Rulltårta med hallon och vaniljkräm


Nu är säsongen här. Födelsedagssäsongen för vår familj. Den börjar i maj med att Sebastian fyller år. Sen rullar det på, Axel och hunden Charlston i juni, jag i juli, Isac i augusti och så katten Carlsson i september. Vi klarar av alla rakt av på några månader sådär.
När jag stod och bakade rulltårta till Sebastians lilla födelsedagsfirande satt Sebastian och vår gode granne och vän Erik och funderade här i köket. Om man inte kunde baka en rulltårta med vaniljkräm i. Så det liksom blev extra gott?

Visst borde man kunna det sa jag. Eftersom Erik också har den goda smaken att fylla här i maj fick han helt enkelt en rulltårta med hallon och vaniljkräm i födelsedagspresent.
Rulltårta är så otroligt underskattat. Det går så fort att baka och det är faktiskt få saker som slår en helt färsk, väl gjord rulltårta. Här hemma är det barnens stora favorit och allra helst ska den vara med hallonsylt.

I höstas kollade jag och Axel på hela Sverige bakar. där allas våran Brigitta Rasmusson predikade om att ett lager strösocker på rulltårtan har man bara för att dölja att rulltårtan spruckit. En välbakad rulltårta ska bara ha så pass mycket strösocker runt sig så att inte bottnen fastnat i bakplåtspappret.
Så jag testade att baka så en gång, med väldigt sparsamt med socker. Bara precis så det räckte.. Men jag måste säga att vi alla tycker det blir både finare OCH godare med ett lager strösocker runt rulltårtan. Så jag fortsätter att sockra min rulltårta jag.

Till vaniljkrämen i rulltårtan har jag använt helt vanlig marsanpulver som blandats med mjölk. Men för att få den lite extra lyxig bytte jag ut en del av mjölken mot grädde och vispade den extra fluffig. Men det gör man som man vill med.
Rulltårta med hallon och vaniljkräm:
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 dl mjölk
Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Sikta sedan i mjöl och bakpulver. Tillsätt mjölken. Rör om till en klumpfri smet. Klä en långpanna med bakplåtspapper. Bred ut smeten och grädda i 250°C i cirka 5-7 minuter.
Strö socker på ett bakplåtspapper. Stjälp upp rulltårtan på pappret. Lossa försiktigt bakplåtspappret från rulltårtans botten. Sitter det fast, prova att pensla pappret med lite vatten. Eller lägg över en fuktig handduk. Då brukar man kunna få loss pappret enklare.
Eftersom denna rulltårta ska fyllas med vaniljkräm behöver den svalna men inte bli helt kall innan fyllningen breds på.
Detta görs enklast genom att när du lossat bakplåtspappret lägger på en ren kökshandduk ovanpå rulltårtan. Rulla ihop rulltårtan med handduken.
 
Fyllning:
1 påse marsanpulver
2 dl mjölk
1 dl grädde
1/2 tsk vaniljpulver
ca 2 dl hallonsylt (rumstempererad)
Blanda ner marsansåspulvret i mjölken och grädden. Ha i vaniljpulvret. Vispa tills vaniljkrämen tjocknat och blivit fluffig. Låt stå kallt.
Rulla ut rulltårtan försiktigt. Bred på ett lager hallonsylt. Tag sedan vaniljkrämen och ha försiktigt på ett lager vaniljkräm med hjälp av en slickepott. Det gör inget smakmässigt och hallonsylten blandas med vaniljkrämen. Men det blir snyggare om du lyckas få till två lager.
Rulla ihop rulltårtan till en tight rulle med hjälp av bakplåtspappret. Vira bakplåtspappret runt rulltårtan och låt den vila så i kylskåpet.
Skär upp rulltårtan i ca 2 cm tjocka skivor. Går bra att frysa!
Perfekt till våren och sommarens alla fikastunder.

13
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
A
A
4 år sedan

Men hallå, vänta här. Har ni ett djur som heter Charlston och ett som heter Carlsson? Är det inte dömt att blanda ihop? Jag säger fel till mina döttrar hela tiden och dom delar inte en enda bokstav i sina namn 😀 Imponerande!!

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  A
4 år sedan

Yes, hunden heter Charlston och katten Carlsson. Helt omöjligt att hålla ordning på. Men råkade ge barnen ansvaret att döpa katten… Så får helt enkelt skylla mig själv där 🙂

Pelin
Pelin
4 år sedan

Såååå gott . Tack för recepten.

Eva. Gothilander
Eva. Gothilander
3 år sedan

Enkel och god rulltårta. Jag hade kokosmjölke iställe för mjölk i vaniljkrämen det blev gott.

Rose-marie Mattsson
Rose-marie Mattsson
1 år sedan

Det står i receptet att den ska gräddas på 250 grader i 5-7 min , men min ugn går bara till 230 grader, hur länge ska den då gräddas ? Tacksam för snabbt svar

vegogryta, vegansk gryta, linser, vegetarisk mat

Nästa inlägg

Middag på 30 minuter-5 enkla recept

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x