Fiskgratäng med citronsås


Tänk va, att något som en simpel fiskgratäng kan vara så gott. Lite fisk, sås och så helt rimliga mängder potatismos runt om. Genialiskt ändå. Om man tänker efter.
Här blev det en fiskgratäng med citronsås. Isac skulle få det på förskolan och då blev jag lite inspirerad att göra en egen hemma. Enkel, vällagad vardagsmat liksom.

Jag brukar laga i ordning detta när jag jobbar hemifrån, så vi enkelt har maten klar tills alla ska iväg på sina aktiviteter. I veckan drar Isacs fotbollsträning igång. Vilket betyder att tisdag, onsdag och torsdag ska något av barnen vara på fotboll kl 17.30.. Dessutom har Axel match både lördag och söndag den här helgen.
Alltså måste antingen maten lagas i förväg eller gå supersnabbt att laga.

Fiskgratängen brukar jag förbereda så pass långt att jag kokar potatis, gör mos och kokar såsen i förväg, då kan jag bara göra iordning själva gratängen och ställa in i ugnen innan vi ska äta. Hur smidigt som helst. Perfekt så här i tider då många av oss jobbar hemifrån och faktiskt kan förbereda lite i god tid.
Fiskgratäng med citronsås:
600 g torsk
salt & peppar
dill
3 dl creme fraiche
2 dl mjölk
1 msk hummerfond
1 msk dill
1 msk (fisk)rom
ca 1 msk citron
salt och svartpeppar
Lägg fisken i mitten av en ugnsfast form. Strö över salt, peppar och dill. Tillaga fisken i 175°C i cirka 10 minuter.
Blanda creme fraiche, mjölk och hummerfond i en kastrull. Låt allt koka upp och koka i cirka 5 minuter. Tillsätt sedan dill, rom och citron. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över fisken.
800 g potatis
1 dl mjölk (gärna varm)
2 msk smör
salt
Skala och skär potatisen i bitar. Koka den genommjuk. Häll av vattnet och låt ånga av något. Pressa eller stöt sönder potatisen. Blanda i mjölk, smör och rikligt med salt. Rör snabbt ihop till ett slätt mos.
Spritsa eller klicka ut moset runt om fisken. Gratinera i 225°C i 15-20 minuter. Strö gärna lite dill över den färdiga gratängen. Servera med rivna morötter och ärtor.

Om jag ska förbereda denna middag brukar jag som sagt koka ihop såsen, tillaga fisken i 15 minuter i ugn och koka potatisen och göra färdigt moset. När vi sedan ska äta middag är det bara att slå på såsen, spritsa ut moset och gratinera fiskgratängen.
En perfekt och god vardagsmat.

14
Prenumerera
Notis om
guest

4 Kommentarer
äldsta
nyaste mest röstade
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Johanna Grahn
3 år sedan

En så underskattad maträtt, gör man fiskgratäng ordentligt kan den bli maaagisk 💯🙏🏼
http://johannagrahn.se/

Eva
Eva
1 år sedan

Vad är det för fiskrom du använder?

Eva
Eva
1 år sedan

Ska fisken vara inne så länge som 35 min sammanlagt? Funderar på om den inte blir lite torr då? Tänker att den nästan blir färdig på dom första 15 min?
Ser jättegott ut😋

Eva
Eva
2 månader sedan

Bra recept! Jättegott! 👍😊

soppa, vår, soppa på brännässla

Nästa inlägg

5 recept på enkel och god vårmat

4
0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x