
3 msk kakao
1 dl potatismjöl
2 msk iskallt vatten eller valfri mjölk
150 g smör
1/2 dl starkt kaffe
1/2 dl kakao
ca 6 dl florsocker
 
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda alla torra ingredienser och sikta ner dom i äggsmeten. Ha i vätskan och rör försiktigt till en jämn smet. Klä en långpanna med bakplåtspapper och bred ut smeten. Grädda i 225°C i cirka 5-7 minuter. ha ut strösocker på ett bakplåtspapper. Stjälp upp rulltårtan på det sockrade bakplåtspappret. Lossa försiktigt pappret som sitter fast på kakan efter någon minut. Om pappret sitter väldigt fast i kakan kan du fukta pappret och sedan försiktigt lossa det.
Smält smöret och blanda i övriga ingredienser till en tjock glasyr. Bred ut ett laget glasyr på rulltårtan och rulla ihop till en tight rulle. Rulla in den i bakplåtspapper och låt stelna helt i kylen. När rulltårtan stelnat helt, bred på den glasyr som blir över. Glasyren kan behöva värmas på lite i kastrullen för att bli rinnig igen. Dekorera rulltårtan med valfritt strössel eller kokos.
Använder du mjölkfritt smör till glasyren blir rulltårtan både gluten och mjölkfri!

21
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
frukost, gröt, korngryn, fibrer

Nästa inlägg

4 anledningar till varför du ska äta korngrynsgröt

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x