Mustig köttfärssoppa

soppa, höst, mat
En dag som idag. När temperaturen bara precis tar sig över 10 graderssträcket och regnet hänger i luften. Då passar det fint att laga sig en stor gryta köttfärssoppa.
Det här är ett sånt där familjerecept som vi lagat i säkert 20 år nu. Upphovskvinnan till detta recept är min mamma. Som helt enkelt råkade läsa från två olika recept samtidigt. Och så var familjen Seidels köttfärssoppa uppfunnen.
Första gången Sebastian träffade mina föräldrar bjöd dom på den här soppan. Och tydligen har alla i min familj uppfört sig väl en gång i våra liv. För Sebastian fick intrycket av att i den här familjen, då är det skjorta på, fint bordsskick, inga armar på bordet och rak i ryggen som gäller. OM vi nu en gång uppfört oss så väl vid ett köksbord-ja då var det nog första och antagligen sista gången.
soppa, höst, mat
Han blev ganska snabbt varse hur landet egentligen ligger till. Att pappa helst går runt i t-shirt och kallingar. Och att både jag och min syster har en ful ovana att äta direkt ur grytorna. Utan att skämmas det minsta för det.
Men vi blev ju rätt hyfsade personer ändå verkar det som.
soppa, höst, mat
Köttfärssoppan, den är enkel att laga och blir klar på bara en halvtimme eller så. Men som många maträtter så vinner den på att få småputtra lite längre än det. Eller till och med lagas flera timmar tidigare. Och sedan värmas på precis innan man ska äta.
Sist gjorde jag två stora grytor. Så det räckte åt alla som ville ha matlåda dagen efter. Det blev även en skvätt över som passade perfekt att göra lasagne på.
Gör din köttfärssoppa på antingen vego eller nötfärs. Jag brukar för det mesta göra exakt efter receptet. Men idag hade jag även i lite riven palsternacka. Det har nämligen gått och blivit min nya favoritrotsak!
Köttfärssoppa 6 port:
600 g kött/vegofärs
1 stor gul lök
4 vitlöksklyftor
2 stora morötter
2 palsternackor
1 burk salsa (valfri styrka)
5-7 dl vatten
3 msk oxfond
1 dl rödvin eller balsamvinäger
2 lagerblad
2 fp (ca 800g)  krossade tomater
salt & peppar
Finhacka lök och vitlök, bryn den tillsammans med färsen i en gryta. Skala och grovriv morötter och palsternacka. Ha i dem.
Tillsätt salsan, vatten, fond, rödvin, lagerblad och de krossade tomaterna. Krydda med salt och peppar.
Låt stå och småputtra i ca 10 minuter.
Späd soppan med mer vatten om den känns för tjock.
Soppan kan ätas på direkten och är på det viset en perfekt maträtt att bjuda på om man har lite snålt om tid. Men har man möjlighet att göra den ett par timmar i förväg, eller ännu hellre, dagen innan så blir den himmelsk! Värm bara på och späd med lite vatten. Servera ett gott bröd och en klick naturell yoghurt eller créme fraîche till.

22
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Eva
Eva
3 år sedan

Mums låter gott😋 Vad är det för salsa? Sådan man köper i tacohyllan?
Tack för inspiration🙏

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Eva
3 år sedan

Ja precis. Sån salsa brukar jag ta.

cookies, sega cookies, kakor, småkakor

Nästa inlägg

Sega cookies med smarties

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x