Klassiska brysselkex i miniformat

brysselkex, småkakor, kakor, fika, baka

Här hemma gapade kakburken tom efter decembers alla pepparkakor, biscotti och andra sorters julkakor. Och så kan vi ju inte ha det. Eller hur? Jag slängde ut en fråga på instagram om vilka småkakor ni gillade bäst. Det blev ett jämnt lopp mellan brysselkex, kolakakor och drömmar. Eftersom jag var sugen på något riktigt färgglatt denna januaridag fick det bli brysselkex. Men jag gjorde dom i miniformat.

För ni vet väl vad dom säger? Är dom små, då tar man två <3

brysselkex, småkakor, kakor, fika, baka

Det är ju exakt samma recept som om du skulle göra dom normalstora. Men jag tycker dom blir rätt söta så här. Vad säger ni?brysselkex, småkakor, kakor, fika, baka

Idag har jag sällskap av Sebastian på hemmakontoret. Om en liten stund kommer Svensk Fastighetsförmedling ut och ska värdera om huset. Har vi tur kommer det hända massor av spännande saker här hemma under året!
brysselkex, småkakor, kakor, fika, baka

Brysselkex är en en av alla de här klassiska småkakorna som iallfall jag är uppväxt med. I en gammal glassbytta kunde det komma ett gäng från mormor. Märkta med mormors spretiga handstil på en bit frystejp.

Mitt bästa tips är att INTE skriva vad burken innehåller. Utan hellre skriva på spenat eller något liknande. Då håller man kanske några klåfingriga händer borta från kakburken!

Brysselkex:
200 gram smör
1 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1/2 tsk äkta vaniljpulver
strösocker
valfri färg (jag tycker vanlig karamellfärg fungerar bäst)

Blanda snabbt samman alla ingredienser till en smidig deg. Dela kakdegen i två eller 4 (beroende på hur stora kakor du vill göra) och rulla ut till jämna rullar.
Ha upp strösocker och karamellfärg i en plastpåse och blanda tills allt socker är färgat. Ha upp det färgade sockret på en skärbräda i plast. Rulla rullarna i socker. Plasta in och låt stå i kylen minst 30 minuter, gärna en timme.
Skär i skivor och lägg kakorna på en bakplåtspappersklädd plåt.  Grädda i 180 °C i cirka 5-10 minuter (beroende på storlek) eller tills kakorna börjar få lite färg under.

Låt svalna och förvara sedan i burk med tätslutande lock. Kakorna går fint att frysa.

125
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
Annica
Annica
3 år sedan

Går det att använda pastafärg?

linneasskafferi
linneasskafferi
Svara på  Annica
3 år sedan

Det fungerar. Men jag upplever det lite svårt att få ut färgen jämnt i sockret. Helt klart enklare med en rinnande färg som karamellfärg.

indisk gryta, vego, vegan,

Nästa inlägg

5 recept på goda grytor

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x