Hembakade ostfrallor

Ostfrallor, ostbullar, ostbröd,

Jag som aldrig riktigt gillat det här med att baka bröd, har helt plötsligt fått ett starkt sug. Att blanda jäst med vätska och mjöl för att sedan stå där med köket fullt av nybakat bröd. Och idag föll jag för känslan av hembakade ostfrallor.

Ostfrallor, ostbullar, ostbröd,

Ostfrallor är ju som vilka frallor som helst egentligen. Med den lilla skillnaden att de är toppade med ost. Vill man går det såklart fint att även ha i lite riven ost i själva degen. Ingen dömmer dig om du väljer att göra så.

Idag skiner åter igen solen från en vinterklar himmel. Som alltid är det extra skönt med fredag. Igen. Tyckte nyss det var helg. Den här veckan har gått med rekordfart tror jag.

Jag var lite trött när dessa bakades. Så jag arbetade igenom degen ordentligt i maskinen. Sedan formade jag degen till bollar direkt. Och lät dom jäsa bara en gång.

Ostfrallor, ostbullar, ostbröd,

Och det blev riktigt finfina frallor måste jag säga. Självklart kan du jäsa degen två gånger, precis som vanligt. Men jag gillar att stöka undan den delen direkt. Att få städa undan i köket och sedan bara ställa in plåten när ostfrallorna ska gräddas.

Jag tog en vällagrad ost med massor av smak. Det ger såklart massor av smak till frallorna. Gillar du det lite mildare, ja då tar du en ost med mildare smak helt enkelt.

Hembakade ostfrallor ca 16 st:

50 g jäst
2 1/2 dl vatten
2 1/2 dl mjölk
3 msk olja
1 msk sirap/honung
9-12 dl vetemjöl
1 tsk salt

ca 3 dl riven ost

Smula jästen i en bunke. Ljumma vattnet och blanda det med mjölken. Se till att det inte är varmare än 37°C.
Blanda vätskan med jästen och rör tills all jäst har lösts upp. Tillsätt olja, sirap och cirka 7 dl av vetemjölet. Arbeta snabbt ihop till en deg i maskin. Tillsätt mer mjöl, lite i taget medan degen arbetas. Ha sist i saltet. Arbeta degen till du får en smidig deg som släpper från kanterna.

Ha upp degen på mjölat bakbord.
Dela antingen degen i 16 lika stora bitar. Eller väg en degbit åt gången. Ca 80 g per degbit blir lagom till 16 frallor. Runddriv varje degbit (forma till en rund och slät bulle genom att lägga degbiten på bordet, kupa handen över brödet och tryck till medan du gör en cirkelrörelse med handen).

Placera ut alla degbollar på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i cirka 2 timmar. Gör du degen på kall degvätska kan bröden med fördel jäsa över natten på ett svalt ställe.

Pensla de jästa bröden med vatten och strö över ost. Grädda i 225°C i cirka 9-12 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Jag brukar alltid frysa in de frallor vi inte äter upp samma dag. Perfekt att ta fram ur frysen och tina försiktigt i micron.

 

Ni vet väl att ni också kan följa mig på Instagram & Facebook?

97
Prenumerera
Notis om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
taco, plåtmat, middag,

Nästa inlägg

Pytt i panna med smak av taco

0
Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.x
()
x